Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

»Za lepši dan!« v Ribnici

Nastja Bojc, Vsestranski gams, Ribnica 1 23.08.2016
23. april 2016. Pomlad se je že dobro začela, ko so se ribn'ški klanovci odločili za sodelovanje s Športnim društvom Lončar in dolenjevaškimi ribiči. S skupnimi močmi so v krajevni skupnosti organizirali čistilno akcijo ob Dnevu Zemlje in poskrbeli za »malo lepši dan« v svojem lokalnem okolju.

Delavnice varovanja okolja ob Dnevu Zemlje. Delavnice varovanja okolja ob Dnevu Zemlje. (Avtor: Arhiv klana Lesen'h Ribnica 1)

»Poleg same čistilne akcije, se nam zdi pomembno, da se ljudje zavedamo, kako lahko naše okolje izboljšamo še preden ga uničimo in potem popravljamo,« so razmišljali naglas in se odločili, da prevzamejo organizacijo delavnic o varovanju okolja. Akcijo so ovili v barve globalnega učenja ter izkoristili mentorsko pomoč trenerjev globalnega učenja v Združenju. 

Skupaj smo organizirali čistilno akcijo in zanimive delavnice o varovanju okolja in alternativnih virih, ki nam jih ponuja mati Zemlja. Delavnice smo prilagodili različnim starostnim skupinam. Udeležencem smo predstavili in dali nekaj idej kako lahko izrabljamo naravne vire in manj onesnažujemo okolje.

Naravni piling za obraz Naravni piling za obraz (Avtor: Arhiv klana Lesen'h Ribnica 1)

Priprave na akcijo → Klanovci so se že na prejšnjih srečanjih razdelili v manjše skupine, ki so potem same opredelile program delavnice. Na enem izmed srečanj smo si sami naredili naravni deodorant in pralni prašek po navodilih iz knjižice, ki so jo pripravili trenerji globalnega učenja in skavti iz tropa za okoljsko vzgojo »Domače in naravno«. Nabirali smo tudi čemaž in iz njega naredili namaz in si naredili si spomladansko solato iz trobentic, trpotca, smrdljivke itd. Voditelja sva navezala stik z lokalnimi skupinami, ki so bile takoj za skupno sodelovanje.

Čigava sled je to, poznaš živali v našem gozdu? Čigava sled je to, poznaš živali v našem gozdu? (Avtor: Arhiv klana Lesen'h Ribnica 1)

Na samem dogodku je bilo več praktičnih aktivnosti. Skavti smo izvedli 4 delavnice: 

  1. otroška delavnica: igre v naravi (spoznavanje živalskih odtisov, stare igre, scavenger hunt*) in izdelovanje igrač iz naravnih materialov (domine: barvanje kamenčkov, igrače za pse iz starih majic)
  2. mladinska delavnica: izdelovanje naravnega deodoranta, pilinga za obraz, pralnega praška
  3. odrasla delavnica: spoznavanje nevarnih čistil in njihov vpliv na vodo in naše zdravje – znaki za nevarnost na čistilih, uporaba kisa in sode bikarbone in njihova uporabnost, izdelovanje ustne vodice iz sode bikarbone, izdelovanje čistila iz pepela
  4. priprava malice: izdelovanje čemaževega bureka (užitna rastlina iz narave)
    Igre za mlade in nove ideje za starejše. Igre za mlade in nove ideje za starejše. (Avtor: Arhiv klana Lesen'h Ribnica 1)

Ljudje, ki so se ustavili na delavnicah, so bili najprej malo zadržani, po našem nastopu pa so nam povedali kako oni doma poskušajo čim manj ogrožati naravo (doma imajo vrtove in njive, kar je na vasi nekaj vsakdanjega, uporabljajo kis in sodobikarbono namesto čistil, kurijo na les, razvrščajo odpadke itd). Naše delavnice so se jim zdele zanimive, saj so videli tudi kaj novega, vsem pa je bil všeč čemažev burek, ki ga sami še niso delali ali jedli. Popotniki, organizatorji delavnic, so v preverbi napisali in povedali, da so se naučili veliko novega o naravnih čistilih, pralnih praških, kaj vse se da narediti doma. Pravijo, da so bolj ozaveščeni o tem, kako s kakšnimi dejanji vplivamo na naravo, okolico in celoten svet. Zanimivo jim je bilo, da so imeli priložnost posredovati pridobljeno znanje naprej. Tako kot pri ostalih obiskovalcih je spet največ slave požela kulinarika – čemažev burek, ki smo ga skupaj spekli v saču.

Malica narejena na ognju z namazom iz čemaža. Malica narejena na ognju z namazom iz čemaža. (Avtor: Arhiv klana Lesen'h Ribnica 1)

Poleg vseh delavnic je pozitivno tudi do, da se skavti pokažemo kot aktivni člani varovanja okolja in znamo združiti moči ne samo med nami samimi ampak tudi z okolico, kjer živimo.

Igra "zbirateljski lov" za vse starosti. Igra "zbirateljski lov" za vse starosti. (Avtor: Arhiv klana Lesen'h Ribnica 1)

S projektom ob Dnevu Zemlje in Akcijo globalnega učenja smo želeli ljudi opozoriti na posledice, ki jih prizadenemo naravi z našimi dejanji. Ne želimo le pospraviti smeti za seboj ampak okolico zbuditi iz tega stanja, da bodo uvideli koliko možnih rešitev je za preventivo in na katerih področjih se lahko izboljšamo. Hočemo, da ljudje uvidijo naravo kot zakladnico idej, iger, hrane, okolja za gibanje. Želeli bi, da bi okolje varovali ne samo za nas ampak za vse rodove, ki pridejo za nami. 

* »Scavenger hunt« oz. »zbirateljski lov« kot bi lahko igro dobesedno prevedli, je igra, zabava za mlade in stare, za vse starosti. Organizatorji pripravijo seznam (opredelitev) posebnih predmetov, ki jih nato udeleženci skušajo pridobiti ali izpolniti vse postavke na seznamu, običajno brez nakupovanja. Navadno se udeležence razdeli v manjše skupine, time, čeprav se lahko pravila postavijo tudi tako, da tekmujejo kot posamezniki. Cilj je, da je treba zbrati vse stvari in dokončati seznam. Ena možnost znotraj pravil je tudi da igralci samo fotografirajo kar je našteto na seznamu ali izpolnijo naloge na seznamu na najbolj ustvarjalen način. Igra se razlikuje od skavtom poznane igre »lov na zaklad« tako, da slednja vključuje enega ali nekaj predmetov, ki so zaželeni in se zaključi, ko se ta predmet najde, medtem ko je »zbirateljski lov« predvsem zbiranje nezaželenih ali neuporabnih predmetov v naključnem vrstnem redu. 

Op. ZSKSS: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo dogodek, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju oz. učenju o sebi, drugih in svetu – ter medsebojni povezanosti vsega in vseh. 

V akciji, ki jo je pripravil klan Lesen'h iz stega Ribnica 1, se je med drugimi tako skrival naslednji namen: ozavestiti naše obnašanje do narave in ljudem vseh starosti ponuditi boljše alternativne rešitve na različnih področjih življenja, ki prispevajo k trajnostnem razvoju. Popotniki in voditelji, ki so izvajali akcijo, so si zastavili naslednje tri cilje: 1. imeti čistilno akcijo, 2. narediti delavnice o varovanju okolja za otroke, mladostnike in odrasle ter 3. vključiti celotno okolico in ne samo skavte. 

Akcije v globalno smer so odgovor na vprašanje a) »kaj si želimo, da se spremeni v naših glavah, v drugih ljudeh, v svetu … da nam bo vsem lepše?« ali b) »kaj lahko kot skavti dobrega prispevamo svetu in naši Zemlji?«. 

Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavtskimi dogodki (kot je na primer aktivnost ozaveščanja ob Dnevu Zemlje) ali pa se pripravijo in izvedejo ekstra dogodki, ki nastanejo prav zaradi te spodbude.
Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge. 

Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani www.skavti.si

Za "akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani.

Fotogalerija
8 slik
Malica narejena na ognju z namazom iz čemaža.
Naravni piling za obraz
Igre za mlade in nove ideje za starejše.
+5

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.