Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Operacija Sever 2016

Sara Marinko, Simpatična levinja, Homec 1 11.04.2016
Operacija Sever, vsakoletni skavtski dogodek, kjer se v orientaciji in drugih veščinah pomerijo IV in PP. Projekt štirih stegov (Domžale 1, Homec 1, Kamnik 1, Komenda 1) se vsako leto udeležijo še dva ali trije povabljeni stegi.
(Avtor: Matic Bartol)

Sobota je. Budilka zvoni že ob 8:15 ... Sprva pomislim, da sem jo po nesreči pripravila za prezgodnjo uro. Po nekaj trenutkih, ko se končno zavem sama sebe, se spomnim ... Danes je orientacija Sever!!

Skobacam se iz postelje, hitro pripravim ruzak z vsem potrebnim (no vsaj mislim tako) in hitro pojem nekaj sadja. Zadnji trenutek se spomnim, da bi dobro bilo imeti kompas, saj gremo konec koncev na orientacijo. Enega izbrskam v razmetani bratovi sobi in ga vržem v ruzak. Skočim še do trgovine in čez trenutek me tam že pobereta ostali dve članici skupine. In že smo na poti ...

Ob 9-ih se zberemo vsi klanovci na vrtu samostana v Kamniku, ki organizira letošnjo orientacijo, in med njimi vidim veliko znanih obrazov. Na vratovih visijo rutke v barvah Kamnika1, Domžal 1, Komende 1, Radovljice 1, Breznice 1, Poljanske doline 1, Škocjan-Turjaka 1 in Homca 1. Po molitvi in uvodnih mislih smo prosti do našega odhoda, zato se nekaj časa še podružimo z izvidniki, ki se še niso odpravili na pot, in ostalimi klanovci.

Po zvočniku se zasliši: "Obute mačke, pripravite se!" in že polne energije in zagona stojimo pred startno mizo. Pred nami je 14 točk, ki jih moramo poiskati, in soglasno se odločimo, da najbolj oddaljene črtamo ven in se jih sploh ne lotimo iskat. Odpravimo se na pot in kaj kmalu že najdemo prvo točko. Pred nami je še ena in še ena in še ena... Pogosto nam pri iskanju pomagata naša ženska intuicija in ogromno sreče, saj točke najdemo tudi v trenutkih, ko se nam začne dozdevati, da smo se izgubile. Brez hitenja se sprehajamo po soncu ob prepevanju skavtskih pesmi. Po petih urah hoje, iskanja in umikanja trnju, prispemo nazaj na cilj. Prijetno utrujene in ponosne na svojih 9 najdenih točk pojemo makarone in se odpočijemo na soncu.

Vse klanovce pa nas čakajo še topografski testi, kjer gramoznica postane gradbišče in azimut dobi povsem nov način risanja. Z nekaj domišljije in iznajdljivosti se prebijemo skozi vsa vprašanja. 

Program se tako približuje koncu. Še zadnjič nas vse skličejo v krog, saj je potrebna še razglasitev zmagovalcev (konec koncev je to tekmovanje kjub netekmovalni naravnanosti nekaterih skupin, med katere se gotovo lahko prištejemo tudi mi). Po razglasitvi prvih treh mest in ponosnih zmagovalcih še vsi skupaj naredimo eno skupno spominsko fotografijo.

In tako se sedma orientacija Sever zaključi. Ni nam žal niti sekunde časa, ki smo ga skupaj preživeli, in niti najmanjše praske, ki smo jo pridobili, ko smo se neštetokrat zapletli v trnje. Vse poti bi prehodili še enkrat, zato se naslednje leto v takem številu zopet vidimo na območju stega Homec 1.

Fotogalerija
5 slik
+2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.