Zažiga

9 Zažgi

Prenesi v

Novo mesto 1 v zimski rezidenci na planetu Skavton

3
Mojca Gorenc, Novo mesto 1 25.02.2010
V dneh od 19.2. do 22.2.2010 smo bili novomeški skavti na skupnem zimovanju. Izstrelili smo se na planet Skavton v Vnanjih Goricah. Na tem planetu smo si poiskali zatočišče v Mavrični hiši. Od tod smo reševali Zemljo, tako da smo vsak dan spoznali enega od štirih glavnih elementov življenja.
Manjkajoča gasilska Manjkajoča gasilska (Avtor: neznan)

Prvi večer smo se prek iger, v katerih smo uporabljali svoja pljuča, osredotočili na zrak. Po zgledu Facebooka si je vsak prebivalec Skavtona izdelal svoj profil, ki so nam ga med zimovanjem s sporočili dopolnjevali (skrivni) prijatelji. Obiskal nas je tudi naš gostitelj Mavričar, lastnik planeta Skavton.

Sobota je bil dan v znamenju vode. Še vreme nam je bilo v tem pogledu naklonjeno. Volčiči so se naužili radosti na snegu, medtem ko sta ostali dve veji spoznavali vodo v bolj tekoči obliki. Izvidniki in vodnice so se odpravili na deževni potep po Ljubljanskem barju in spoznali, da je potrebno obvarovati Zemljo pred pretiranim ogrevanjem, saj občutek vode v gojzarjih ni prijeten. Klanovci pa sestavili seznam stvari, ki bi jih na Noetovem mestu vzeli s seboj na barko. Vsekakor ne bi pozabili človeške družbe. Popoldne so odšli v gozd, kjer so si kljub dežju uspeli speči piščanca in krompir. Bili so tudi pevsko in ustvarjalno razpoloženi, tako da je nastala pesem, ki je postala pravi hit zimovanja.

V nedeljo je napočil čas za veliko igro. Razdelili smo se v skupine in si postavili utrdbe z zastavami. Tako se je gozd spremenil v bojišče. Napadalci so se poskušali prebiti do zastav ostalih ekip, obramba pa jim je to preprečevala s kepami. Igra se je razživela in vsi smo se zelo borili, saj smo imeli dobro motivacijo - boljši rezultat v veliki igri, boljša malica.
V drugem delu igre smo v delavnicah in igrah pridobivali cekine. Z njimi smo si kupili dele zemljevida. Po vlečenju vrvi in zadnjih pridobljenih kovancih je vsaka skupina našla svoj zaklad - vžigalice, kot simbol ognja, na katerem smo si spekli hrenovke. Popoldne smo imeli mašo, nato pa na predvečer rojstnega dne Baden Powella ta praznik proslavili s slastnima tortama.

Ponedeljkov simbol je bila zemlja. V lončke smo posejali pšenico in izvedeli, kaj vse je potrebno za njeno rast (rodovitna zemlja, voda …). Za seboj smo počistili naš planet Skavton in se poslovili od Mavričarja, ki se je težko poslovil od zadovoljnih gostov.

V pogovorih na poti domov je bilo zaznati navdušenje nad skupnim zimovanjem, zato sem prepičana, da nas bo še kdaj pograbila želja, da se vrnemo na planet Skavton.
Tudi vas zanima, kako bi rešili Zemljo? Izstrelite se drugič z nami in odkrijte rešitev. ;)

Fotogalerija
48 slik
Manjkajoča gasilska
Vhod v Mavrično hišo
Mavričar
Rezidenca IV
+45

Komentarji (3)

Za komentiranje se prosim prijavi.