Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Luč miru zasvetila tudi na Kredarici

Luka "Želod" Pirnat, Domžale 1 28.12.2014
Zadnji vikend pred božičem smo skavtinje in skavti na zdaj že tradicionalni odpravi ponesli plamen betlehemskega miru v najvišje ležečo kapelo na Slovenskem, na Kredarico.
Sončni vzhod..... (Avtor: Blaž (Cerknicaa 1))

Vsakoletna odprava je bila letos zares številčna, saj je štela točno trideset gornikov in pohodnikov iz skavtskih vrst. Veseli tudi dejstvo, da je odpravo sestavljala pestra barvna kolekcija rutk, kar pomeni, da je glas o njenih uspešnih preteklih izvedbah segel v prav vsak konček naše domovine.

Po naporni, a prijetni hoji po zasneženih prostranstvih zgornje Krme in Kalvarije, je po dobrih šestih urah še zadnji član odprave dosegel znamenito gorsko postojanko na 2515 metrih nadmorske višine in v njej našel topel kotiček za svojo rit.

Peterica adrenalina najbolj lačnih je nadaljevala z vzponom na Triglav, ostali pa smo se zgnetli v kapelo Marije Snežne, kjer je grosupeljski kaplan Matevž sredi zimske idile daroval sveto mašo. Na oltarju sta goreli dve Betlehemski lučki. Tisti s čisto pravim plamenom, saj smo se letos uspešno kosali z vsemi zapleti pri prenosu ognja. Saj poznate znameniti moravški rek: "Kaj ti bo veter, če imaš baklo"! Maši v kapeli je prisostvovalo tudi nekaj naključnih hrvaških gornikov, ki so v koči na Kredarici zavetje našli istega dne kot mi.

Prepevanje pesmi, druženje ob igrah in reševanje sveta v neskončnih debatah so zaznamovali drugo polovico sobotnega popoldneva, predno smo v večernih urah posmukali vsak v svojo spalno vrečo.

Vreme je bilo kot iz škatlice! Sončni žarki so objemali naša lička, dolgotrajna jasnina pa je s seboj prinesla tudi hladnejši zrak. Tako je termometer v nedeljskem jutru kazal sedem stopinj pod ničlo. V kombinaciji z močnim vetrom, ki je po podatkih prisotnih meterologov ob štirih ponoči dosegal neverjetno hitrost 150 kilometrov na uro, je bil občutek mraza še toliko izrazitejši.

Od že kičasto prelestnih pogledov na sosednje gorske verige smo se po kratki delavnici o uporabi cepina in derez poslovili sredi dopoldneva. Pot nazaj v dolino je minila kot hip, in še predno smo si uspeli izmenjati vsa spremljajoča občutja, nam je usta vsaj za nekaj minut zaprl vonj pice v Lescah. Konec dober, vse dobro!

Fotogalerija
15 slik
Lučka čaka, da jo odnesemo v visokogorje
Bakla, ne Lučka miru iz Betlehema
Utrinek med vzponom
Najvišja koča na Slovenskem - Triglavski dom na Kredarici
+12

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.