Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Kako je skavt Luka postal kos izzivom?

Katarina Trdin, Prikupni kivi 03.08.2016
Skavtski voditelj – eno ime, ogromno nalog. Ob vsem delu, ki ga ima skavtski voditelj, le-to velikokrat pripelje do občutka preobremenjenosti. Pritisk je še večji ob pripravah na tabore, v času izpitov itd. Premalo smo oboroženi z znanjem in veščinami, s katerimi bi si lahko delo olajšali, ga bolje razporedili in se z njim suvereno spopadli.
snemanje snemanje (Avtor: arhiv ZSKSS)

Prav zaradi sledečega razloga smo se v okviru projekta Za zdravje mladih sestali skavtski voditelji iz različnih koncev Slovenije. S programom Preprečevanje preobremenjenosti skavtskih voditeljev smo želeli opozoriti na problematiko preobremenjenosti, ki v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov vpliva na prezgodnje odhajanje skavtskih voditeljev, pri samih skavtih pa povzroča izčrpanost, stres, ki slabo vplivata na njihovo duševno in telesno zdravje.

Tekom naših srečanj smo iskali različne vzroke za preobremenjenost. Marsikateri skavtski voditelj v svojem stegu, pa tudi širši družbi, opravlja več funkcij hkrati. Tekom leta se kot skavtski voditelji znajdemo v različnih kritičnih obdobjih, ko je na nas naloženih več nalog kot običajno. Obdobja so ponavadi združena z izpitnimi obdobji na faksu.  Ob vsem delu nemalokrat tudi sami premalo zaupamo drug drugemu in morda raje kakšno delo  opravimo sami. 

S stresom se vsak  bori po svoje. Pogosto si pozabimo vzeti čas zase, za praznovanje, za razmislek in počitek, za pogovor, druženje. Ob vseh aktivnostih  si le-teh morda ne znamo zorganizirati, zaradi česar smo nad vsako nalogo vedno znova presenečeni in nanjo nepripravljeni. Poleg vsega smo tudi ljudje, ki ne prepoznamo lastnih težav, če pa jih, si le s težavo priznamo, da potrebujemo pomoč. Odgovornosti, ki jih nosimo, ne znamo predajati mlajšim oz. temu posvečamo premalo pozornosti in energije.
Vzrokov, da se počutimo preobremenjene, je veliko.

S programom želimo ozavestiti  preobremenjenost skavtskih voditeljev. Pripravili smo 9 krajših filmčkov z naslovom Kako je skavt Luka postal kos izzivom?, v katerih spremljamo poletne počitnice povsem povprečnega skavtskega voditelja Luka. Luka se sooča s številnimi težavami, od priprave poletnega tabora, organizacije in izvedbe lastnih nalog, z usklajevanjem raznih druženj in sestankov, neznanimi nalogami,  zna pa si vzeti tudi čas zase in zares uživati.

Luka vsakemu skavtskemu voditelju sporoča:

 • Sprejmi toliko, kot zmoreš. Ne pozabi na lastne izzive, lastno napredovanje in osebno rast! Tudi zaradi tebe je skupina ljudi, v kateri si, močnejša! 
   
 • Razporedi si delo, organiziraj se. Najdi način, ki ti je blizu, naj bo to koledar na telefonu ali žepni koledar. Vzpostavi nadzor nad situacijo!
   
 • Stres naj ne bo ovira. Sooči se z njim in ne dovoli, da te onemogoči!
   
 • Ne boj se sprejeti odgovornosti. Ne pozabi jo pravočasno predati naprej!
   
 • Ko potrebuješ pomoč, ne pozabi na prijatelje, sovoditelje, sveto pismo … !
   
 • Vzemi si čas zase, za razmislek, počitek, druženje, pogovor!

Naj bo naloga še tako težka, naj bodo naše obremenitve še tako  velike - močna volja, pozitiven pristop in zaupanje samega vase, premaknejo še tako visoko in veliko goro.  Najdi v sebi tisto, v čemer si dober, najdi svoje močne lastnosti in jih uporabi tam, kjer boš morda kaj pogrešal, kjer ti bo pot prekrižalo nekaj, kar se ti bo zdelo nemogoče in neobvladljivo.

Filmčki bodo do začetka septembra vsako sredo, drug za drugim, objavljeni na facebook profilu Skavtinje in skavti, youtube kanalu Skavti ter v skavtskih novičkah.

Do sedaj si lahko ogledaš že kar 5 delov:

Naslednji te čaka že 10. avgusta! Nikar ne spreglej!:)

Zaupaj vase! Bodi kos izzivom!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.