Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Žaga v Kočevskem Rogu ponovno odpira svoja vrata

Uredništvo SkavtNET 01.04.2014
Članek je del SkavtNETove prvoaprilske šale 2014 in je v celoti neresničen.
Skavtski okoljski center Kočevski Rog Skavtski okoljski center Kočevski Rog (Avtor: SOC)

V začetku februarja žled ni prizanesel niti drevesom v Kočevskem Rogu. Nastalo je ogromno materialne škode, ki pa jo bo potrebno sanirati.

Zavod za gozdove Slovenije, ki je lastnik gozdov v Kočevskem Rogu, se je v ta namen obrnil na odgovorno ekipo Skavtskega okoljskega centra (SOC) in jim ponudil možnost ponovnega zagona žage, ki stoji poleg SOC. Odgovorna ekipa SOC je ponujeno možnost "zagrabila" z obema rokama in že začela z obnovo žage in njenim ponovnim zagonom.

Žagan les iz Kočevskega Roga je možno naročiti po znižani ceni.

Več o dogovoru, ceni žaganega lesa in možnosti naročanja, si preberi na spletni strani Skavtskega okoljskega centra, kjer najdeš tudi dostop do naročilnice (vsebino novice, ki je bila v sodelovanju s SOC objavljena na njihovi spletni strani si preberite spodaj).

V ekipi skavtske žage v Kočevskem Rogu še dodajajo, da je to super priložnost, da že danes ugodno naročite deske in/ali krajnike za poletni tabor.

 

Vsebina novice na spletni strani SOC:

Žiga žaga - skavtska žaga

Zaradi katastrofalnega stanja v Kočevskem Rogu po pretekli februarski vremenski ujmi in uničujočem žledu, se za čim bolj učinkovito uporabo lesa in dodaten zaslužek ponovno odpira žaga v Kočevskem Rogu.

Stanje gozdov v Kočevskem Rogu je tako kot drugod po Sloveniji katastrofalno. Veliko število dreves je oklestenih oziroma ogroženih zaradi konstantne grožnje nestabilnih dreves. Na gozdnih tleh se je posledično znašla ogromna količina lesa, še več pa je dreves, ki preprosto ne bodo mogla več uspevati in jih je potrebno podreti. Zaradi gnitja lesa in možnega prekomernega razmnoževanja podlubnikov je potrebno v najkrajšem možnem času sanirati gozdove.

Zavod za gozdove Slovenije navaja: "Škodo ocenjujemo na cca. 194 milijonov evrov, v njeno oceno pa so zajeti škoda zaradi razvrednotenja lesne mase, ki je bila poškodovana, dodatni stroški pri sečnji in spravilu zaradi poškodovanosti gozdnega sestoja, ocena izpada prirastka, stroški obnove gozda po poseku, stroški dodatnih negovalnih in preventivno varstvenih del v gozdovih, stroški za vzpostavitev prevoznosti gozdnih prometnic oziroma vlak in stroški za njihovo sanacijo."

V Zavodu za gozdove Slovenije so se odločili, da v okviru projekta Skavtski okoljski center (SOC) ponovno zaženejo žago, ki stoji poleg omenjenega centra. Dejavnosti na žagi bo pod svoje okrilje prevzela odgovorna ekipa okoljskega centra.

Lastnik gozdov je sicer Zavod za gozdove, ki pa v upanju, da se bodo gozdovi zaradi nujnega prirastka in preventivnih varstvenih del čim hitreje sanirali, pooblašča Skavtski okoljski center za določanje sečnje in upravljanje z materialom.

Material bo tako po poseku možno razrezati v skavtski žagi, ki bo glede na nastalo situacijo operirala s fiksno tarifo 10% ocenjene vrednosti lesa. V primeru, da ste lastnik skavtske izkaznice, bo ta procent znašal 8%.

V ta namen smo pripravili naročilnico (naročilnica ni več dosegljiva), preko katere lahko naročite žagan les iz Kočevskega Roga.

Vsekakor je to dobra priložnost, da že danes naročite deske in/ali krajnike za poletni tabor.

Ekipa skavtske žage

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.