Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Nekateri se učijo v šolah, drugi se učijo v svetu

Barbara Tehovnik, koordinatorka projekta Skavtinje in skavti razmišljamo globalno (2015–2017) 01.09.2016
1. september 2016: Danes je veliko mladih zopet sedlo v šolske klopi in odprlo novo poglavje v učbenikih. 9 slovenskih skavtov pa je izbralo drugačno učilnico za prvi šolski dan. Odpotovali so v Kenijo, kjer bodo skupaj s tamkajšnjimi skavti in domačini poskušali prispevati svoje znanje za ustvarjanje boljšega sveta. Hkrati bodo svoje znanje ter obzorja širili s pomočjo globalnega učenja.

Skupna fotografija iz obiska v skavtski trgovini v Nairobiju s skavti iz Kibere, 31. 8. 2016 Skupna fotografija iz obiska v skavtski trgovini v Nairobiju s skavti iz Kibere, 31. 8. 2016 (Avtor: Petra Krašovec)

Na letališču v Nairobiju je ekipo že sprejel Ben Ooko, ki se ga spomnimo iz lanskega Sveta Združenja v Slovenski Bistrici (2015), ko je prinesel zgodbo svoje skupnosti (organizacija Amani Kibera) med skavte in pripovedoval o izkušnji nudenja programov in pomoči v milijonskem slumu. Z njim smo trenerji globalnega učenja nadaljevali pot iz Slovenske Bistrice na Češko, v Prago in Lytomišl, na novembrsko konferenco Reimagining future (konferenca in trening globalnega učenja). Ben Ooko je v Sloveniji prvič slišal izraz »enkrat skavt, vedno skavt« in se spomnil na svoj en in edini dan pri skavtih v Keniji.

(Avtor: arhiv ZSKSS)

Lahko bi rekli, da se je tiste jeseni tako navdušil nad skavtstvom, da je sprožil postopek ustanovitve skavtske skupine v Kiberi, slumu, kjer živi. V začetku marca 2016 je skavtska organizacija v Keniji certificirala njihovo skavtsko skupino popotnikov, kar nam je z velikim veseljem sporočil: »We got a certificate from the Kenya Scouts Association recognizing our Rovers. We are so happy for it. It happened really so fast. Our rovers have also been named the best in our local unit. Well, I must say the visit to Slovenia inspired the establishment of the rovers group. During the conference in Czech Republic, I made quite a lot of consultations with different scout groups and by the end of the conference, I was certain that we were gonna establish a Rovers group. I also got a lot of inspirations from the Polish team and the Greece team of Scouts.«

Zgodba se s tem še ni zaključila. Novembrska idejna iskrica med Benom in Urško, poverjenico za mednarodne odnose pri slovenskih skavtih, je prerasla v odločitev in konkreten skupni načrt mednarodne odprave, katere vodja je danes Jan Šavli iz stega Škocjan-Turjak 1.

Prve dneve bodo namenili spoznavanju okolja in ljudi, pa tudi slovenski ekipi bo verjetno fajn, da si skupaj malce oddahne po napornih počitnicah. Ko se bodo navadili na novo okolje, sledi skupno načrtovanje programa s skavti iz Kibere. Nato se bodo mladi razporedili po različnih ustanovah, kjer bodo po najboljših močeh pomagali. Več o samem programu odprave in dogodkih bomo izvedeli, ko pridejo domov in bodo sami povedali ali zapisali svoje izkušnje in spomine.

Slovenska ekipa se začne vračati nazaj v Slovenijo 22. septembra! 

Želimo jim vse najboljše na njihovi poti in da se varno vrnejo nazaj z zgodbo iz Kenije! 

Člani mednarodne odprave v Keniji so:

  • Mirjam Tolar, Železniki 1
  • Veronika Simončič, Šentjernej 1
  • Petra Krašovec, Šentjernej 1
  • Luka Mehle, Grosuplje 1
  • Tereza Tomažič, Nova Gorica 1
  • Andreja Grkman, Komenda 1
  • Tadeja Črnilec, Kranj 1
  • Ana Javeršek, Škofja Loka 1
  • Jan Šavli, Škocjan-Turjak 1
Fotogalerija
3 slike
Ben Ooko - predavanje na Svetu Združenja
Skupna fotografija iz obiska v skavtski trgovini v Nairobiju s skavti iz Kibere, 31. 8. 2016

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.