Zažiga

5 Zažgi

Prenesi v

Se spomniš, kako smo iskali zaklad sred noči?

1
Tomi Tomšič 09.09.2009
Znane besede znane pesmi, ki so za navzoče na Zakladu iz zagat podoživele v novi dimenziji.
zadnja skupinska zadnja skupinska (Avtor: Katja Galin, Sara Rifel)
Ali starejša slovenska skavtska scena potrebuje dvodnevno veliko igro s pestrim in raznolikim dogajanjem, tako podnevi kot ponoči? Ali jo potrebuje prvi vikend septembra, ko so vsi doma in res ni še nobenih obveznosti v šoli? Pa se klanovci sploh želijo še šemiti v domišljijske junake, ali so te vloge rezervirane samo še za volčiče in četovodje, ki želijo motivirati izvidnike? Takšna vprašanja so nekaj mesecev ležala na duši 20 kamniških noviciatarjev in klanovcev, ko so se odločali o tem, ali bi nekaj naredili ali ne. A 49 udeležencev iz 6 stegov širom Slovenije, vključno s tremi neskavtskimi gosti, je ovrglo vse dvome.

Reklama za Zaklad iz zagat je bila izzivalna. Skrivnostni videoposnetki iz srednjega veka. Bajni kamniški zaklad, ki že stoletja buri duhove. Kje se skriva, ga bo skavtom uspelo odkriti?

Šest ekip se je podalo na lov. Vstopili so v časovni stroj in se vrnili v srednji vek, da bi odkrili zaklad, ko je bila sled nanj še sveža. Znašli so se sredi prave vasi in zmotili ritem njenih prebivalcev. V zameno za informacije o zakladu so jim morali pomagati pri najrazličnejših opravilih.

Oboroženi z napotki so se podali po poti do gradu, kjer se je skrivala zlobna grofica Veronika. Pot do tja jim je oteževalo kar nekaj lokalnih posebnežev, pred gradom pa grajska garda, ki jo je bilo potrebno premagati, vsakega na svoj način. Zadnji branitelj zemljevida do zaklada je bil vitez skrbnik, ki ga je bilo potrebno premagati v mečevanju. V zameno je skupinam pokazal, kje se skriva delček zemljevida in jih povišal v viteze, da bi se borili za dobro in tako premagali urok, s katerim je bil zaklet zaklad.

Po napornem dnevu je sledilo zasluženo proslavljanje najdbe zemljevida. Ko so utrujene kosti komaj dobro legle spat, pa so se po taboru razlegli divji kriki, saj so horde barbarov napadle postojanko in ukradle zemljevid. Bili smo obkoljeni in obetala se je bitka epskih razsežnosti. Da bi se zavarovali pred smrtjo smo ob polnočni maši prosili našega Gospoda za zaščito. Ta je bila tako temeljita, da je sovražnik hitro podlegel našemu napadu. Zemljevid je bil spet naš.

Ko je naslednjega dne sonce že dovolj ogrelo ozračje smo se po zemljevidu opravili na pot proti zakladu. Kot je to v navadi (poglejte si kakšen film o Indiana Jonesu) so poti do zakladov polne pasti in preprek. Tudi tokrat je bilo tako, a k sreči smo na poti do zaklada srečali prijazne može v rdečem, ki so iz nas sprali vse posledice iskalne akcije. Še nekaj zamahov z lopato in zaklad je zagledal dan.

Čisto na koncu je dobrepoljsko skupino osrečil še poseben pokal-velikan, saj je bila na skrivnem ocenjevanju razglašena za naj ekipo. Sledilo je slovo. Domov smo se vrnili vsak s svojim zlatnikom iz skrinje, ki nas bo spominjal na ta dogodek, svežo belo majico, ker bomo tisto blatno lahko vrgli samo še stran, in novim zakladom v srcu. Kot nam je namreč pel potujoči trubadur:

Skrivnost in izzivi, bajni zaklad,
skrit tisočletja že čaka na nas.
Mnogi iskali so daleč ga stran,
a tukaj med nami nas čaka vsak dan.

Več pa na http://zaklad-iz-zagat.skavt.net.

In ne pozabite – Kamnik poln skrivnosti vedno je bil – zato se vidimo spet drugo leto, 1. vikend septembra!
Fotogalerija
146 slik
zadnja skupinska
priprave
kopanje jarkov
igranje s kurami
+143

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.