Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Zimovanje čete Sirius: Prehodili nekaj milj v čevljih beguncev

Jerneja Srebot, Nagajiva želva, Postojna 1 06.04.2016
Ste se kdaj poskušali postaviti v vlogo begunca?

Četi Sirius iz postojnskega stega je to uspelo, čeprav so imeli na svoji poti iz Postojne do Bavšice kar nekaj izzivov. Prvi med njimi je bil ta, da niso vzeli celotnega nahrbtnika s seboj na zimovanje. S seboj so lahko vzeli le stvari, ki so šle v majhno plastično vrečo, torej le najnujnejše. 

(Avtor: četa Postojna 1)

Ko so prispeli do koče, so jih stražarji popisali in jim razdelili osebne dokumente. Pa še za večerjo jih ni čakal standard – pašta s tuno – ampak kruh z vodo. Na srečo so nahrbtnike dobili ponoči, ko so jih stražarji še enkrat popisali. 

(Avtor: četa Postojna 1)

Naslednji dan so spoznavali neznano deželo s pohodom med gorami in končno dobili obilnejše kosilo. Po kosilu, pa jih je čakal največji izziv – VELIKA IGRA. Zajemala je probleme, s katerimi se soočajo begunci na svoji poti kot na primer spoznavanje držav, iskanje potrebščin za na pot, preizkušnje v skavtskem znanju (tudi oni morajo biti namreč iznajdljivi) in pa veliko hoje. Po veliki igri je sledil pogovor z izvidniki in vodnicami, ki so tako dobili še drugačen pogled na situacijo, kakršno jim dajejo mediji. Pojasnili smo jim, da je pomembno razumevanje svetovnih problemov ter da nas globalno učenje opremlja z znanjem, veščinami in vrednotami, ki jih potrebujemo za soočanje z globalnimi izzivi, katerih del je tudi begunska kriza. 

(Avtor: četa Postojna 1)

Seveda jih je na koncu čakala obilna večerja in večer impro lige. Zimovanje pa smo zaključili s simbolično podelitvijo državljanstva in željo, da tega zimovanja in naučenega ne bodo hitro pozabili.

Zimovanje je potekalo od 19. do 21. februarja 2016 v Bavšici, nekaj kilometrov stran od Bovca.

Op. ZSKSS: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo skavtski dogodek oz. skavtsko srečanje, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju oz. učenju o sebi, drugih in svetu – z drugimi besedami »medsebojni povezanosti vsega in vseh«. 

Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavtskimi dogodki (kot je na primer zimovanje čete v primeru Postojne 1 in Železnikov 1) ali pa se pripravijo in izvedejo dodatni dogodki, ki nastanejo prav zaradi te motivacije globalnega učenja. K temu še posebej spodbujamo klane in klanovske projekte.
Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge. 

Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani skavti.si

Za "akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani. 

(Avtor: ZSKSS)

Fotogalerija
4 slike

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.