Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Popotovanje jabučka iz Kitajske – zgodba iz poletnega volčjega tabora Novo Mesto 1

Eva Rataj, Novo mesto 1 17.08.2016
26. julij 2016. Na poletnem taboru v Bohinjski Bistrici smo si vzeli čas za razmislek o tako samoumevnih rečeh, kot so na primer jabolka, s katerimi se dnevno srečujemo skoraj vsi. Preko igre in sproščenega pogovora smo se naučili pomembne reči. Sedaj vemo, da je prav, da spodbujamo kupovanje takih reči, ki so zrasla čim bližje našemu domu in ki so čim bolj naravi prijazno pripravljena oz. narejena.

PP, voditelji in volčiči so skupaj popeljali jabolko na potovanje okrog sveta. PP, voditelji in volčiči so skupaj popeljali jabolko na potovanje okrog sveta. (Avtor: arhiv krdela Novo mesto 1)

Prvi del delavnice je potekal v obliki dialoga – igre, ki sta jo pripravila dva popotnika na služenju in voditelji. Volčiči so sedeli  v krogu, pred seboj pa so imeli list, na katerem je bil narisan del poti jabolka – ki je bil glavna zvezda celotnega popoldneva. Ob določenih listih so bili zanimivi pripomočki (npr.: injekcijske brizge). Med igro je jabolko krožilo od enega do drugega. Pri vsakem smo skupaj ponazorili, kaj vse se dogaja z jabolkom in njegovo okolico. Na primer, jabolko je dobilo injekcijo pesticidov (obarvana voda v injekcijski brizgi), ki ogrožajo rastline in živali, po poti poškropilo nebo z izpušnimi plini (črno obarvano vodo), ki v obliki padavin onesnažujejo zemljo in vode, nafta iz ladij s kontejnerji jabolk pogosto uhaja v vodo in ogroža morski ekosistem, kar smo ponazorili s sliko mrtvih morskih živali …

Kako je možno, da pride sadje iz drugega konca sveta sveže in čvrsto, lepo in sijoče? Kako je možno, da pride sadje iz drugega konca sveta sveže in čvrsto, lepo in sijoče? (Avtor: arhiv krdela Novo mesto 1)

Ko je jabolko končalo svojo namišljeno pot smo se za trenutek zamislili in pogovorili. Našteli smo stvari, ki uspevajo pri nas, spraševali smo se, od kje prihajajo stvari, ki jih imamo doma na kuhinjskih policah, razmišljali smo, kaj lahko pripravljamo iz domačih sestavin in ali smo se pripravljeni odpovedati hrani, ki ne uspeva pri nas. Navezali smo se tudi na otroško delo – pri aktivnosti je sodelovala tudi redovnica, ki je povedala zgodbo rodovnih sester iz določenih Azijskih misijonov, kjer otroke pogosto odpeljejo na ladje, kjer morajo opravljati suženjsko delo in izdelovati igrače in druge stvari. Otroke je ganila in smo se jih zvečer spomnili v večerni molitvi.

Vsak volčič je sprejel jabuček in uprizoril en korak na njegovi poti iz Kitajske. Vsak volčič je sprejel jabuček in uprizoril en korak na njegovi poti iz Kitajske. (Avtor: arhiv krdela Novo mesto 1)

V drugem delu so volčiči v dveh skupinah pripravljali jedi – večerjo iz lokalnih sestavin (ajdovi žganci iz domače moke in pečena jabolka z orehi). Na njihovih obrazih je bilo moč razbrati ponos, da bodo lahko naredili večerjo, kot so jo delali tudi naši dedki in babice – iz lokalnih sestavin. Večerjo so potem s toliko večjim veseljem pojedli.

Mladi so si sami skuhali domače jedi iz domačih sestavin po receptih naših babic. Mladi so si sami skuhali domače jedi iz domačih sestavin po receptih naših babic. (Avtor: arhiv krdela Novo mesto 1)

Nekaj volčičev je sklenilo, da bodo doma po kuhinji pregledali izdelke in naslednjič z mamo v trgovini bolj pozorno pregledovali etikete na posameznih izdelkih.

Ni vse zlato, kar se sveti - včasih so najlepša jabolka na policah v trgovini najbolj strupena, tisto malce črviva, ki padejo iz drevesa na domačo trato, pa najbolj zdrava! Ni vse zlato, kar se sveti - včasih so najlepša jabolka na policah v trgovini najbolj strupena, tisto malce črviva, ki padejo iz drevesa na domačo trato, pa najbolj zdrava! (Avtor: arhiv krdela Novo mesto 1)
Ni vse zlato, kar se sveti - včasih so najlepša jabolka na policah v trgovini najbolj strupena, tisto malce črviva, ki padejo iz drevesa na domačo trato, pa najbolj zdrava! Ni vse zlato, kar se sveti - včasih so najlepša jabolka na policah v trgovini najbolj strupena, tisto malce črviva, ki padejo iz drevesa na domačo trato, pa najbolj zdrava! (Avtor: arhiv krdela Novo mesto 1)

Že pred dogodkom, ko smo načrtovali VV tabor, smo se odločili, da bomo za letošnji tabor nakupovali slovenske izdelke. Odločitev, ki jo zagotovo priporočamo vsem skavtinjam in skavtom … malce se je sicer treba prilagoditi in malce bolj potruditi pri nakupu kot sicer, toda se splača. Z zglednim potrošništvom vlagamo nekaj neprecenljivega v generacije, ki nam sledijo.

Op. ZSKSS: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo dogodek, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju oz. učenju o sebi, drugih in svetu - ter medsebojni povezanosti vsega in vseh. 

V akciji, ki jo je pripravilo krdelo Novo Mesto 1, se je med drugimi tako skrival naslednji namen: volčiče ozavestiti, da obstajajo lokalno pridelane dobrine in te iz oddaljenih krajev in jih seznaniti, zakaj je dobro, da koristimo lokalne dobrine. Hkrati so želeli spodbujati kritični razmislek o potrošništvu ter spremembi nekaterih navad, ki negativno vplivajo na ljudi in okolje. Popotniki in voditelji, ki so izvajali akcijo, so si zastavili naslednja dva cilja: 1. Volčiči bodo imeli osnovno predstavo o tem, kaj je potrebno, da hrana iz drugega konca sveta pride na police naših trgovin, in kako to vpliva na svet okrog nas. 2. Volčiči bodo pripravili večerjo iz lokalno pridelane hrane (ajdovi žganci in pečena jabolka z orehi). 

Akcije v globalno smer so odgovor na vprašanje a) »kaj si želimo, da se spremeni v naših glavah, v drugih ljudeh, v svetu … da nam bo vsem lepše?« ali b) »kaj lahko kot skavti dobrega prispevamo svetu in naši Zemlji?«. 

Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavtskimi dogodki (kot je na primer aktivnost ozaveščanja na poletnem taboru v primeru krdela Novo Mesto 1) ali pa se pripravijo in izvedejo ekstra dogodki, ki nastanejo prav zaradi te spodbude. 

Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge. 

Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani www.skavti.si

Za "akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani.

Fotogalerija
19 slik
PP, voditelji in volčiči so skupaj popeljali jabolko na potovanje okrog sveta.
+16

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.