Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Kako združiti praznovanje 25-letnice stega z aktivnim globalnim učenjem?

Tomi Tomšič, Napredni eko sokol, Mamutov steg – Kamnik 1 07.09.2016
Nič lažjega kot to, pojdite z nami :) Na tridnevnem dogodku, smo osrednji dan namenili širitvi zavedanja o vplivu naših vsakdanjih dejanj na bližnjo in širšo okolico. Za 110 udeležencev smo pripravili vrsto različnih delavnic z skupno rdečo nitjo – bit boljši v odnosu do narave in soljudi.
Mlade vzgajamo, da bodo krepili spoštljiv odnos do narave, preko delavnic in z lastnim zgledom. Mlade vzgajamo, da bodo krepili spoštljiv odnos do narave, preko delavnic in z lastnim zgledom. (Avtor: Sara in Lenart Podbrežnik)

Od prvih začetkov pa do danes štejemo kamniški skavti, prepoznavni tudi pod imenom Mamutov steg, že dobrih 25 let. Tega dosežka smo se poveselili na tridnevnem skupnem taborjenju vseh aktivnih skavtov stega, pridružila pa se nam je tudi velika večina nekdanjih voditeljev, ki so v teh 25 letih s svojim predanim prostovoljnim delom skrbeli, da je šel steg naprej, in to s številčnim podmladkom, ki že danes stoji v aktivnih skavtskih vrstah, ali pa še bo.

Taborili smo v prekrasnem okolju ob reki Soči. Četa Kamenčki, ki je s taborom začela 10 dni prej, je travnik uredila z vso potrebno taborno infrastrukturo, vključno z veliko skulpturo mamuta iz naravnih materialov. Vsi ostali smo se jim pridružili v petek. Med radostnimi objemi in veselim čvekanjem s starimi prijatelji, na katere so nas vezali številni spomini, smo postavili svoje šotore in taborne ognje, okoli katerih smo preživeli večer. Sobotni dan smo namenili zabavnemu, a poučnemu druženju z razlogom. Cel dan je bil v znamenju raznolikih delavnic, kjer je lahko vsak našel nekaj zanimivega zase, ne glede na to ali se je njegova starost merila v mesecih ali pa desetletjih. Da pa ne bi ostali le pri raznolikih delavnicah, smo se jih odločili »prikrito vzgojno« povezati z globalnim učenjem. Morda težka beseda, ki pa je v svojem bistvu preprosta in pravzaprav zelo skavtska. Pomeni, da se ob svojem delu vse življenje učimo nekaj novega in se zavedamo, da po eni strani nismo edini na svetu, po drugi strani pa tudi naša dejanja, četudi majhna in preprosta, nekaj štejejo oz. vplivajo na življenje vseh, ki sobivamo na planetu Zemlja. Če bomo ravnali nespoštljivo – tako do narave kot družbe – bomo pravzaprav uničevali sami sebe in naš lastni dom.

Skupnost, skupina, skupaj, s skupnimi močmi. Skupnost, skupina, skupaj, s skupnimi močmi. (Avtor: Mitja Kuret)

Ker danes živimo v času, ko na nas iz vseh strani prežijo reklame in nam ustvarjajo želje, da bi kupili še več in več dragih stvari, ki pa bodo slej ko prej končale nekje na smetišču, smo se odločili delavnice povezati tudi z opozorilom na pretirano potrošniško družbo, ki je zelo potratna in ekološko sporna. Hkrati pa je ena izmed čudovitih lastnosti skavtstva ta, da je tako iznajdljivo, da za večino stvari, ki bi jih šel običajni neskavt kupiti v trgovino, najde preprosto in praktično uporabno rešitev kar v naravi okoli sebe. Ker so to vse naravni materiali, ki narave ne obremenjujejo, so zato naša dejanja trajnostna – torej ne obremenjujejo okolja. Hkrati si lahko tudi izdelamo povsem naravno luksuzno dobrino, kot je npr. savna, za to ne plačamo velikih denarjev za obisk ali nakup, pač pa so segreti kamni stranski produkt večernega ognja, ki bi ga imeli v vsakem primeru. Poleg savne smo preko učenja z lastnim delom v majhnih skupinah in z aktivnim sodelovanjem starejših z mlajšimi s staro tehniko mozničenja (spajanja lesa s posebnim vijakom in lesenimi vijaki) izdelali tudi klop z naslonjalom za 3 osebe, druga skupina pa je postavila taborni ogenj, skrbela za dobro žerjavico in po stari metodi v sačih spekli okusno večerjo za vseh 110 udeležencev.

Tudi ostale delavnice so bile zanimive in ekološke:

  • Delali smo praktično uporabne poizkuse z naravnimi materiali ali materiali, ki jih najdemo v vsaki kuhinji oz. domu. Mdr. smo iz pepela našega tabornega ognja izdelali čistilo, s katerim smo pomili posodo in dokazali, da resnično deluje.
  • S sprehodom po travniku in gozdu smo nabrali užitne rastline, se malo najedli in posladkali ter skuhali okusen čaj.
  • Ena skupina je šla na izobraževalni pohod po naravi, kjer je izkušeni geograf razložil vse lepote narave, ki smo jih srečali ob poti.
  • Preko zgodb in fotografij smo spoznavali, kako raznolik je naš svet po naravnih in kulturnih lastnostih in o pomenu spoštovanja kulturnih razlik in medsebojnega razumevanja celega sveta.
  • Naučili smo se tehnike masiranja, ki vsakemu posamezniku lahko pomaga izboljšati svojo socialno-ekonomsko-psihofizično situacijo, če jo zna uporabiti v primernem trenutku :).
  • V delavnici z ročnimi spretnostmi smo se učili likovnih tehnik.
  • Ob kitari smo razvijali glasbeni talent in poskrbeli za povezovanje mladih.
  • Najmlajši so poslušali pravljice v prekrasnem naravnem okolju ter brali, risali in pisali spomine za naš steg.
  • Po gozdovih smo se lovili, skrivali in urili vsa svoja čutila preko strateško-akcijsko-opazovalne igre.
Raznolike delavnice. Raznolike delavnice. (Avtor: Tomi Tomšič)

V času celotnega tabora, tako čete kot skupnega dela, pa smo uporabljali tudi samo ekološka čistilna sredstva, tega pravila pa so se morali držati tudi vsi udeleženci in obiskovalci, ki so se nam pridružili na skupnem delu.
Dan se je hitro prevesil v večer, v katerem smo se družili ob velikem tabornem ognju z družabnim programom, ki nas je popeljal skozi zgodovino stega.

V nedeljo je praznovanje 25-letnice doživelo svoj vrhunec s sveto mašo, ki smo jo skupaj s starši in prijatelji darovali v zahvalo za vsa leta blagoslova, ki smo ga bili deležni, potem pa je sledila še obvezna naloga, da pospravimo tabor in poizkusimo pustiti okolico in svet za seboj vsaj za spoznanje boljše, kot smo ga prejeli. Po besedah naših udeležencev jim ta tabor ni dal samo spominov na praznovanje, pač pa je v njih pustil kar nekaj spoznanj, kako s pomočjo skavtskega znanja graditi in ustvarjati lepši, boljši in čistejši svet. In zgledi vlečejo. Če smo uspeli mlade naučiti le nekaj majhnih okolju prijaznih »trikov«, smo lahko prepričani, da bomo naslednjo obletnico resnično praznovali v boljšem svetu :).

Ko se skupina poveže, ko se okoli ognja združijo nasmehi, takrat se začne ustvarjati v skupini naboj, ki lahko že naslednji dan spremeni svet! Ko se skupina poveže, ko se okoli ognja združijo nasmehi, takrat se začne ustvarjati v skupini naboj, ki lahko že naslednji dan spremeni svet! (Avtor: Mitja Kuret)
Fotogalerija
7 slik
Mlade vzgajamo, da bodo krepili spoštljiv odnos do narave, preko delavnic in z lastnim zgledom.
Skupnost, skupina, skupaj, s skupnimi močmi.
Raznolike delavnice.
Ko se skupina poveže, ko se okoli ognja združijo nasmehi, takrat se začne ustvarjati v skupini naboj, ki lahko že naslednji dan spremeni svet!
+4

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.