Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

»Maklot, Gachanko in Nchubo« ali »S Piko Nogavičko k otrokom sveta« (Akcija v globalno smer)

Jasna Pinter, Prijateljska veverica, Rakova Steza 1 21.11.2016
18. julij 2016, Šmihel nad Mozirjem. Volčiči Rakove Steze 1 smo to poletje doživeli prav poseben teden: na svojo rojstnodnevno zabavo in počitnice nas je v vilo Čira-Čara povabila Pika Nogavička. Bil je teden poln zanimivih dogodivščin, ki si jih lahko izmisli le Pika. Vsekakor pa nam bo v spominu še posebej ostalo popoldne, ko smo se skupaj z njo ter Tomažem in Anico odpravili na popotovanje po svetu.

Na tako dolgo potovanje seveda ne moreš brez denarja, zato smo v Sloveniji najprej z delom prislužili zadosti zlatnikov, da smo lahko najeli avto, letalo ali pa ladjo, odvisno od tega, kam smo želeli odpotovati. Obiskali smo deset različnih držav in v vsaki izvedeli nekaj osnovnih značilnosti o njej, poskušali pravilno prebrati pozdrav, s katerim se pozdravljajo prebivalci ter si ogledali fotografijo otrok, ki živijo tam. Najbolj zanimivo pa je bilo, da smo se v vsaki državi igrali eno od iger, ki se jo igrajo tamkajšnji otroci. Pri tem smo ugotavljali, da so si otroci v različnih delih sveta morda res različni po barvi kože in izgledu, da pa je med njimi vseeno mnogo podobnosti. Vsi se npr. radi igrajo, tako kot mi. Je pa res, da imamo slovenski otroci po navadi na voljo veliko različnih igrač, v mnogih državah, ki smo jih obiskali, pa se otroci velikokrat igrajo z malo ali nič pripomočki. Ali pa jim za igro služi vse, kar najdejo v naravi, npr. palice in kamenčki. Zelo všeč sta nam bili npr. igri Maklot iz Izraela ter Gachanko iz Japonske, za Nchubo iz Zambije pa bi potrebovali še precej vaje.

Širjenje obzorij in spoznavanje sveta okoli nas na poti do boljšega poznavanja samega sebe. Širjenje obzorij in spoznavanje sveta okoli nas na poti do boljšega poznavanja samega sebe. (Avtor: Arhiv Rakova Steza 1)

 

 Ob koncu potovanja smo se pomerili v kvizu in ugotovili, da smo si zapomnili veliko novega o državah ter da so  se nam v spomin vtisnile tudi slike otrok. Tako zdaj med nami verjetno ni nikogar, ki ne bi spoznal otroka iz Bolivije ali iz Madagaskarja. Prav tako vemo, kakšen običaj imajo v Franciji za prvega aprila, katera vera prevladuje v Srbiji ter kaj je posebnost najvišjega vrha Filipinov. Vendar pa je še bolj kot to pomembno, da smo skozi igro spoznali, da je Slovenija majhen del velikega sveta, v katerem živijo različni otroci, ki pa so v svojem bistvu taki, kot mi.

Op. ZSKSS: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo dogodek, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju (učenju o sebi, drugih in svetu, medsebojni povezanosti vsega in vseh).
V akciji, ki so jo pripravili voditelji in popotniki na služenju v krdelu Rakova Steza 1, se je med drugimi tako skrival naslednji namen: »S to veliko igro želimo pri VV spodbuditi globalno razmišljanje ter razvijati zavest, da Slovenija ni »izolirana« od ostalega sveta ter da otroci v različnih delih sveta živijo različno, imajo različne barve kože in običaje, pa vendar so si med seboj v svojem bistvu podobni.« Cilji, ki so si jih postavili so bili: otrok se spozna z globusom in različnimi zemljevidi sveta, izve zanimivosti o 10 državah sveta, doživlja veselje ob igrah iz različnih držav sveta, po videzu prepozna otroke iz različnih držav sveta, spozna pozdrave v različnih jezikih sveta, razmišlja o tem, kako živijo otroci po svetu ter kaj je vsem skupno.
Akcije v globalno smer so odgovor na vprašanje
a) »kaj si želimo, da se spremeni v naših glavah, v drugih ljudeh, v svetu … da nam bo vsem lepše?« ali
b) »kaj lahko kot skavti dobrega prispevamo svetu in naši Zemlji?«.

Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavtskimi dogodki (kot je na primer aktivnost širjenja obzorij na volčjem taboru v primeru stega Rakova Steza 1) ali pa se pripravijo in izvedejo ekstra dogodki, ki nastanejo prav zaradi te spodbude.
Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge.
Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani: http://skavti.si/akcije-v-globalno-smer.
Za "akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani.

Če se komu zdi velika igra in druženje s Piko Nogavičko zanimiva in bi jo želel tudi sam izvesti v svoji skupini, lahko piše v skavtsko pisarno (barbara.tehovnik@skavt.net) in vam posredujemo bolj podrobne informacije za izvajanje in predloge za tiskanje materialov, ki se jih potrebuje pri izvedbi.

 

Fotogalerija
9 slik
Kaj se je po tej igri spremenilo v meni, okoli nas, v svetu?
+6

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.