Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

KAKO POSTAVLJATI VPRAŠANJA?

Alenka Oblak 03.02.2017
Kdaj postaviti vprašanje? Kakšno vprašanje? Ali je to vprašanje res primerno? Kako pa naj dobim pozornost mladih, da se lahko pogovarjam z njimi?
(Avtor: Rok Pisk)

Toliko vprašanj, s katerimi se srečujejo skavtski voditelji! Voditelji popotnikov in popotnic so se odločili, da malo raziščejo to skrivnost okoli vprašanj skupaj z Maticem Muncem, psihologom, ki podpira različne mlade na poti odkrivanja, katere naslednje korake želijo narediti v svojem življenju.


Temelj za postavljanje vprašanj je radovednost. Te človek resnično zanima? Če smo radovedni, se vprašanje pojavi samo – če v sebi ne delamo cenzure (Kaj je prav? Kaj moram narediti? Katere vrednote moram braniti? …), saj gre preprosto za zanimanje o človeku. Je vprašanje primerno ali ne? Če se nam zdi, da je dobro dobiti ta odgovor, potem je primerno. Seveda ne vrtamo v človeka.


Da se to lahko zgodi, pa je pomembno najprej zgraditi osebni odnos. Če nimamo odnosa, potem vsako vprašanje lahko izpade kot vrtanje. Česar nihče nima rad. Kako torej pridobiti mlade, da lahko začnemo graditi osebni odnos? Zaupnost, iskrenost in empatija so pomembni pogoji za to. Začnemo pri temah, ki jih zanimajo – odnosi z vrstniki, interesi, samo nekatere zanima šola. Interesi so dober začetek – mnogi jih raje izvajajo, kot da bi se o njih samo pogovarjali :). Potem pa spontano pridejo ven tudi take teme, o katerih bi se želeli pogovarjati.

Mladi imajo lahko več interesov ali si interesi prihajajo v nasprotja. Nasprotni so si lahko tudi njihovi interesi in pričakovanja staršev, obveznosti v šoli itd. Pri tem jim lahko pomagamo razjasniti zmedo, da prepoznajo, med čim se odločajo in si uspejo postaviti prioritete. To pomeni pomagati jim, da vrednote začnejo uporabljati v konkretnih situacijah – da se sami odločajo o tem.
Vprašanja Zakaj?, Kako?, Kdaj? so vprašanja, ki pomagajo narediti korak naprej.

Srečanje na temo vprašanj se je odvijalo v okviru skavtskega mednarodnega projekta Sovzgoja (Co-education that works!). Na mednarodnem srečanju novembra v Grčiji so voditelji popotnikov in popotnic iz štirih držav (Belgije, Španije, Grčije in Slovenije) izmenjali izkušnje med seboj, raziskovali, kaj mladi danes potrebujejo in kakšna je vloga voditelja ob tem. Z gostom Maticem Muncem so spoznali osnove coaching pristopa, ki je služil kot navdih za nadaljnje korake voditeljev. V vsaki državi so izbrali, kaj bodo raziskovali in gradili naprej. Slovenska ekipa se je odločila, da raziskuje odnos med popotniki in popotnicami ter voditelji, še posebej komunikacijo v tem odnosu. Kot odgovor na to potrebo se je v januarju odvilo raziskovalno srečanje: Kako naj postavim pravo vprašanje?

Fotogalerija
5 slik
+2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.