Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Priznanje mladinskega dela in prostovoljstva

Matej Balantič, poverjenik za odnose z javnostmi 02.12.2011
Problematika mladinskega dela in prostovoljstva v zadnjih letih šele zares prodira v politični prostor Slovenije.
priznanje prostovoljstva priznanje prostovoljstva (Avtor: arhiv SkavtNET)

Stranke smo povprašali, kakšne so njihove smernice za priznanje mladinskemu delu in prostovoljstvu v Sloveniji.

V Slovenski demokratski stranki (SDS) pravijo, da so pri pripravi programa za sistem šolstva razmišljali tudi o mladinskem delu in prostovoljstvu. “Želimo ga sistemsko uvesti v šole preko izbirnih programov in v okviru zunanje evalvacije šol temu segmentu dati zelo velik pomen,” so zapisali.

V Demokratični stranki upokojencev Slovenije (DeSUS) prostovoljstvo zelo podpirajo in priznavajo. “Vse ni v denarju ampak v zadovoljstvu, da smo nekaj koristnega storili,” zaključujejo.

SLS Radovana Žerjava - Slovenska ljudska stranka mladinsko delo in prostovoljstvo podpira. “Menimo, da je treba to področje najprej dobro in usklajeno zakonsko urediti, da se bo potem lahko izvajalo in financiralo na najboljši možni način,” poudarjajo.

Socialni demokrati (SD) menijo, da so njihove smernice delovanja vidne v sprejeti zakonodaji na področju mladinskega sektorja in prostovoljstva. “V naslednjem mandatu se želimo še naprej truditi k odpiranju prostora in omogočanju boljšega in lažjega delovanja mladinskih in ostalih prostovoljskih organizacij,” so razložili.

Tudi Liberalni demokraciji Slovenije (LDS) menijo, da je prostovoljstvo v tem mandatu napredovalo, tudi z njihovo podporo zakonodaji. Več napora bi vložili v prepoznavanje pomena prostovoljstva. “Menimo, da je najpomembnejši korak pri tem priznavanje neformalnih izkušenj, ki jih pridobijo prostovoljci in mladinski delavci oz. voditelji pri izvajanju prostovoljstva in mladinskega dela,” dodajajo.

Nova Slovenija - krščanska ljudska stranka (NSi) podpira vsako obliko prostovoljstva. “Menimo, da bi moralo biti ustrezno ovrednoteno s čim manjšo birokracijo za priznavanje le-tega,” so zapisali. Kljub novi prostovoljski zakonodaji se jim namreč zdi, da vse oblike prostovoljstva še vedno niso v dovolj veliki meri priznane.

 

 

Ostali članki iz rubrike "Volitve 2011":

Financiranje vzgoje mladih

Status mladinskega voditelja v šolstvu

Vloga skavtstva v Sloveniji

Prihodnost taborjenja v Sloveniji

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.