Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Status mladinskega voditelja v šolstvu

Matej Balantič, poverjenik za odnose z javnostmi 02.12.2011
V ZSKSS deluje več kot 700 voditeljev - prostovoljcev, ki ogromno količino svojega prostega časa namenijo delu z otroki in mladimi. Vrednotenje prostovoljskega dela pa je slabo urejeno v formalnih izobraževalnih institucijah.
Prostovoljki pri delu (Avtor: arhiv SkavtNET)

Politične stranke smo vprašali, kaj menijo o uvedbi statusa mladinskega delavca / voditelja, ki bi na podoben način kot danes status kulturnika ali športnika urejal pravice mladih v okviru formalne izobraževalne institucije.

Nova Slovenija - krščanska ljudska stranka (NSi) si bo prizadevala za uvedbo statusa mladinskega delavca na srednjih šolah in fakultetah. “Mladinski delavec, ki lahko pridobi tak status, mora biti v mladinskih organizacijah na najvišjih položajih, organizacija pa mora imeti status v javnem interesu,”, so zapisali.

Lista Zorana Janovića - Pozitivna Slovenija (PS) vidi v prostovoljstvu izjemno dragocen prispevek k bolj solidarni in boljši družbi. “Pri ureditvi takšnega statusa gre za zanimivo idejo, ki bi bilo mogoče vgraditi v sistem spodbujanja prostovoljstva,” dodajajo.

V Slovenski demokratski stranki (SDS) idejo podpirajo. “V preteklem mandatu smo spodbujali v vrtcih in šolah koordinatorje kulture, kar se je v mnogih okoljih lepo uveljavilo. Na podoben način lahko uvedemo mladinskega delavca, kot predlagate. Možno je podpreti dejavnost tudi preko Urada za mladino in mladinskih centrov,” so odgovorili.

V Demokratični stranki upokojencev Slovenije (DeSUS) menijo, da vseh oblik dela ne moremo formalizirati. “Delo v društvih naj bi temeljilo na prostovoljstvu,” utemeljujejo svoj odgovor.

Tudi SLS Radovana Žerjava - Slovenska ljudska stranka se ideja ne zdi slaba. “Nekateri mladi so resnično z vsem srcem vpeti v mladinsko delo, kot je recimo skavtstvo ali pa kakšno drugo prostovoljno delo in smiselno bi bilo jim podeliti nek status, ki bi morda olajšal organizacijo oziroma kombiniranje tovrstnega dela in šolanja,” pojasnjujejo.

Socialni demokrati (SD) se zavedajo, da trenutni sistem mladinskih voditeljev ne obravnava pravično in ti niso deležni nobenih dodatkih pravic. Uvedbi statusa so sicer naklonjeni, vendar z jasnimi omejitvami. “Pripravljeni smo odpreti prostor za razpravo, saj je tak poseg v šolstvo velik in zadeva veliko akterjev ter tudi povečuje možnost zlorab. Zatorej je potrebno kakršnokoli spremembo statusno ureditev dobro premisliti,“ opozarjajo.

V Liberalni demokraciji Slovenije (LDS) se s predlogom na načelni ravni strinjajo. “Predlog je zagotovo vreden premisleka in razprave,” dodajajo.

 

Ostali članki iz rubrike "Volitve 2011":

Financiranje vzgoje mladih

Priznanje mladinskega dela in prostovoljstva

Vloga skavtstva v Sloveniji

Prihodnost taborjenja v Sloveniji

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.