Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

ITALY, HERE WE COME!

Ajda, Gozdarska opica in Neja, Elegantna opica 04.02.2017
"Zdravo"! "Začeli bomo kar v hiši. Lahko se sezujete, odložite stvari in se dobimo v sobi na levo." Okej, ni problema … Ampak hiša je bila zaklenjena in zvonca ni bilo nikjer. Postali smo panični, a smo potem ugotovili, da nam to ne bo pomagalo, saj sta tudi Jožef in Marija bila velikokrat zavrnjena. Tako se je začela naša pot v neznano.

Po poti smo v svojih glavah naredili vse možne scenarije. Od spanja na seniku, v bivaku pa vse do pokopališča. A nato je prišel Nace, za nas pravo darilo od Boga. Sprejel nas je v svojo toplo hišo in nam spekel zelo zapečen šmorn. Srečni, da smo našli toplo prenočišče, smo nadaljevali z zabavnim večerom polnim smeha, zabave in solz sreče ob sprejemu v četo.

[slika]11[/slika]

Ampak valda ponoči se zabava za nas komaj začne. Vodniki in podvodniki smo v ritmu loncev prebudili zasanjane izvidnike in vodnice, ter se odpravili na pohod z gorečimi baklami. Po tem ko smo se po barvah razdelili v vode, smo imeli naš prvi uradni kvadrat, ki je bil "pune kul", saj smo podelili tri TZV car našitke. Polni nove motivacije in ponosni na naše carje smo se odpravili spat.

Nov dan smo začeli vsak v svoji tonaliteti. Postali smo člani novih družin in se zavezanih oči podali iz naše domovine. Nastanili smo se v neprijetno tesnih begunskih centrih, nekateri smo izgubili kakšen del našega telesa in stisnjeni čakali na navodila. Voditelji so nas nekajkrat le mrko ošinili s pogledom, zato nam ni bilo nič jasno. Ko smo le prispeli do meje, so bila vsa navodila v italijanščini, zato smo se lahko spet samo spogledovali in uporabljali našo polomljeno angleščino. Ko smo izpolnili naše arabske dokumente, smo polni upanja prečkali mejo in naš cilj je bil dosežen. Italy, here we come!

(Avtor: arhiv Maribor 2)

Voditelji so nas tako postavili pred kruto resnico današnjih časov. Počutili smo se grozno, saj nismo vedeli kaj se dogaja, bili smo žalostni in obupani. Svet smo gledali skozi oči beguncev.
Popoldne smo se udeležili še svete maše, kjer so nas domačini zelo začudeno gledali, saj smo sredi maše naredili kvadrat in dobili dve novi rutki.

Po zanimivi noči smo zjutraj "chillali" z Mariborom 1 in opravili ne tako hude odkupnine. Dan smo preživeli ob petju, plesu in izdelovanju venčkov - bili smo kot prava tovarna. Voditelji so bili zelo ponosni in zato je bil zadnji krog še toliko bolj čustven.
Polni novih spoznanj smo se odpravili domov, saj smo ugotovili da begunci niso le tisti, ki želijo prečkati mejo, ampak v njih lahko spoznamo tudi prijatelje.

Op. ZSKSS: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo dogodek, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju (učenju o sebi, drugih in svetu, medsebojni povezanosti vsega in vseh).
Akcije v globalno smer so odgovor na vprašanje
a) »kaj si želimo, da se spremeni v naših glavah, v drugih ljudeh, v svetu … da nam bo vsem lepše?« ali
b) »kaj lahko kot skavti dobrega prispevamo svetu in naši Zemlji?«.
Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavtskimi dogodki in programom (kot se je na primer povezalo z ambientacijo na IV jesenovanju MB2) ali pa se pripravijo in izvedejo ekstra dogodki, ki nastanejo prav zaradi te spodbude.
Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge.
Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani: http://skavti.si (--> voditelji - projekti - globalno učenje).
Za "akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani. V letu 2016 smo sredstva za Akcije v globalno smer že razdelili. Akcije lahko kljub temu prijavite, saj v vsakem primeru prejmete nasvete trenerjev globalnega učenja z namenom pomoči in izboljšanja globalnih dimenzij znotraj vaše Akcije.

 

(Avtor: )
Fotogalerija
8 slik
+5

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.