Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Rastemo in se učimo – Globalno učenje v krdelu Prebold-Polzela 1

Patricija Slakan Vujasinovič 14.11.2016
Volčiči iz stega Prebold-Polzela 1 smo se z akcijami v globalno smer spoznali že lani na poletnem taboru. V tem duhu smo začeli tudi leto 2016 in se odločili, da bomo delček zimovanja obarvali s spoznavanjem širnega sveta. Ker pa je opazovanje in spoznavanje sveta pomembna naloga, smo skupaj rasli tudi v odgovornosti zase in za lastna dejanja ter v skrbi za druge – kar je temelj človeštva.

Pot kruha, pridelovanje hmelja in vpliv onesnaževanja – poletni tabor 2015

Lansko leto na poletnem taboru – julij 2015, smo pod drobnogled vzeli izdelavo kruha in pot sestavin do končnega izdelka. Skupaj s starši smo en dan na taboru posvetili raziskavi, koliko energije porabimo za peko kruha, kakšne so naravi bolj prijazni načini peke tega osnovnega živila v naših krajih, iz kje pridobivamo moko in ostale sestavine in kako lahko z drobnimi spremembami prispevamo k bolj ozaveščeni porabi elektrike in nakupovanju sestavin. Prav tako smo obiskali bio muzej na prostem v Vrbju, kjer so nam pokazali kakšen vpliv ima na nas in na živali onesnaženje vode in zraka. Prav tako nismo mogli mimo lokalne znamenitosti – pridelovanje hmelja, zato smo se podali v muzej hmeljarstva v Žalcu in si podrobneje ogledali to vsestransko rastlino in pridelovanje le tega, saj ima velik gospodarski, kmetijski n ekonomski vpliv.

Skupaj zmoremo več. Skupaj zmoremo več. (Avtor: Arhiv stega Prebold-Polzela 1)

 

Volčiči in starši so po aktivnosti na taboru povedali, da jim je všeč, da govorimo tudi o stvareh, ki so nam sicer samoumevne, ki pa, kot smo ugotovili, niso. Predvsem pridelava kruha jih je navdušila, saj so na konkreten način lahko izkusili sam postopek peke.

Kruh ne pade kar iz neba na mizo. Včasih prepotuje mnogo napornih kilometrov. Najboljši kruh je tisti, ki ga spečemo sami. Kruh ne pade kar iz neba na mizo. Včasih prepotuje mnogo napornih kilometrov. Najboljši kruh je tisti, ki ga spečemo sami. (Avtor: Arhiv stega Prebold-Polzela 1)

 

Živali sveta (znanje izkušnje) – Teden globalnega učenja 2015

Ko smo se jeseni zbrali okrog zanimivega zemljevida, ki smo ga prejeli v mapici za Teden globalnega učenja, so otroci dobili izziv po gručah (skupinah), preko katerega so podrobneje spoznavali posamezno celino sveta in živali, ki prebivajo na njih. Nato so izsledke delili z drugimi. Pogovarjali smo se o ogroženosti posebnih vrst in razmišljali, kaj bi lahko naredili, da bi prispevali k lepšemu odnosu do živali in okolja.

Tudi nekaj teoričnega znanja nam v življenju ne škodi – potrebno ga je samo nadgraditi z izkušnjami. Mi se bomo trudili, da bomo to storili. Tudi nekaj teoričnega znanja nam v življenju ne škodi – potrebno ga je samo nadgraditi z izkušnjami. Mi se bomo trudili, da bomo to storili. (Avtor: Arhiv stega Prebold-Polzela 1)

 

Skozi skavtsko leto smo zbirali papir, se spodbujali v pozitivnem komuniciranju ter sodelovali na drugih aktivnostih z globalno tematiko (tudi stegovski dogodki so bili obarvani globalno).

Vikingi na pohodu. Domača jabolka, ki jih pridelajo pri družini enega od volčičev. Vikingi na pohodu. Domača jabolka, ki jih pridelajo pri družini enega od volčičev. (Avtor: Arhiv stega Prebold-Polzela 1)

 

Igre narodov – zimski tabor 2016

Na zimovanju krdela februarja 2016 pa smo se lotili novega izziva. Voditelji smo pripravili igro Volčič ne jezi se , ki je preizkušala naše znanje iz mednarodnega zemljepisa, iger narodov, domovinske vzgoje ter skavtskih veščin. Seveda, pa nas je na poti do cilja čakalo še kar nekaj izzivov, ki so popestrili samo aktivnost ter nas krepili v vztrajnosti, spoštovanju pravil ter sodelovanju.

Ko je vse postavljeno na kocko in nam lahko pomaga le naše znanje in sodelovanje. Ko je vse postavljeno na kocko in nam lahko pomaga le naše znanje in sodelovanje. (Avtor: Arhiv stega Prebold-Polzela 1)

 

Vrednotenje – Ne učimo se iz izkušenj, temveč iz vrednotenja izkušenj!

Po koncu aktivnosti smo se z mladimi skavti pogovarjali o tem, kako se nam je zdelo in če se je v njih kaj spremenilo po aktivnostih, kjer sicer nismo neposredno omenjali globalnega učenja in teorije, ki stoji za tem.
Povedali so, da si bodo aktivnosti zapomnili, saj so jih spodbudile k razmišljanju in so jim dale raznolike izkušnje. Voditelji menimo, da volčiči aktivnosti ne bi povezali neposredno z globalnim učenjem, smo pa že opazili, da so aktivnosti vplivale nanje v pozitivnem smislu. Bolj so prijazni drug z drugim, bolj spoštujejo hrano, voditelji gruč so odgovornejši, prav tako pa smo prepričani, da so tudi teoretično znanje že prenesli v šolsko okolje.

Najbolj zanimivo je, ko pridejo starši in nas vprašajo, kaj smo počeli da so otroci pripovedovali doma o svetu, o igrah, o sodelovanju s skupino, da doma še dodatno raziskujejo – to nam je v ponos in zadovoljstvo, da smo z majhnimi dejavnostmi prebudili njihovega raziskovalnega duha.
Zagotovo se bomo še naprej trudili, da bi vsako skavtsko leto izvedli vsaj eno načrtovano »Akcijo v globalno smer«.

: Pelje nas vlak v daljave, v ta širni svet. : Pelje nas vlak v daljave, v ta širni svet. (Avtor: Arhiv stega Prebold-Polzela 1)

 

Op. ZSKSS: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo dogodek, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju (učenju o sebi, drugih in svetu, medsebojni povezanosti vsega in vseh).
Akcije v globalno smer so odgovor na vprašanje
a) »kaj si želimo, da se spremeni v naših glavah, v drugih ljudeh, v svetu … da nam bo vsem lepše?« ali
b) »kaj lahko kot skavti dobrega prispevamo svetu in naši Zemlji?«.

Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavtskimi dogodki (kot so na primer aktivnosti na volčjem taboru in srečanjih krdela Prebold-Polzela 1) ali pa se pripravijo in izvedejo ekstra dogodki, ki nastanejo prav zaradi te spodbude.
Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge.
Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani: http://skavti.si/akcije-v-globalno-smer.
Za "akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani. V letu 2016 smo sredstva za Akcije v globalno smer že razdelili. Akcije lahko kljub temu prijavite, saj v vsakem primeru prejmete nasvete trenerjev globalnega učenja z namenom pomoči in izboljšanja globalnih dimenzij znotraj vaše Akcije.

Fotogalerija
7 slik
Raziskovanje sveta s prijatelji je lahko še bolj poučno in zabavno kot sicer. Raziskovanje v nočnih urah pa nam je še posebej ostalo v spominu.
Skupaj zmoremo več.
Kruh ne pade kar iz neba na mizo. Včasih prepotuje mnogo napornih kilometrov. Najboljši kruh je tisti, ki ga spečemo sami.
Tudi nekaj teoričnega znanja nam v življenju ne škodi – potrebno ga je samo nadgraditi z izkušnjami. Mi se bomo trudili, da bomo to storili.
+4

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.