Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Praznovanje 10. letnice druženja bratovščine Alpe Adria skavt

Marijan – Rohneči bober, BOKSS Brezovica 1 25.09.2012
Praznovanje je potekalo 8. in 9. 9. 2012, v Italiji na gori Monte Summano , v kraju prvega srečanja, kjer smo skupaj z drugimi odraslimi skavti iz Italije, Hrvaške, Avstrije in zamejskih Slovencev, praznovali desetletnico druženja Alpe Adria skavt z geslom »Skupaj naprej« Na pot nas je odšlo 18 skavtov iz osmih bratovščin.
(Avtor: )

Na Colletto di Velo na višini 996 m, izletniški točki krajanov Santorsa, so nas pričakali domači skavti - menihi iz samostana  na Monte Summanu. Tukaj smo bili naključno razdeljeni po skupinah imenovanih po zeliščih in rožah rastočih na tej gori. V spremstvu »samostanskih bratov« smo po gorski cesti odšli peš do tabornega prostora, pod 1296 m visoko goro. Pot ni bila naporna, ob njej so se odpirali razgledi po dolini in vedno bližje nam je bilo znamenje na vrhu.

Po slavnostnem krogu in dviganju skavtskih in zastav štirih narodov smo se zbrali po delovnih skupinah, si izbrali klic in takoj začeli z delom po delavnicah. Izdelati smo si morali darilce, okrasiti kamen, škatlico in vrečo iz papirja, okrasiti svinčnik in izdelati drevo iz revije. Vmes smo peli, se pogovarjali, izmenjavali izkušnje, se spoznavali. Kaj kmalu je sledila večerja in po njej slavnostni del ob tabornem ognju.

Italijanski skavti so predstavili potek rojstva skupnosti Alpe Adria skavt. Samo rojstvo skupnosti je bilo upodobljeno s štorkljo, ki je v kljunu prineslo culo z detetom AA. Še malo smo zaplesali, si izmenjevali sveče in v tišini v procesiji z lučkami odšli k veličastnem znamenju na vrhu gore Monte Summano. Velik, 16 metrski križ, z velikim trpečim Jezusom, je zelo fascinanten na pogled. Res se čuti veličastvo stvarstva, moč, ki ga obdaja, prisotnost Vsemogočnega. Začutiti je bilo povezanost skupnosti, ko so križ osvetlile vse naše lučke, ko smo z roko v roki, objeti zmolili večerno molitev in zapeli angelčka.

Zjutraj nas je pričakal lep sončen dan. Kar brez telovadbe smo se odpravili na zajtrk. Nato smo se zbrali po skupinah, zasedli prostor za tombolo. Voditelja sta iz vreče vlekla kartice, mi pa smo na tablico postavljali žetone. Stvar se je zelo razživela. To je bil uvod v pevski del, ko smo posamezni narodi predstavljali svoj predlog  pesmi za himno Alpe Adria skavt.


Slovenci smo bili prvi na vrsti in smo s pesmijo Marljive sove

  Smo bratje, sestre zbrani štirje narodi,
  jezik ni ovira, saj smo prijatelji.
  Zdaj se objemimo, zavriskajmo na glas:
  Bog živi vse nas skavte v Alpe Adrii.


na melodijo pesmi »Nikoli slabe volje« kar dobro ogreli občinstvo in poželi velik skavtski aplavz, še posebno z refrenom. Predloge so predstavili še Italijani, naši zamejci in Hrvatje. Na koncu je strokovna komisija odločila, da smo Slovenci najbolj simpatični. Himna Alpe Adria ni bila izbrana, se pa bo vsako leto na sprejemu Betlehemske luči miru pela pesem enega naroda. Letos bo tako v Poreču predstavljena naša himna.

Po pevski delavnici je sledila še uradna slovesnost, nato Sveta maša v cerkvi, kjer smo skupaj sooblikovali bogoslužje. Med darovanjem je bil med drugimi darovi prinešen križ Alpe Adria, katerega posamezne dele so prinesli predstavniki vseh sodelujočih narodov. Kasneje bil obešen v cerkvi, kot spomin na jubilejno srečanje AA skavt.

Sledilo je še kosilo z obveznimi »makaroni« za predjed in ostalimi dobrotami ter obvezno napitnico. Ker se je dan že prevešal v drugo polovico je sledil še hiter zaključek srečanja s slikanjem, predstavitvijo skavtov, ki so se na tem kraju srečali pred  desetimi leti, obveznim plesom, v tišini spuščanje zastav in petjem Pesmi slovesa.

Prijetno je bilo druženje z vsemi udeleženci, hvala organizatorjem italijanskim skavtom za vse. Mislim, da je ZBOKSS s svojim sodelovanjem in številu nas skavtov iz Slovenije kar pustil vtis. Bogu hvala za praznovanje, lepo vreme in brez nezgod srečno pot.

 

Fotogalerija
24 slik
+21

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.