Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Zdravi v naravi - tabori družin 2015

Tamara Lah, koordinatorka projekta Za zdravje mladih 16.09.2015
Kot ste verjetno že slišali, je letos poleti v Skavtskem okoljskem centru Kočevski Rog potekalo kar 5 taborov družin pod geslom Zdravi v naravi.

Udeležilo se ga je preko 55 družin, kar pomeni več kot 230 staršev in otrok. Ob zaključku smo zbrali nekaj izjav udeležencev, ki vas bodo morda prepričale, da se nam prihodnje leto pridružite tudi vi.

(Avtor: Rok Rakun)

Zbrali smo se v petek popoldne, se spoznali in prižgali taborni ogenj. Sobotno jutro smo začeli z jutranjo telovadbo, molitvijo in zajtrkom. Nadaljevanje programa je udeleženec Janez povzel takole: »Iskali in spoznavali smo gozdne zaklade, zelišča in druge stvari. Travniške živali in drevesne vrste smo si pogledali prav pod lupo, božali smo drevesa, ugotavljali njegovo starost, hodili smo po vrvi in pekli štrudel kar zunaj na ognju. Risali smo, kar smo videli v objektivu in naredili razstavo, poslušali govoreča drevesa in ugotavljali, kaj ne sodi v naravo.« 
(Avtor: Voditelji tabora družin)

Na tržnici zdravja so si udeleženci predstavili dobre prakse skrbi za zdravje. Z njimi smo se pogovarjali o tem, kaj kot družina naredijo za svoje zdravje v naravi oz. s pomočjo narave. Družina Pogačar nam je povedala, da v naravi najraje meče frizbi, se vozi s poganjalčkom, hodi v hribe in spi v šotorih. Tudi člani družine Petrišič so aktivni: »Najraje kolesarimo po neprometnih makadamskih poteh in uživamo v vožnji s kanujem po Ljubljanici. Radi spuščamo zmaja po Barju, iščemo plevel po vrtu in nabiramo gobe ter kostanj.« Družina Bec rada nabira gobe, zelišča in druge gozdne sadeže. Starša sta še dodala, da to počneta zaradi družinske tradicije, pa tudi zato, da otrokom pokažeta, kaj vse lahko naberejo v naravi.
(Avtor: Rok Rakun)

V soboto popoldne smo za udeležence pripravili veliko igro, v kateri so otroci in starši »nabirali« simbole za stvari, ki jih potrebujemo, da smo zdravi (hrano, vodo, ljubezen, objeme, šport, počitek, itd.). O zdravju smo razmišljali še zvečer ob ognju, kjer smo s starši govorili o pomenu gibanja, dobre samopodobe, spolni vzgoji, odvisnostih in odnosih v družini.
(Avtor: Rok Rakun)

V nedeljo smo se odpravili na gozdno učno pot v okolico našega tabora. Prisluhnili smo zvokom narave, se spoznali z divjo češnjo in debelo jelko, z daljnogledom smo opazovali krošnje dreves in iskali prebivalce gozda.
(Avtor: Rok Rakun)

Odzivi udeležencev na program so bili zelo pozitivni. Mica, ena od udeleženk tabora, je po koncu tabora razmišljala takole: »Z vsem srcem sodelujem v veliki igri - nočem, da nas ujame "onesnažen zrak"! Uživam, ko vidim otroško zavzetost. To je to! Posebej se veselim tržnice zdravja, saj vem, da je vsak od nas pripravil nekaj malega iz svojega življenja, kar lahko deli. Simpatično je, ker smo tako raznovrstni, zato pa tudi naše ideje. In vse skupaj mi je v spodbudo, da tudi mi še bolj pogumno zakorakamo v zdravo smer, ki jo kažejo tudi izkušnje drugih družin.«  
(Avtor: Klemen Premrl)

Tini, udeleženki tabora družin na 2. terminu, bo v spominu najbolj ostala »družba starih in novih skavtskih in neskavtskih prijateljev, večeri ob ognju, domišljen, zabaven in program po meri otrok, pesem, smeh, igra...vrnitev v čas mojih skavtskih doživetij in veselje ob tem, da lahko to izkusijo tudi moji otroci.« 
(Avtor: Voditelji tabora družin)

Tudi voditelji Taborov družin - vodiči, trenerji in inštruktorji – smo zadovoljni in veseli, da smo bili lahko del teh čudovitih zgodb. Tabori družin so namreč tako po našem mnenju, kakor tudi po mnenju udeležencev, kraj in prostor, kjer se lahko družine družijo, izmenjujejo svoje izkušnje, se spočijejo in srečajo stare skavtske prijatelje ter spoznajo nove.
(Avtor: Voditelji tabora družin)

Zakaj se splača biti zdrav v naravi in na kakšne načine nam to lahko uspe – vse to in še več v prispevku, ki je nastal v sklopu letošnjih taborov družin. 

P.s. čeprav so se Tabori družin komaj končali, vam lahko povemo, da bodo potekali tudi prihodnje poletje (julija in avgusta), v mislih pa imamo tudi zimsko (februarsko) izvedbo Tabora družin. Več informacij bo na voljo spomladi.

Fotogalerija
13 slik
+10

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.