Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Skavtsko romanje v Lurd

Julija Remenik, Zanesljiva netopirka 18.08.2015
Letošnje leto se je klan Mozirje 1 odpravili na malo drugačen tabor, in sicer v Lurd. Tabor, ki je trajal od 3. do 9. avgusta 2015, je potekal v znamenju SMEHA, ODKRIVANJA novih in nepoznanih krajev, SLUŽENJA, oblikovanja SKUPNOSTI in ob premagovanju POTi, ki ji včasih kar ni bilo videti konca …
Lurša bazilika (Avtor: Julija Remenik)

Odločitev o tem, da poleti odpotujemo v tujino, je padla že meseca oktobra. Kasneje, skozi leto, ko smo se na tabor pripravljali, pa je želja po tujini in služenju le še rastla in se krepila. To smo dosegli tudi s številnimi manjšimi projekti, s katerimi smo si zaslužili kar nekaj evrov in tako znižali stroške samega tabora.

V nedeljo zvečer, 3. avgusta 2015, se nas je torej 12 skavtov podalo na 7-dnevno pot. Prvi dan je bil zaradi večurne vožnje precej naporen: pot nas je vodila iz Mozirja preko Benetk, mimo Genove vse do Avingnona, kjer smo se ohladili v bazenu in taborili prvo noč. 

Po zajtrku, pospravljanju in sv. maši smo nadaljevali pot. Le-ta nas je vodila mimo mest Carcassonne in Toulous do Lurda, kjer smo znova postavili šotore in se namestili na hribu v mladinski vasi. 

Naslednjih nekaj dni smo preživeli v Lurdu. Tam smo služili pri maši narodov (pomagali ostarelim), nato pa smo tudi sami poromali v Lurd in si vzeli nekaj časa zase. Dodobra smo si ogledali mesto in okolico, se družili z drugimi skavi (predvsem iz Italije), prisostvovali pri procesiji z lučkami, spoznali življenje sv. Bernardke Lurške, se udeležili mednarodne mladinske svete maše ter se večkrat ustvalili pri lurški votlini. Nekateri so se celo povzpeli na grad. 

Proti koncu tedna smo se podali v bližnje Pireneje, a nam vreme ni bilo preveč naklonjeno, zato smo videli le delček tega lepega in mogočnega gorstva. Na tem posebnem mestu smo imeli sv. mašo s skavtskimi obljubami.

Imeli smo še precej načrtov, a so se stvari obrnile nekoliko drugače: ker smo imeli nekaj težav z avtomobilom, smo se počasi odpravili proti domu.

Na taboru smo izkusili in se naučili marsikaj:

  • kako pomembno je, da znaš v Franciji govoriti francosko (z angleščino komaj preživiš);
  • da moraš paziti, da v Pirenejih ne zbiješ kakšne krave ali osla;
  • da hrane ni nikoli preveč (ob upoštevanju dejstva, da klan sestavljajo skoraj sami fantje);
  • in da je lepo biti skavt in pomagati drugim.

Za nami je lep skavtski tabor in z veseljem se oziramo na prihodnje skavtsko leto, ko si bo naša skupnost (v še večjem številu) znova nadela nahrbtnike in si zaželela SREČNO POT.

Več slik najdete na naši Facebook strani.

Fotogalerija
9 slik
Lurša bazilika
Sandi in David - DA-ja na poti k lurški votlini.
Procesija.
Obljuba
+6

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.