Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Bi-Pijev svet na zimovanju čete

Mirjam Tolar, Neutrudljiva puma, Železniki 1 12.03.2016
Na zimovanju čete Ž'bu v Trbojah smo poleg sveta Vikingov z igro Bi-Pijev svet spoznali tudi zgodovino skavtstva, globalno učenje in mednarodno skavtstvo.
Igra Bi-Pijev svet po skupinah (Avtor: Arhiv Čete Ž'bu)

Izvidniki in vodnice so se preizkusili v pripovedovanju, pantomimi, razlaganju, risanju in še marsičem drugem. Izvedeli so, da je Indija v Aziji in da je njeno glavno mesto New Delhi, da pravična trgovina ne pomeni zgolj točnega vračanja denarja, ampak enake pravice do trženja za vse, da ima evropska zastava 12 zvezdic, da je včasih kakšno stvar lažje povedat kot narisati in da včasih razmišljanje odraslih ni najbolj jasno za svet otrok in mladostnikov.

Čeprav so bile določene trditve težke in besede za najmlajše izvidnike in vodnice neznane npr. kritično mišljenje, lateralno gospodarstvo ipd., smo s skupnimi močni prepotovali "BI-pijev svet" in s tem postali malce pametnejši. Oboroženi z novim znanjem bomo lahko bolj konstruktivno igrali naše vsakdanje vloge v življenju ter prevzemali nove, za katere se sedaj nismo čutili dovolj močne, predvsem pa se bomo trudili soustvarjati boljši svet za vse.

Na koncu smo se vsi strinjali, da skavti lahko naredimo veliko dobrega in da se vse začne z majhnimi dejanji. Kakšna dejanja bo četa Ž'bu delala v prihodnje, bomo še videli, zagotovo pa ne bomo sedeli križem rok in šteli oblačke na nebu. 

Op. Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov: "Akcije v globalno smer" spodbujajo skavtinje in skavte, da pripravijo skavtski dogodek oz. skavtsko srečanje, kjer je vsaj en od namenov posvečen globalnemu učenju oz. učenju o sebi, drugih in svetu - ter medsebojni povezanosti. 

Akcije se lahko prepletajo z že obstoječimi skavstkimi dogodki (kot je na primer zimovanje čete v primeru Železnikov 1) ali pa se pripravijo in izvedejo ekstra dogodki, ki nastanejo prav zaradi te spodbude.

Akcije v globalno smer lahko širijo zavedanje o globalnih tematikah a) med skavtinjami in skavti ali b) med širšo publiko, ko skavti pripravimo kaj tudi za druge.

Več o akcijah globalnega učenja na spletni strani skavti.si.
Za "akcije v globalno smer" lahko delno tudi pokrijete nekaj stroškov. Pri tem velja pravilo "9 - 4 - 4", ki je razloženo na omenjeni spletni strani.

Fotogalerija
3 slike
Igra Bi-Pijev svet po skupinah
Igra Bi-Pijev svet po skupinah

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.