Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Praznovali smo ...

Kristina in Klara 14.05.2012
Smo za? Bi začeli v oktobru? Bomo zmogli? Tako so se verjetno spraševali prvi skavtski voditelji, ki so v Moravče prinesli skavtski duh, ki nas je vodil vse do današnje 10 obletnice delovanja.
jooooooošt! (Avtor: arhiv)

Voditelj, skavt, skavtski kroj, obljuba, značaji veje, disciplina, smisel za čast, samozaupanje, veselje do življenja in narave, širjenje moralnega obzorja (verska vzgoja), spoštovanje samega sebe, navezanost na skupnost, telesna moč, pogum, igre, dejavnosti na prostem, ročne spretnosti, služenje bližnjemu in skupnosti,… in še bi lahko naštevali. To so le delčki napotkov, ki jih je ustanovitelj skavtov lord Robert Baden Powell zapustil  svojim naslednikom v skavtskem priročniku. In naš steg Oceanovih E6 je ponosen, da še vedno po 10 - ih letih z veseljem  in pogumom sledimo njegovim navodilom.

Geslo našega praznovanja je bilo »10 za nov zalet«, saj si želimo  pogumno še naprej stopati po poti skavtskih dogodivščin.  Zavetnik skavtov Sv. Jurij , kot edini vitez med svetniki , nas že dolgo opogumlja, navdaja  z ljubeznijo do drugih in varovanjem  na naših skavtskih dogodivščinah, pa je bil naš osrednji lik, po katerem smo se zgledovali.

Naš novi podvig smo torej začeli v petek 27.4., ko se je pri Sv. Mohorju spustil dvižni most Zmajevega gradu in zvoki fanfar naznanili začetek slavja. Tekom let so se naše viteške vrline (vozli, orientacija, potna znamenja, …) izpopolnjevale in svojo moč smo pokazali na viteškem turnirju. Kljub pravi borbenosti vseh vitezov, je na koncu zmagal vsak vitez, ki je dokazal hrabrost in poštenost.  Toda počitka še ni bilo. Po spustu zastave, se je taborni  prostor preselil v srednjeveški gozd, kjer se je pokazala prava viteška vrlina – boriti se do konca, žrtvovati se za druge, raje častno umreti, kot pobegniti. A tudi skavtski vitezi potrebujejo počitek in tako smo si postlali v naravi ali v gradu.

V soboto smo se v  dopoldanskem času podali  na spominski sprehod h Gradiškem jezeru. Našo spominsko pot pa so gradili tudi bivši skavti, ki smo jih častno sprejeli. Skupaj smo si ogledali »Gozd spomina«, ki nas je popeljal po poti naših več kot 50 taborov, potepov po naši domovini, srečanja z drugimi skavti, udeleževanja skavtskih aktivnosti (Mrest, Jakec, Zaklad in zagat,Ujemi me,…), pomoč naravi (čiščenje Drtijščice, okolice), papir akcije, služenja skupnosti in drugim, ki so nas potrebovali,  naši zapisi ob straži zastav, knjige vodov, zlate  knjige srečanja, skala posveta, ... Gozd spomina se kar ni hotel končati in prav je tako. S prihodom staršev se je večer prevesil v slavnostno akademijo, ki je bila vrhunec 10 obletnice spominov. Skavtski izvrstni igralci, povezovalci, pevci in navdušeno občinstvo, so  spomine  preprosto   »oživeli«.  Seveda brez torte ni šlo, tako smo si za zaključek slavnostne akademije  zaželeli vse najboljše in se posladkali s sadno čokoladnimi spomini.

Se spomniš trenutka, ko prvič si ogenj prižgal? Tabora brez večera ob ognju ni, tako smo tudi sobotni večer z veselim druženjem zaključi ob ognju, katerega so postavili naši starši. V nedeljo smo se viteško podali na pot k župnijski cerkvi , kjer smo odložili vse svoje skrbi, prošnje in zahvale za pretekle dni, mesece, leta in trenutke.

V srcu je bilo veselje,v očeh sreča in solza,  saj smo skupaj  varno prehodili pot po naši lepi domovini. Praznovanje smo zaključili s skavtskim piknikom na župnijskem vrtu.

Fotogalerija
28 slik
jooooooošt!
utrdba s hišno številko 10
uspelo nam je!
pa pojdimo!
+25

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.