Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Dan stega Postojna 1 - Kuhinje sveta

Erna Batagelj, Samosvoja želva, Postojna 1 05.08.2016
2. april 2016: Letos je steg Postojna 1 na skupnih srečanjih spoznaval različne dele sveta. Pogovarjali smo se o različnih kulturah in navadah, pozornost pa smo želeli nameniti tudi različni prehrani, zato smo letošnji aprilski stegov dan posvetili kuhinjam sveta.

(Avtor: arhiv stega Postojna 1)

Začeli smo s kratko igro, s katero smo spoznali, da se preko predmetov vsak dan srečujemo s celim svetom (kava – Brazilija, skodelica – Nemčija ...). Nato smo se z zastavami različnih držav razdelili v skupine ter začeli z raziskovanjem držav. Potovali smo v Rusijo, Kanado, Mehiko, Argentino, Grčijo, Indijo, Avstralijo in Južnoafriško republiko. Izvedeli smo veliko novega, glavno pa je bilo, da smo poskusili na ognju skuhati tipično kosilo iz vsake države. Seveda smo se receptom samo približali, saj ima vsaka država značilne sestavine, ki jih v naših trgovinah ne najdemo. Tako smo pripravili gyros, kengurujevo meso, taquitose, mate čaj, južnoafriško enoločnico... Vse je bilo odlično in dobro smo se najedli. ☺

Delo po skupinah - priprava tipičnih jedi in pogovori o državah sveta Delo po skupinah - priprava tipičnih jedi in pogovori o državah sveta (Avtor: arhiv stega Postojna 1)

Vsaka skupine je pripravila tudi kratko predstavitev države. Na izbiro smo imeli veliko različnega materiala in tudi veliko knjig o vsaki državi.

Pokušina zanimivih jedi in domiselne predstavitve držav drugim skupinam Pokušina zanimivih jedi in domiselne predstavitve držav drugim skupinam (Avtor: arhiv stega Postojna 1)

Po kosilu so se nam pridružili še starši in začeli smo s predstavitvami držav. Vsaka se je predstavila na svoj način. Slišali smo pesmi, gledali predstave, z Grčijo smo celo zaplesali. Med pospravljanjem ognjišč in refleksijo so starši odločali o zmagovalni skupini, sami pa smo se po vejah pogovorili o pomembnosti lokalne hrane in o tem, kaj je tipično za prehrano v Sloveniji ter zakaj pri nas ne jemo kengurujev.

Sodelovanje s starši Sodelovanje s starši (Avtor: arhiv stega Postojna 1)

Starši so odločili, da zmaga za najbolj izvirno predstavitev pripada skupini Avstralije, ki nam je na hudomušen način prikazala kenguruje, aborigine, ter naravne znamenitosti Avstralije. Druženje smo zaključili še z domačim posladkom – »štrudlom« iz jabolk.

Op. ZSKSS: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo dogodek, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju oz. učenju o sebi, drugih in svetu - ter medsebojni povezanosti vsega in vseh. 

Akcije so odgovor na vprašanje a) »kaj si želimo, da se spremeni v naših glavah, v drugih ljudeh, v svetu … da nam bo vsem lepše?« ali b) »kaj lahko kot skavti dobrega prispevamo svetu in naši Zemlji?«. 

Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavtskimi dogodki (kot je na primer stegov dan v primeru Postojne 1) ali pa se pripravijo in izvedejo ekstra dogodki, ki nastanejo prav zaradi te spodbude. 

Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge. 

Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani: http://skavti.si/akcije-v-globalno-smer. 

Za "akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani.

Fotogalerija
11 slik
Delo po skupinah - priprava tipičnih jedi in pogovori o državah sveta
+8

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.