Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

S smetmi ne onesnažujem, da naravo zavarujem!

Nina Oražem, potrpežljiva levinja, Homec 1 19.02.2017
Lani smo se s klanom odločili, da bomo odpotovali na Slovaško. Ker pa smo skavti in poznamo skavtske zakone, med katerimi je tudi: skavt spoštuje naravo in v njej vidi božje delo, smo se dogovorili, da bomo na svoji poti poskušali izvesti tudi akcijo v globalno smer, ki smo jo posvetili naravi. Namen naše akcije je bil, da na skavtskem taboru proizvedemo čim manj odpadkov.

Akcija v globalno smer posvečena zmanjševanju odpadkov. Akcija v globalno smer posvečena zmanjševanju odpadkov. (Avtor: Arhiv PP Homec 1)

Z akcijo smo začeli že preden smo odšli na tabor, saj smo se že doma med zlaganjem stvari v nahrbtnike poskušali spomniti različnih načinov, kako bi lahko zmanjšali količino odpadkov in s tem morda celo prihranili kakšen evro. Ko smo se v Ljubljani odpravljali na vlak, smo med pogovorom ugotovili, da imamo še ogromno idej, kako bomo svojo akcijo uresničili. 

Med potovanjem po Slovaški smo uresničili vse zamisli, marsikatero pa tudi dodali. Kljub temu da smo pred taborom menili, da nam bo akcija zgolj naložila dodatno breme, smo med potjo spoznali, da smo se hudo motili; vse skupaj se je na koncu prelevilo v zabavne dogodivščine in izzive, ki se jih bomo še dolgo spominjali …

Na taboru nikdar nismo kupili vode. »Nikoli?« boste vprašali. Resnično, plastenke z vodo smo prinesli že od doma (ponovna uporaba). Ko smo vodo popili, smo plastenke vnovič napolnili pri prijaznih domačinih, s katerimi smo se tudi spoznali. Povedali so nam marsikaj o njihovi kulturi, pogovor pa je nanesel tudi na njihove vodne izvire. 

 

»Trajnostno usmerjeno« popotovanje klana po Slovaški! »Trajnostno usmerjeno« popotovanje klana po Slovaški! (Avtor: Arhiv PP Homec 1)

Pitna voda je resnično vir, ki ga mnogokrat premalo cenimo in se ne zavedamo, kako pomemben je. Res je, da pri zaužiti količini vode nismo »šparali«, smo pa zato vodo, v kateri smo pretekli dan skuhali makarone, uporabili za kuhanje tudi naslednji dan. Da bi porabili čim manj čiste vode, smo jedli iz ene sklede in tako prihranili vodo za pomivanje posode. Prav tako za umivanje nismo iskali tušev, temveč smo se skopali kar v jezerih in potokih, ki so bili ob poti. Ker je beseda ravno nanesla na higieno … naj povem, da se pri higieni resnično da veliko prihraniti in proizvesti zelo malo odpadkov, pa si še vedno lahko čist. Klan je uvedel skupen šampon in zobno pasto, tako ni vsak klanovec potreboval svoje stekleničke s šamponom in svoje tube s pasto. Fantje so tukaj prispevali še svoj delež k akciji in se odločili, da se med taborom ne bodo brili.

Največ pa smo gotovo naredili pri hrani, tam smo resnično poskušali proizvesti čim manj odpadkov. Naj že na začetku povem, da hrane nikdar nismo vrgli stran. Tudi če nam je kaj ostalo, smo se že nečesa domislili. Tako je iz ostanka gresa nastala okusna sladica, ostal kis od pese in solate je pristal v naših želodčkih, ostanek marmelade v kozarčkih pa smo pomazali s kruhom. Resnično, pojedli smo vse! No, pešk, krompirjevih in bananinih olupkov seveda nismo pojedli, ker pa so to biološki odpadki, smo jih temu primerno tudi odložili – dali smo jih domačinki, ki ima doma kompost. Kakršnikoli odpadki so se pojavili na poti, pa naj bodo to biološki odpadki, steklo, plastika ali papir, vedno smo jih pobrali in jih odvrgli na najbližjem odlagališču. Nekateri odpadki pa so bili pravzaprav uporabni. Tako smo iz tetrapaka naredili zajemalko, ki smo jo kasneje uporabili. 

 

Nismo kupili niti ene plastenke. Niti enkrat nismo zavrgli hrane. Nismo kupili niti ene plastenke. Niti enkrat nismo zavrgli hrane. (Avtor: Arhiv PP Homec 1)

Akcija se je čez čas razvila iz »poskusimo proizvesti čim manj odpadkov« v »poskušajmo živeti bolj ekološko«. Vozili smo se z javnimi prevozi oziroma smo veliko tudi prehodili, svoje telefone smo nastavili na letalski način in na ta način prihranili energijo, uporabljali smo pokrovke in tako prihranili plin …

Trud je bil vseskozi prisoten in tudi uspešnost smo lahko sproti ocenjevali in merili. Za nami ni ostala nobena sled v obliki odpadkov. Upamo pa, da bo ostala sled v naših srcih in v spominu ljudi, ki smo jih srečali.

Op. ZSKSS: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo dogodek, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju (učenju o sebi, drugih in svetu, medsebojni povezanosti vsega in vseh).

Akcije v globalno smer so odgovor na vprašanje:
a) »Kaj si želimo, da se spremeni v naših glavah, v drugih ljudeh, v svetu … da nam bo vsem lepše?« ali
b) »Kaj lahko kot skavti dobrega prispevamo svetu in naši Zemlji?«.

Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavtskimi dogodki in programom (kot se je na primer povezalo s celotnim namenom programa na PP taboru Homec 1) ali pa se pripravijo in izvedejo ekstra dogodki, ki nastanejo prav zaradi te spodbude.
Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge.
Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani: http://skavti.si  (voditelji – projekti – globalno učenje).
Za "Akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani. V letu 2016 smo sredstva za Akcije v globalno smer že razdelili. Akcije lahko kljub temu prijavite, saj v vsakem primeru prejmete nasvete trenerjev globalnega učenja z namenom pomoči in izboljšanja globalnih dimenzij znotraj vaše Akcije.

Več o »zero-waste« in zmanjševanju odpadkov za boljši svet na http://skavti.si/svet-brez-odpadka!

Fotogalerija
3 slike
»Trajnostno usmerjeno« popotovanje klana po Slovaški!
Nismo kupili niti ene plastenke. Niti enkrat nismo zavrgli hrane.
Akcija v globalno smer posvečena zmanjševanju odpadkov.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.