Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Pa naj še jaz tebe nekaj naučim – dan odprtih vrat na taboru čete Breznica 1

Iskriva taščica, četa Tulečih kojotov, Breznica 1 10.08.2016
6. dan našega poletnega tabora (16. 7. 2016) so nas v Božakovem pri Metliki, tako kot vsako leto, obiskali naši starši in sorodniki na že tradicionalni dan odprtega vhoda. Poleg njih smo imeli letos tudi poseben obisk, saj so nas obiskali še dva Kanadčana in en Anglež, ki so dodali pravi globalni pridih celemu dnevu.

Skavtske veščine pridejo prav tudi staršem Skavtske veščine pridejo prav tudi staršem (Avtor: )

Program se je pričel ob 9.30 uri z dvema bansoma, ki sta bila zabavna za vse generacije. Ker je ravno padal dež, smo se šli bans "Jaz pojem v dežju" ter bans "Ples kače", katerega so nas par dni pred tem naučili skavti iz Moravč in ki smo ga prepevali še vsak dan po tem. Starši so bili sprva malo zadržani, a so se kmalu vživeli in nasmejali. 

Sledile so delavnice. Izvidniki in vodnice so nekaj dni pred tem preživeli popoldne, kjer so se urili v posameznih skavtskih veščinah, da so potem to znanje lahko delili s svojimi večinoma starejšimi sorodniki. Na voljo so bile delavnice: rezljanje baklic, pletenje zapestnic iz koprivinih vlaken, uporaba šotorke (palerina, napenjanje, šivanje in zlaganje), orientacija (po azimutu, po soncu in po plastnicah), izdelava lestve s križno vezavo, spoznavanje netiv in kurjenje s kresilom ter izdelava trinožnika in kuhanje poširanega jajca v kotlu. Starši, sorodniki in drugi obiskovalci so se po delavnicah poljubno razvrstili. Nekatere so bile bolj polne, druge spet manj.

Ti pokažem kaj znam, pa bova oba bogatejša. Ti pokažem kaj znam, pa bova oba bogatejša. (Avtor: )

Izvidnikom in vodnicam je bilo najbolj zanimivo veselje in navdušenje njihovih sorodnikov nad tem, da jim je uspelo zakuriti s kresilom, ter da so se naučili še ostalih koristnih stvari. Zelo so bili fascinirani nad baklicami, sploh nad tem, kako hitro so v dežju zagorele. Niso mogli skriti presenečenja nad nekaterimi starši, ki so bili zelo zagnani in so postavili tako trdno lestev, da so presegli vsa pričakovanja. Najbolj od vsega pa so bili izvidniki in vodnice ponosni na svoje soskavte, ki so brez predhodne priprave suvereno izvedli svoje delavnice tudi za naše goste v angleščini. 

Veseli so, da so se njihovi starši seznanili s tem, kar počnemo pri skavtih, naše načine igranja in zabave ter da jim je bilo to všeč, zato bodo v prihodnje vsekakor s še večjim veseljem vozili svoje otroke k skavtom.

Modrost potuje včasih tudi v drugo smer. Modrost potuje včasih tudi v drugo smer. (Avtor: )

Po delavnicah smo nadaljevali s sveto mašo, ki jo je vodil duhovnik Marjan Lampret, po skavtsko Modri piton, in je pridigal o aktualnih tematikah (tako prijetnih kot tudi o grozotah), ki se trenutno pojavljajo po svetu ter kako je vsak posameznik zaslužen za to, da je potrebno po svetu delati in širiti dobro. 

Za konec smo se namastili z odličnim krompirjevim golažem, ki se je med vsem tem časom kar sam ☺ pripravljal na ognjišču. Vse kotle so najvztrajnejši s kruhom pomazali do zadnje pikice. Razšli smo se dobre volje in polni novih spoznanj.

»Prazen žakelj ne stoji pokonci« aka »Prazen žakelj ne more razmišljat globalno«. »Prazen žakelj ne stoji pokonci« aka »Prazen žakelj ne more razmišljat globalno«. (Avtor: )

Hvala vsem staršem in sorodnikom za obisk in prijetno dopoldne, predvsem pa se voditelji čete Tulečih kojotov zahvaljujemo vsem izvidnikom in vodnicam, ki so brezhibno izpeljali svoje delavnice. 

Bi-Pi

Op. ZSKSS: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo dogodek, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju oz. učenju o sebi, drugih in svetu - ter medsebojni povezanosti vsega in vseh. 

V akciji, ki jo je pripravila četa Breznica 1, se je med drugimi tako skrival naslednji namen: s sodelovanjem mlajših generacij s starejšimi preseči stereotip, da se načrtno učimo vedno samo od starejših. Mladim smo omogočili, da so preko medgeneracijskega dialoga dvigovali samo-zavedanje, da je skavtsko znanje vredno prenosa (na starejše, na neskavte), da so sposobni hitrega prilagajanja svetu in da so zmožni svoje znanje ubesediti in pokazati tudi v tujem jeziku. 

Akcije so odgovor na vprašanje a) »kaj si želimo, da se spremeni v naših glavah, v drugih ljudeh, v svetu … da nam bo vsem lepše?« ali b) »kaj lahko kot skavti dobrega prispevamo svetu in naši Zemlji?«. 

Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavtskimi dogodki (kot je na primer dan odprtih vrat v primeru čete Breznica 1) ali pa se pripravijo in izvedejo ekstra dogodki, ki nastanejo prav zaradi te spodbude. 

Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge. 

Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani: http://skavti.si/http://skavti.si/akcije-v-globalno-smer

Za "akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani.

Fotogalerija
12 slik
Ti pokažem kaj znam, pa bova oba bogatejša.
+9

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.