Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Očistimo Slovenijo: Našli smo 66 divjih odlagališč!

1
Aleš Čerin 23.03.2010
Bratovščina Ljubljana-Štepanja je prevzela iskanje divjih odlagališč na obrežju reke Save. Od Šentjakoba pa do izliva Ljubljanice v Savo smo pretekli vikend našli, popisali in vnesli v Geopedijo neverjetnih 66 divjih odlagališč. Poglej si fotke!
"Bogi" medvedek "Bogi" medvedek (Avtor: Aleš Čerin)

Trije (dva odrasla skavta in en izvidnik) smo vikend posvetili iskanju divjih odlagališč okviru akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu.

Obrežje reke Save je neverjetno onesnaženo. V dolžini okoli 5 km smo našli in popisali neverjetnih 66 divjih odlagališč, ki smo jih tudi vnesli v Geopedijo.

Bregovi Save, kjer plapola na tisoče “zastavic”, ki jih je reka obesila na grmovje, izgledajo kot "spomeniki" človeškega ravnanja z okoljem. Izgleda, da imamo ljudje bregove rek še posebno radi za odlaganje smeti. Zdi se, da ljudje reko zaznavajo kot nekaj kar odnaša (kar je sicer res) in tako si mislijo (morda tudi podzavestno), da bo itak reka vso svinjarijo odplavila iz mojega okolja (tudi to je pravzaprav res). Ne zavedajo se, da tako razmišlja še marsikdo in tako njim samim naplavi kramo od sosedov, ki so doma po toku reke navzgor.

Med potjo smo se imeli tudi lepo in smo tudi kaj lepega videli. Polno pomladanskega cvetja: zvončke, kronice, trobentice, žefran, cvetoče leske, … pa tudi precej divjih živali: zajce, race, srne, ribe, …

Organizatorji pravijo, da akcija poteka odlično. Skupaj smo popisali že preko 6.500 divjih odlagališč, ki jih bomo 17. aprila očistili. Tudi skavti.

Prepričan sem, da bo akcija poleg praktičnega vidika (očiščena divja odlagališča), znanja popisovanja divjih odlagališč ter rokovanja z Geopedijo (ki je zastavljena odlično), imela tudi velik vzgojni vidik.

Fotogalerija
17 slik
"Bogi" medvedek
Divje odlagališče
Divje odlagališče
Igračka s smetišča
+14

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.