Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Prihodnost taborjenja v Sloveniji

1
Matej Balantič, poverjenik za odnose z javnostmi 02.12.2011
V zadnjih letih se na občinski in državni ravni vse bolj omejuje kampiranje v naravi. Kot vzgojna organizacija z velikim poudarkom na okoljski vzgoji seveda takšne ureditve podpiramo, saj so namenjene zaščiti krhkega naravnega okolja. Kljub vsemu pa smo zaskrbljeni, ker takšne ureditve vedno bolj vplivajo na našo sposobnost izvajanja naše osnovne dejavnosti - vzgoje mladih preko življenja v naravi.
Tabor Tabor (Avtor: arhiv SkavtNET)

Stranke smo zato povprašali, če bi se strinjali z ureditvijo statusa skavtske organizacije, ki bi kljub splošnim omejitvam na državni in lokalni ravni uredil taborjenje v naravi in tako omogočil nemoteno vzgojo otrok in mladih na skavtskih taborih.

V SLS Radovana Žerjava - Slovenski ljudski stranki podpirajo taborjenja za otroke in mlade v naravi, saj menijo, da se danes ob drugih modernih možnostih pozablja na takšno obliko preživljanja prostega časa. “Država oz. njene službe morajo na tem področju pokazati več prožnosti in prilagodljivosti. Konec koncev gre zelo prijazen vzgojni pristop, ki ima dokazano pozitivne posledice na razvoj otrok in tega ne bi smeli zanemarjati. Vsekakor bomo tudi po volitvah na Poslanski skupini SLS ob podrobnejšem opisu težav s katerimi se srečujete pri vašem delu, veseli vaših predlogov za izboljšave in spremembe,” dodajajo.

Socialni demokrati (SD) se z ureditvijo statusa načeloma strinjajo. “Zavedamo se dejstva, da zakonodaja omejuje izvajanje taborjenj v naravi, zato je razmislek o spremembah, s katerimi bi se olajšala izvedba taborjenj v naravi, nujen. V nobenem primeru pa te izjeme ne smejo odstopati od splošno uveljavljenih predpisov, zlasti v zvezi z zagotavljanjem varnosti udeležencev taborjenj,” še opozarjajo.

Liberalna demokracija Slovenije (LDS) poudarja, da skavtska organizacija ni edina, ki s taborjenji izvaja svoj program. “V tem smislu bi bilo potrebno smiselno spremeniti ustrezne predpise, kar bo omogočilo, da se taborjenja izvajajo tako kot so se pred uvedbo splošnih omejitev, pri čemer je potrebno upoštevati tudi okoljevarstvene standarde,” so zapisali.

Nova Slovenija - krščanska ljudska stranka (NSi) meni, da skavtstvo temelji na povezovanju z naravo, česar pa naj se brez osebnega stika z njo ne bi dalo doživeti in predajati drugim. “Za skavte je torej nujno, da se uredi lokacije za taborjenje in delo v naravi. Nenazadnje je to v dobro državnih in lokalnih skupnosti, saj bodo, upoštevajoč vedno večjo odtujenost od narave, otroci in mladina le tako spoznali, kako s tem naravnim bogastvom ravnati, ga uporabljati in ohranjat,” so sporočili.

Iz Liste Zorana Janovića - Pozitivne Slovenije (PS) so sporočili, da bi bilo potrebno doseči širše soglasje z zainteresirano javnostjo. “Seveda pa je pri tem potrebno imeti predvsem pred očmi varovanje narave,” opozarjajo.

Slovenska demokratska stranka (SDS) si želi pomagati pri premagovanju ovir taborjenja v naravi. Najmanj ovir vidijo na področjih, kjer je lastnik država ali lokalna skupnost. “Slovenska demokratska stranka v svojem programu poudarja pomen vrednot, etike, trajnostnega razvoja, solidarnosti, pravičnosti. Vse to zagovarja tudi skavtska organizacija s svojim delovanjem. Zato bomo v SDS, če bomo kreirali vladno politiko, skavtsko organizacijo podprli v vseh njenih plemenitih prizadevanjih z osebno podporo odgovornih oseb na ministrstvu za šolstvo, z ustreznimi spremembami zakonodaje ter podporo evropskih sredstev, ki jih bomo uporabili za podporo programom za mlade in njihov prosti čas,” obljubljajo.

Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) se strinja z idejami skavtske organizacije glede taborjenj. “Taborjenje v naravi je koristna življenjska izkušnja za mlade,” dodajajo.

 

Ostali članki iz rubrike "Volitve 2011":

Financiranje vzgoje mladih

Status mladinskega voditelja v šolstvu

Priznanje mladinskega dela in prostovoljstva

Vloga skavtstva v Sloveniji

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.