Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Že dvajset let grejemo svet

Barbara Polda, Skrbna čebela 27.06.2013
Skavti iz stega Pod svobodnim soncem smo praznoval 20 let od ustanovitve stega. Kaj vse se je to leto pripravljalo, ustvarjalo, kako so se rojevale pobudniške ideje, si preberite v nadaljevanju ...
mi vsi in bivši skavti (Avtor: Rok Lužnik, Domiselni svizec)

Že  20 let v občini Žirovnica deluje steg Breznica 1. Svoje ime Pod svobodnim soncem, je dobil, ko je bil star 3 leta, nato še grb, klic: »Pod svobodnim soncem - Ogreli bomo svet!«  pa nekaj let za tem. V prvih letih smo imeli le četo in klan, potem pa so se pridružili še volčiči. Tako smo praznovali 10-letnico obstoja stega, 15-letnico in prišli do 20-letnice.

Priprave na praznovanje smo začeli v začetku skavtskega leta, ko smo voditelji načrtovali, kako bo praznovanje potekalo. Pri tem smo uporabili nekaj pobud naših skavtov- zelo nam je bila všeč ideja, da se ob praznovanju povzpnemo na Stol, najvišji vrh v občini Žirovnica, kjer deluje naš steg. Načrtovali pa smo tudi prireditev, prenovljen logotip, skupni tabor stega, zbornik... Naredili smo si nove stegovske majice s soncem in z njimi na prehodih začeli niz dogodkov ob jubileju. Z natečajem smo izbirali motiv za stegovski velur in hkrati prišli še do gesla, ki smo ga uporabili za geslo 20 letnice: Že dvajset let grejemo svet. Voditelji smo se zakopali v arhive, povprašali pri prvih voditeljih, da smo zbrali podatke za vsa leta nazaj in jih skupaj z nekaterimi zanimivi članki iz zgodovine stegovskega glasila Plamenček, uredili v pisan in res bogat zbornik Naša voditeljica, je na prigovarjanje ostalih voditeljev, začela pisati priredbo skavtske pesmi, slovenske himne in Viharja upanja za stegovski orkester, ki je zaigral na prireditvi. Poleg res velikega števila glasbenikov, ki so sodelovali v orkestru, smo slišali tudi kvartet citer, pianistki in kitaristi pa so sodelovali pri maši.
Sonce, ki ga imamo v imenu stega in v našem grbu smo za dvajsetletnico nekoliko posodobili in ga upodobili na spominskih znamkah, ki so v barvi naše rutke. Tako nam je skavtsko leto minilo v pripravah in do prireditve je bilo vse nared.

Priprave pred prireditvijo smo začeli  v soboto, 15.6., ko smo voditelji skupaj s klanovci najprej pripravili  vse za program, popoldne pa so se vse veje zbrale na travniku pred cerkvijo in začeli smo postavljati oder, kulise, jambor, vhod... orkester in nastopajoči na prireditvi pa so imeli vaje. Zvečer smo si spekli hrenovke, se igrali igre, ki so bile v teh letih najbolj popularne in prepevali ob ognju, nato pa zaspali v členarju, nekateri v visečih mrežah, skrb za mini tabor pa prepustili straži.

Naslednji dan smo pripravili še klopi in obesili plakate s slikami dogodkov za vsako leto delovanja stega, prinesli pecivo, darila za povabljene.. Praznovanje smo začeli s sveto mašo na travniku, bila je to župnijska sveta maša in nanjo so bili povabljeni farani in gostje. Bogu smo se zahvalili za 20 srečno preživetih let, za vse skavte, ki so gradili naš steg in za blagoslov za naprej, za novih 20 let.

Nato je orkester ob začetku prireditve, ob dvigu zastav, zaigral skavtsko pesem in slovensko himno. Skavti, ki so začeli skavtstvo na Breznici so povabili Petra Lovšina, ki je ob začetku delovanja na Breznici navdušil mlade, da so ustanovili steg. Pozdravil nas je ob začetku prireditve, mi pa smo se mu zahvalili in mu izročili naš zbornik, da si bo lahko pogledal, kako dobro je navdušil naše ustanovitelje in kako nadaljujemo njihovo delo. V pogramu so sodelovali skavti iz vseh vej in prikazali zanimive dogodke od ustanovitve stega do danes, napolnili zemljevid Slovenije z zastavicami krajev kjer smo taborili in  nas seznanili z zanimivo statistiko stega (ki jo lahko preberete tudi na naši spletni strani: http://breznica1.skavt.net/steg-skozi-stevilke)

Nasmejali smo se duhovitim prizorom, se zahvalili ustanoviteljem, zaslužnim voditeljem, našim  DA-jem, tistim, ki  so nam še posebej pomagali skozi ta leta in sponzorjem. Upihnili smo svečke na torti in na koncu povabili vse na druženje, klepet, ogled slik in skavtske igre. S piskom in spustom zastave smo zaključili praznovanje, ko je bilo vse pospravljeno, pa smo si voditelji in klanovci ob pici delili utrinke, ki so se nam vtisnili v spomin.

Pohod na Stol nam je zaradi neobetavnih vremenskih napovedi žal odpadel, čakamo na ugodnejše razmere, veselimo pa se še skupnega tabora stega.

Vabimo vas na spletno stran stega  http://breznica1.skavt.net/praznovanje, da si ogledate slike s praznovanja.

Fotogalerija
43 slik
pripravljanje prostora za prireditev
postavljanje jambora
jambor stoji
izdelovanje vhoda
+40

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.