Zažiga

16 Zažgi

Prenesi v

Gremo na volitve, opremljeni.

1
Matej Balantič, poverjenik za odnose z javnostmi 02.12.2011
20 listam, ki sodelujejo na predčasnih volitvah v državni zbor, smo poslali 5 vprašanj o skavtstvu in prostovoljstvu v Sloveniji. V seriji člankov objavljamo njihove odgovore na posamezna vprašanja.
Volitve Volitve (Avtor: Matevž Cerar)

Pred tokratnimi volitvami je vzdušje v medijih pregreto. Številna soočenja, afere in vprašljivi posli nosilcev list nam ne olajšujejo izbire. Kot odgovorni državljani skavtinje in skavti seveda želimo svojo izbiro osnovati na programu strank.

Programe strank smo v predvolilnem obdobju imeli možnost preučiti. V poverjeništvu za odnose z javnostmi pa smo se seveda vprašali tudi, kaj stranke in kandidati menijo o aktualnih s skavtstvom povezanih vprašanjih. Vsem 20 listam, ki kandidirajo na predčasnih volitvah v državni zbor, smo zato zastavili 5 vprašanj o delovanju naše organizacije.

Odzvali so se v Liberalni demokraciji Slovenije (LDS), Novi Sloveniji - krščanski ljudski stranki (NSi), Listi Zorana Janovića - Pozitivni Sloveniji (PS), Slovenski demokratski stranki (SDS), Demokratični stranki upokojencev Slovenije (DeSUS), SLS Radovana Žerjava - Slovenski ljudski stranki in Socialnih demokratih (SD) in Zares - socialno liberalni.

Odgovore smo zbrali po tematikah in jih objavljamo v spodnjih člankih:

Financiranje vzgoje mladih

Status mladinskega voditelja v šolstvu

Priznanje mladinskega dela in prostovoljstva

Vloga skavtstva v Sloveniji

Prihodnost taborjenja v Sloveniji


Nekatere stranke pa se na naša vprašanja niso odzvale. Odgovora tako nismo prejeli od strank Državljanska lista Gregorja Viranta, Akacije, Demokratična stranka dela, Gibanje za Slovenijo, Slovenska nacionalna stranka, SMS Zeleni, Stranka slovenskega naroda, Stranka enakih možnosti Slovenije, Stranka humana Slovenija, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS in Zeleni Slovenije.

Stranka Naprej Slovenija se je sicer na naša vprašanja odzvala z, kot sami menijo, odgovorom na vsa vprašanja v eni povedi. “Stranka Naprej Slovenija bo vsaj 3x bolj kot sedaj to dela država podpirala finančni in strokovni razvoj skavtskih organizacij, kot sposobnost sožitja človeka z naravo in preprečevanja odtujenosti mladih do narave, posebej pa namenila sredstva, za razvoj samooskrbe skavtskih taborov, kot trajno oblika dela skavtskih družin.” so zapisali.

Gotovo pri naši volilni odločitvi stališča strank do skavstva v Sloveniji ne bodo igrala bistvene vloge. Lahko pa nam to da vpogled v odnos političnih strank do prostovoljstva in vrednot, ki jih kot skavtinje in skavti živimo.

Izvirniki:
dopis strankamDeSUSLDSNaprej SlovenijaNSiPS,  SDSSLSZares

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.