Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Ne ne grem v šolo, jaz bom kar počitnice imel...

5
Lucija Simončič 23.01.2010
V času, ko se nekateri še (al pa že) pošteno učite, preračunavate ocene in molite za dober uspeh, smo drugi s šolanjem za letos končali. Pretekli vikend smo uspešno zaključili drugo stopnjo skavtske šole življenja v naravi in tako smo sedaj pripravljeni na ... počitnice?
hoja v krpljah hoja v krpljah (Avtor: Marko Puškarič)

Druga stopnja skavtske šole ŽvN se je odvijala v treh vikendih. O prvem vikendu, ki je potekal septembra, smo že poročali. Po drugem vikendu v začetku oktobra (ko smo bivakirali na Jelovici in se med drugim učili pridobivanja vode ter kurjenja na močvirju) je naše navdušenje še naraščalo in sicer tako močno, da nam je kar zastal dih. Tako se do sedaj bralcem skavt.net-a sploh nismo uspeli oglasiti. V tem času smo doma nabirali zimsko kondicijo in odpornost ter pletli krplje za našo bližajočo se avanturo.

Končno je napočil tudi januarski ŽvN vikend. Podali smo se na Pokljuko, kjer smo se v petek zvečer preizkusili v orientaciji ter gazenju snega. Nato smo si izdelali žlice iz lipovega lesa, ki se prav lepo poda k skledam, izdelanim na drugem vikendu. V soboto po zajtrku smo končno preizkusili naše krplje, ki so nas kljub mnogim zapletom in preobratom uspešno ponesle v globino iglastega gozda. Slednji je za tisto noč postal naš dom. V njem smo si postavili dva različna snežna bivaka, nabrali kurivo in se počasi zbrali pri kuhanju večerje. Med tem se je znočilo, pred nami pa je bil še dolg zimski večer, ki smo ga preživeli ob postavljanju in prižiganju švedskih bakel, pogovoru, smehu in celo – ne boste verjeli – plesu. Ko se nam je zazdelo, da bo noč dovolj kratka, smo se odpravili v bivak, kar vsi v enega, da bi nas manj zeblo. Po navodilih inštruktorjev smo se stisnili, napolnili spalne vreče s časopisnim papirjem in poskusili zaspati. In bili smo kar uspešni, celo tako, da smo zjutraj komaj vstali. Pa ne zato, ker bi zmrznili, ampak ker je bilo zunaj še bolj mrzlo, kot v spalnih vrečah. O zimski hoji v gore nas je v nedeljo poučil še gost Primož Kogovšek, nato pa smo vikend zaključili s sveto mašo v bližnji kapeli sv. Antona Puščavnika.

Uspešno opravljena skavtska šola nam je še bolj odprla oči za izzive, ki nam jih ponuja narava, ter nam dala novega zagona za skavtstvo in s tem za življenje. Upajte si tudi vi stopiti še v kakšno šolo, najbolje kar skavtsko!

Se splača! Tudi zaradi počitnic :).

Fotogalerija
5 slik
hoja v krpljah
pripravljeni za na pot
kopanje bivaka
skupinska na bivaku
+2

Komentarji (5)

Za komentiranje se prosim prijavi.