Pomoč pisarne

  • Si pozabil/a uporabniško ime, geslo, člansko in/ali PIN številko?
  • Te zanimajo splošne informacije o skavtih?
  • Bi rad/a izvedel/a kje se nahaja najbližja skavtska enota (steg)?

Nič lažjega, obrni se na pisarno ZSKSS!

Kontaktne informacije pisarne ZSKSS

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Ulica Janeza Pavla II. 13,
1000 Ljubljana

Delovni čas:
10:00 - 13:00
(torek, sreda, četrtek, petek)

15:00 - 18:00
(ponedeljek, četrtek)

Telefon:
+386 1 433 21 30
+386 31 210 944

Elektronska pošta:
info@skavti.si

Spletna stran:
skavti.si

Vprašaj

Najprej preveri, če je tvoj problem že med pogostnimi vprašanji (spodaj). Če odgovora na svoje vprašanje nisi našel/a, nam postavi vprašanje.

Pogosta vprašanja

Če pozabiš SkavtNET uporabniško ime in geslo je najbolje, da poiščeš svojo člansko kartico (na kartici je napisana tvoja članska številka) in PIN številko (PIN si dobil/a na lističu zraven kartice).

S člansko številko in PINom se prijaviš v bazo članstva in v zavihku SkavtNET preveriš kakšno je tvoje uporabniško ime oz. si zamenjaš geslo.

Če ne najdeš članske in/ali PIN številke pa se obrni na tajništvo ZSKSS.

Če si član SZSO ali ZBOKSS se obrni na SkavtPODPORO.
Na voditeljske poštne sezname so prijavljeni vsi voditelj, ki imajo v bazi članstva status voditelja.

V kolikor si resnično aktiven voditelj, se iz voditeljske liste (vv-list, iv-list, pp-list, voditelji-list, liste regij) ne moreš odjaviti.

Enako velja za duhovne asistente in listo duhovnih asistentov.

Odjaviti se ne moreš, ker računalniški program vsak dan sinhronizira voditeljske liste. To pomeni, da če se odjaviš, boš naslednji dan ponovno prijavljen na listi.

Če nisi več aktiven voditelj, se obrni na tajništvo ZSKSS, da ti spremenijo status v bazi članstva.
POZOR: Preden pošlješ prošnjo za nov e-poštni seznam (mailing list) se moraš nujno prijaviti!

Preko obrazca na SkavtPODPORI nam pošlji prošnjo v kateri navedi namen in željeno ime liste. Podporna ekipa bo prošnjo obdelala in listo kreirala v najkrajšem možnem času.

Uporabnike naprošamo, na prošnje za mail liste ne oddajajo "5 min pred 12 uro", saj je lahko postopek kreacije malce daljši. Nesmiselno pa je postavljanje rokov, do kdaj naj bo lista kreirana, saj ne moremo prevzemati odgovornosti za vaše časovne roke.
Če si aktiven voditelj, se iz voditeljske liste (vv-list, iv-list, pp-list, voditelji-list, liste regij).

Če si duhovni voditelj, enako velja za listo duhovnih voditeljev.

Odjaviti se ne moreš, ker računalniški program vsak dan sinhronizira voditeljske liste. To pomeni, da če se odjaviš, boš naslednji dan ponovno prijavljen na listi.

V kolikor nisi več aktiven voditelj, se obrni na tajništvo ZSKSS in jih prosi, da ti spremenijo status.
Najprej se prepričaj, da resnično NIHČE v tvojem stegu oz. tropu tega gesla nima, saj boš sicer naši podporni ekipi nakopal/a kar precej dela.

Če tega gesla res nihče nima, nam pošlji vprašanje.

POZOR: Če želiš dobiti geslo se moraš obvezno prijaviti, sporočiti za kateri e-poštni seznam gre in navesti kakšno funkcijo imaš v stegu / tropu / regiji / ...
Geslo lahko zamenjaš preko baze članstva, ali pa preko obrazca na tej strani.
SkavtČAROVNIK spletne strani so namenjene skavtskim stegom, projektom (na lokalnem, regijskem in državnem nivoju) in tropom znotraj ZSKSS.

Če tvoja zahteva ustreza zgornjim pogojem, lahko za novo SkavtČAROVNIK spletno stran zaprosiš preko obrazca na tej strani.
Ekipa SkavtNETa ne priporoča uporabe drugih CMS sistemov, ker postanejo problematični, ko za njih nihče več ne skrbi (za SkavtČAROVNIKA skrbi Ekipa SkavtNET). V naslednjih alinejah je veliko informaciji, o katerih moraš biti osveščen, preden se odločiš za zahtevek za kateri drug CMS.

[1.] Zakaj postanejo problematični?
CMS sistemi, ki niso redno posodobljeni, so varnostno tveganje za strežnik, saj so varnostne luknje poznane nepridipravom na spletu. Ti izkoristijo te varnostne luknje in oslabijo strežnik, ki nato ne more več zagotavljati varne in zanesljive e-pošte, spletnih strani za druge stege, ipd.

[2.] Kaj pridobim z uporabo SkavtČAROVNIKa?
Konfiguracijo, namestitev in skrb za sistem prevzame ekipa SkavtNET, ti poskrbiš samo za vsebino. Vsebino lahko tudi zaklepaš za posamezne uporabnike - npr. organiziraš tekmovanje/srečanje/... in želiš, da so nekatere informacije dostopne samo voditeljem? Nič lažjega za SkavtČAROVNIK. V oknu pri objavi novice označi, da želiš, da je dosegljiva le za voditelje.

[3.] Kakšna je politika SkavtNETa do drugih CMS sistemov?
SkavtNET stegom/tropom/posameznikom ne želi preprečiti uporabe drugih sistemov, ima pa striktno politiko glede ukinjanja teh strani. Če vaša stran povzroči težave na strežniku, bo za vedno ukinjena - zaradi varnosti jo izbrišemo in od tu naprej vsebine, slike, dokumenti, ipd. niso več dosegljivi.

[4.] Kaj naredim, če želim preizkusiti SkavtČAROVNIK?
Odklikaj na: zahtevaj novo stran. V komentarje lahko napišeš, da želiš SkavtČAROVNIKa samo preizkusiti - člani podporne ekipe ti bodo ustregli in dodeliti testno domeno - npr steg.test.skavt.net.

[5.] SkavtČAROVNIK je že v redu, ampak ni mi všeč izgled SkavtČAROVNIKA.
SkavtČAROVNIK omogoča prosto vključevanje CSS kode, s katero lahko popolnoma spremeniš izgled strani. Poglej npr. stran zvn.skavt.net kjer boš videl, kaj vse je možno. Za skavte, ki so manj računalniško podkovani, je omogočeno spreminjanje barv, nalaganje slik in nekaj različnih tem.

[6.] In če jaz še vedno želim uporabiti svoj CMS sistem?
Kot je bilo napisano zgoraj, tega ne priporočamo. Opozorjen si bil, da bo spletna stran ob vsakih težavah izbrisana, ne glede na to, ali je to ravno pred taborom ali na začetku skavtskega leta, ko so na njej pomembne informacije. Strežniška infrastruktura ZSKSS ima prednost pred tvojo stranjo.
Če torej vseeno želiš drug CMS sistem, ti je na voljo FTP dostop, zraven pa ti lahko ponudimo MySQL bazo in PHP okolje. Od tu naprej si sam, saj ekipa ne nudi podpore in pomoči za posamezne spletne strani in CMS sisteme.
Opozarjamo tudi, da nekateri CMS sistemi zahtevajo posebne konfiguracije strežnikov – npr. izklopljen PHP safe mode, ipd. Nekatere nastavitve bomo morda lahko spremenili, ničesar pa ne moremo zagotoviti vnaprej.
Opozarjamo tudi, da lahko zahtevek za neko tako stran zavrnemo, v kolikor iz izkušenj vemo, da uporabnik ne vzdržuje svojih že obstoječih CMS sistemov.

[7.] SkavtČAROVNIK smo preizkusili, a želimo preiti na samostojen CMS. Kaj sedaj?
Vsi razlogi in opozorila glede drugih CMS sistemov so napisani v prejšnjih točkah.

[8.] Za pravilno delovanje spletne strani potrebujem spremembo DNS zapisov.
Kontaktiraj SkavtPODPORO in bomo preusmerili promet na novo stran.
FTP je zelo star protokol in zato precej nevaren. Na kratko povedano lahko nepridipravi na spletu preberejo vsa uporabniška imena, gesla in datoteke, ki se preko tega protokola prenašajo po spletu. FTP postane varnejši, ko ga ovijemo v TLS ali SSH sejo in na tak način dobimo SFTP ali FTPS protokola. Na SkavtNETu podpiramo FTPS protokol, zato poskrbi, da bo program, ki ga uporabljaš, podpiral vsaj TLS 1.2 enkripcijo (Windows Explorer ga ne podpira). Zastonjski program za Windows, ki podpira FTPS protokol, je npr. WinSCP.

Prijavni podatki:
Server: moj.skavt.net
Port: 21
User: [tvoje uporabniško ime]
Geslo: [geslo]
Enkripcija: TLS 1.2
Najverjetneje boš potreboval tudi pasivni dostop - odvisno od tvojega računalnika oz. konfiguracije internetnega dostopa.