Zažiga

13 Zažgi

Prenesi v

Grosslupp ali Grezopolje?

Ester, AA cebelca 30.10.2006
Ko smo se v petek zvečer peljali proti Grosuplju, je za Krimom ravno zahajalo sonce. Dolenjska pokrajina je tonila v zgodnji mrak in obetal se je zanimiv večer. Razmišljala sem, od kje ime Grosuplje. Nisem vedela, zato sem šla gledat v učene knjige in našla podatek, da se ime Grosuplje prvič pojavi davnega leta 1136, ko je bilo zapisano kot GROSLUPP ali po Valvasorjevo Velike uplje. Ime ima še 13 različnih in zelo zanimivih razlag, vendar najbolj lahko verjamemo tisti, ki pravi, da je ime nastalo po pogrezljivem kraškem svetu "GREZOPOLJE".
Pa nismo šli raziskovat v Grosuplje njegove zgodovine, ampak na sestanek tropa za AA LMB. AA je Alpe Adria ali po naše Alpe Jadran in LMB bo kmalu spet prišla k nam in posvetila v naša srca. In bratovščina odraslih skavtov iz Grosupljega je “nosilec” letošnje organizacije za pripravo prireditve za izmenjavo Luči miru iz Betlehema med odraslimi skavti iz regije Alpe Jadran. Sliši se zapleteno, pa sploh ni: odrasli skavti iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške se bomo srečali 23. decembra v Stični in si simbolično izmenjali Luč miru iz Betlehema. Vsako leto to naredimo v drugi državi in letos smo na vrsti mi Slovenci.
Na ploščadi pred cerkvijo nas je že čakal Janez, vodja bratovščine, pripeljal se je še Povž iz Novega mesta in ostali iz grosupeljske bratovščine, ki pravzaprav niso iz Grosuplje, ampak iz bližnje okolice: Račne, Police, Višnje gore, Šmarja, … zdi se mi, da iz šestih različnih podružnic.
Naše srečanje smo začeli z mašo oz. z molitvijo Rožnega venca pred mašo v cerkvi zs čudovitim mozaikom, ki ga je naredil pater Marko Ivan Rupnik. Po maši smo šli v obnovljene kletne prostore in dorekli vse tisto, kar naj bi našemu srečanju v Stični dalo pravo vsebino: sprejem, svečana Sveta maša z gospodom opatom Nadrahom in somaševalci, sodelovanje v štirih jezikih, pesmi, prošnje, prinašanje darov, izmenjava Luči miru, prižiganje naših lučk, skupno kosilo, ogled samostana, cerkve, muzeja in zaključni krog.
Grosupeljska bratovščina, ki je ponudila služenje v tem projektu, se je zavzeto in odgovorno lotila dela, Novomeščani in Fužinci bomo pomagali po svojih močeh. Druženje po srečanju ob dobrotah pridnih rok grosupeljskih skavtinj nas je povezalo v eno veliko veselo in zgovorno skavtsko družino, ki želi aktivno služiti v svojem skavtskem poslanstvu.
December se zdi sicer še daleč, vendar bo mimogrede tu. In že danes ste povabljeni vsi v Stično, da si ob Luči in z Lučjo sežemo v roke in zaželimo mir.


Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.