Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

4. postni teden (20.-26. marec)

POD in MEDO 21.03.2017
4. teden (20.-26. marec) oz. četrti postni petek (24. marec) Mr 12,28b-34: Kako graditi mostove do Božjega kraljestva? Z ljubeznijo do bližnjega. Ljudje po vsem svetu, v vsaki državi in verski skupnosti se sprašujejo: Kako lahko kar najbolje živimo? Kako naj gradimo mostove med seboj in z Bogom? Kako naj gradimo mir na svetu? V tem evangeljskem odlomku nam Jezus daje odgovor: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, vso dušo, z vsem mišljenjem in vso močjo. … Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe. Večje od te ni nobene druge zapovedi.« To pomeni, da je ljubezen nad vsem in vse, kar imamo. Če širimo ljubezen, gradimo mostove do Boga in do bližnjega.

Maša na taboru Maša na taboru (Avtor: )

Ta zgodba naj služi kot zgled.

Nekoč sta živela brata. Svoji kmetiji sta združila. Več kot 40 let sta delala drug z drugim, imela sta skupno orodje in kadar je bilo potrebno, sta si priskočila na pomoč. Nenadoma pa je med njima nastal razdor. Začel se je z majhnim nesporazumom, ki je prerasel v izmenjavo težkih besed in slednjič v mesece trajajočo jezo in tišino med bratoma. Nekega dne je starejši brat bil na polju, ko se je mimo pripeljal avto, iz katerega je izstopil neki človek. Približal se je starejšemu bratu, v roki pa je nosil tesarsko orodje. »Opravljam priložnostna dela,« je rekel, »vam lahko pomagam?« »Da,« je odvrnil starejši brat, »vidiš tisti potok tam? To je meja med mojo in bratovo njivo. On skrbi, da je zadosti globok, da jaz ne bi stopil na njegovo posest. Naredite mi visoko ograjo, da mi ne bo treba gledati njegovega polja.« Tesar je bil vesel zaradi dela. »Ne skrbite,« je rekel, »razumem.« Nato je starejši brat odšel v mesto, da bi kupil nekaj glav živine. Ko se je vrnil ob sončnem zahodu, je ves zaprepaden videl, kaj je tesar naredil: ne duha ne sluha ni bilo o ograji. Namesto nje je tesar postavil most, po katerem je hodil mlajši brat. Ta je ponudil roko starejšemu bratu in rekel: »Po vsem, kar se je zgodilo med nama, ne morem verjeti, da si se mi želel približati. Prav imaš. Čas je, da zakopljeva bojni sekiri.« Brata sta se srečala na sredini mostu in se objela. Nato sta zagledala tesarja, ko je pobiral svoje orodje, da bi odšel. »Počakajte, stojte,« je zaklical starejši brat, »imam še veliko dela za vas.« »Rad bi ostal,« je odvrnil tesar, »toda še veliko mostov moram zgraditi.«

Mostovi povezujejo Mostovi povezujejo (Avtor: )

Dejavnost.
Potrebujete zadosti časopisov in vrvi – udeleženci bodo iz tega gradili most. Nato udeležence razdelite v skupine po 3 ali 4. Nato jim dajte sledeča navodila:

Most mora biti dovolj trden, da vsaj 10 sekund zdrži pollitrsko plastenko napolnjeno z vodo (plastenka predstavlja naše grehe). Most mora biti vsaj 180 cm visok. Most mora biti samostoječ – ne sme se naslanjati na zid, omaro, ali osebo. Skupina ima 10 minut za načrtovanje in nadaljnjih 10 minut za gradnjo. Med gradnjo se člani skupine ne smejo pogovarjati.

Ko skupine končajo, naj vsaka predstavi svoj izdelek. Preverite, če je most res dovolj visok. Na most nato postavite plastenko z vodo in štejte do 10. Končno se pogovorite o tem, kako je delo potekalo: kaj je bilo najtežje, je vsak sodeloval in kako, kako je tišina vplivala na gradnjo itd.

Pomislimo: Je težko graditi močne mostove, ki bi zdržali težo naših grehov?

Fotogalerija
2 sliki
Mostovi povezujejo
Maša na taboru

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.