Zažiga

14 Zažgi

Prenesi v

Kranjske obljube, 20.4.2008

Matevž Cerar 05.05.2008
Bila je Nedelja, Gospodov dan. Bilo je Vreme, Sončno vreme. Bili so Kranjčani, Kranjski skavti. Bile so Obljube, Skavtske obljube.
Izola Izola (Avtor: Matevž Cerar)
Tile Kranjski skavti ga pa pihnejo. Tokrat so ga pihnili vse do Izole, kjer so svojim novincem okoli vratu nadeli še čisto na frišno zašite "Triglavske" rutke. Po Izoli so se sicer potepali že od petka in prehodili skoraj vso našo obalo, celotne pa niso mogli, saj jo je nekoliko preveč za samo en vikend.
V nedeljo zjutraj so se vsi, od najmlajših volčičev do najstarejših klanovcev, pripravljali na največji dogodek vsakega skavta. Pospešeno so pisali prošnje, uvode v vse kar se da uvod narediti in zahvale, kot ponavadi, za na konec svete maše. Ceramonija je potekala v res prelepi, najbolj vidni izolski cerkevi sv. Mavra na vrhu nekdanjega otoka.

Prvotna cerkev je bila postavljena leta 1356, sedanjo so zgradili leta 1547 in posvetili leta 1553. Večkrat je bila močno predelana in njena notranjščina barokizirana. Zunanji del, predvsem na zahodni fasadi, kaže romanski slog. Današnjo podobo ima iz začetka 20. stoletja, ko so bili na njem izvedeni zadnji posegi.

Naj bo dovolj zgodovine. Sveta maša je, kar se da, potekala naravno dokler ni poduhovljeno vzdušje prekinila župnikova pridiga, saj je vsem zbranim dejal, da se bomo odpravili ven. Veselo smo se napotili proti morju, kjer še dandanes stoji svetilnik, ki služi za orientacijo ladij. Tokrat smo se tudi skavti orientirali na svetilnik. Ta nas je popeljal do prelepega rta, iz katerega se je videlo, ne boste verjeli, morje. Na rtu so potekale, v lepo postavljenem kvadratu, obljube.

Vsi tujci, ki so se ponesreči znašli tam so govorili:"How magical!" In res je bilo čarobno, to vzdušje, tak ambient,... To si lahko vsak novinec le želi...

V procesiji smo se vrnili nazaj v cerkev, kjer smo zaključili sveto mašo, potem pa, saj veste, pogostitev in pa poslavljanje.
Izredno lepe obljube.
Fotogalerija
16 slik
Izola
Izola
Izola
Izola
+13

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.