Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Postni čas – VELIKI PETEK, 19. APRIL 2019

ICCG in ICCS, prevod Luka Tul 19.04.2019
Za pepelnično sredo, šest postnih nedelj, veliki četrtek, veliki petek in velikonočno nedeljo smo izbrali vrstico ali dve iz Svetega pisma. Ob premišljevanjih in dejavnostih bomo spoznali duhovni pomen postnega časa.
Veliki petek, dan trpljenja in smrti. (Avtor: simbolna slika)

»Pod Jezusovim križem je stala njegova mati, sestra njegove matere, Marija Klopajeva in Marija Magdalena« (prim. Jn 18,1-19.42).

Premišljevanje:
Te svetopisemske žene pod križem me spominjajo na toliko žena, ki so stale in še vedno stojijo prod križem in gledajo, kako njihovi otroci umirajo. Spomnim se na Madres de Plaza de Mayo, na 12 pogumnih argentinskih žena, katerih otroci so izginili v času vojaške diktature (1976–1983). Te žene so tedensko prišle pred predsedniško palačo in niso bile tiho. Tri izmed njih so prav tako izginile. Spomnim se na matere, ki jočejo v obleganem Alepu in Mosulu, v vojnah v Južnem Sudanu in Nigeriji, v Izraelu in Palestini, Jemnu in drugod po svetu.
Kako te žene vztrajajo, potem ko so se jim strla srca kakor Mariji? Na veliki petek se – in prav je tako – osredotočimo na Jezusovo trpljenje. A poglejmo navzdol, pod križ in poglejmo pogumne žene, kakor poroča evangelist Janez. V njihov spomin molimo za žene, ki bodo jokale nad svojimi otroki in se ne bodo potolažile. Molimo za žene, ki stojijo na Golgotah današnjega sveta in – kljub velikemu trpljenju – nekako najdejo moč in opogumljajo druga drugo.
(John Byassee)

Skavtski zakon: Skavt je delaven in varčen.
Danes je lepo, če nekomu damo miloščino. A biti varčen ne pomeni samo varčevati z denarjem, temveč tudi varovanje stvarstva, ljudi itd.

Dejavnost:
Na desko zabijte nekaj žebljev. Otroci se lahko dotaknejo te deske in začutijo, kaj se je zgodilo z Jezusom na ta dan. Žeblje lahko uporabimo za napenjanje elastik v obliki križev. Elastike naj bodo različnih dolžin in barv. Ko otroci naredijo svoj križ, naj pomislijo na Jezusa in na to, kar je naredil za nas. Pogovorite se, kako je on vse to občutil. Vsak križ predstavlja enega od nas, ki ga je Jezus odrešil. Celotna deska predstavlja naše prepletene odnose v družini, med prijatelji, v Cerkvi …

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.