Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Za zdravje smo odgovorni vsi!

Tjaša Sušin, koordinatorica projekta Za zdravje mladih, Krško 1 27.09.2016
V torek, 20. septembra 2016, je v Mestnem muzeju Ljubljana potekala zaključna konferenca projekta Za zdravje mladih, katerega nosilci smo. Pri projektu sodeluje še 5 partnerskih organizacij (Mladinsko združenje Brez izgovora, Zveza tabornikov Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Radiotelevizija Slovenija), financiran pa je iz Norveškega finančnega mehanizma. Projekt se je začel v januarju 2015 in se bo naslednji mesec zaključil.
(Avtor: Rok Rakun)

Na konferenci so bili predstavljeni vsi rezultati dosedanjega dela znotraj projekta, katerega namen je zmanjševanje oziroma preprečevanje bolezni, povezanih z življenjskim slogom otrok in mladih. Nastale so strokovne vsebinske podlage, ki so bile temelj za pripravo usposabljanj za trenerje in promotorje zdravja. Pri pripravi in izvedbi usposabljanj je sodelovalo tudi 8 trenerjev iz naše organizacije. 

V sodelovanju Mladinskega združenja Brez izgovora in Zveze prijateljev mladine so bili izvedeni trije tabori za otroke in mlade iz socialno šibkih okolij, ki se jih je udeležilo preko 100 mladih v starosti od 9 do 16 let. Skavti pa smo pripravili tudi programe za starše in tako v poletju 2015 izvedli pet taborov družin. Taborov se je udeležilo več kot 100 staršev, 200 otrok in 30 voditeljev. 

Srce projekta predstavljajo lokalni programi promocije zdravja, ki so se odvijali širom Slovenije. Izvedenih je bilo 51 lokalnih programov (vključenih 8545 mladih), od tega so 10 programov izvedli skavtski voditelji in popotniki. V letu 2016 so pripravili cel kup različnih dejavnosti, izvedenih preko skavtske metode in se tako trudili približati zdravje mladim. Naši programi so se dotikali predvsem področij: gibanja in prehrane, duševnega zdravja in spolnega zdravja. 

Na podlagi udeležbe na obeh usposabljanjih za promotorje zdravja in izvedenega lokalnega programa je na zaključni konferenci 84 mladih prejelo naziv »promotor zdravja«, od tega 26 skavtov.  Izbrani so bili tudi štirje »Naj lokalni programi«, med njimi tudi skavtski: Zdrava prehrana na skavtskih aktivnostih. V okviru te programske skupine je med drugim nastala tudi prva skavtska mobilna aplikacija »Dober tek!«, ki voditeljem pomaga pri načrtovanju zdravih jedilnikov in nakupu količin hrane za skavtske aktivnosti. 

Verjetno ste se že srečali s Priročnikom za promotorje zdravja, pred nekaj dnevi pa je izšla tudi knjižica Zdrav kot vidra, v kateri so zbrana programska orodja za izvajanje promocije zdravega življenjskega sloga med mladimi. 

Želimo si, da zaključek projekta ne bi pomenil konec prizadevanja in dejavnosti na področju zdravja otrok in mladih, zato so ob koncu konference mladinske organizacije, ki so vključene v projekt in direktor Urada RS za mladino podpisali Zavezo slovenskega mladinskega sektorja in Urada RS za mladino za zdravje mladih v Sloveniji.

Tako naša načelnica Irena Mrak Merhar kot tudi dr. Vesna Kerstin Petrič z Ministrstva za zdravje in dr. Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino, so poudarili pomembno vlogo mladinskega sektorja pri vplivu na zdravje mladih. 
Več o konferenci si lahko prebereš na www.zdravjemladih.si.

Dragi voditelj! Večkrat si že slišal, da je vzgoja tista, ki otroka napravi odgovornega državljana. Tudi ti si odgovoren, zase, za svoje bobre, volčiče, izvidnike in popotnike, tudi sovoditelje. Vsi smo soodgovorni za to, da je ta svet za spoznanje boljši. Zdravje je pomembna vrednota, ki pa jo v današnjem času jemljemo kot samoumevno, jo morda celo zanemarjamo in skrb za zdravje brezbrižno potisnemo na stranski tir. STOP! Se zavedaš, da lahko s svojim ravnanjem, izbiro bolj in manj zdravih načinov preživljanja časa pomembno vplivaš na svoje zdravje in s svojim zgledom ter delom tudi na zdravje svojih skavtov? Razmisli. Odgovoren si. Zato … nikar ne odlašaj, ampak začni danes. »Zdrav kot vidra«, je čudovita knjižica programskih orodij, ki ti lahko pomaga pri izvajanju promocije zdravega življenjskega sloga v tvoji veji. Če bi jo rad uporabil, piši na zdravjemladih@skavt.net.

Fotogalerija
25 slik
+22

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.