Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Vsi predsedniki častni pokrovitelji projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Barbara Seničar - pisarna ZSKSS 27.01.2010
Predsednik RS dr. Danilo Türk, predsednik Vlade RS Borut Pahor in predsednik Državnega zbora RS dr. Pavel Gantar so kot častni pokrovitelji podprli projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Skavti smo že nekaj časa zraven!
Občine, ki že sodelujejo Občine, ki že sodelujejo (Avtor: Vir. Geopedija)

Kdo so poleg predsednikov še zraven?

V projekt se poleg tega vključuje tudi Ministrstvo za šolstvo in šport, ki bo vse šole v Sloveniji povabilo, da se udeležijo čistilne akcije, ki bo potekala 17. aprila letos.

Organizatorji smo takšnega odziva izjemno veseli in upamo, da ta nakazuje uresničenje cilja - privabiti 200.000 prostovoljcev k sodelovanju v največjem prostovoljskem okoljskem projektu v zgodovini Slovenije.

Poleg podpore vseh treh predsednikov, so podporo projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu! v prejšnjem tednu izkazali tudi novi partnerji, ki bodo s pozivom članom k udeležbi prispevali k širjenju informacij o projektu in večji množičnosti:

  • Zavod RS za varstvo narave,
  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije,
  • Slovenska turistična organizacija,
  • Olimpijski komite Slovenije,
  • Generalna policijska uprava se je zavezala, da bodo policisti popisovali divja odlagališča in dopolnjevali svoj obstoječi register divjih odlagališč (ki ga bodo naknadno združili z registrom organizatorjev projekta),
  • Notranjsko – Kraška Regionalna razvojna agencija bo prevzela koordinacijo projekta na regijskem nivoju.
  • CGP - družba za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in vzdrževanje cest bo za projekt prispevala mehanizacijo.

Kaj pravijo glavni organizatorji?

Eden od vodij projekta Aleš Pevc je navdušen nad takšno podporo in verjame, da ta organizatorjem dokazuje, da so na pravi poti: »Čeprav protokol običajno dovoljuje častno pokroviteljstvo le enemu izmed predsednikov, so se tokrat za častno pokroviteljstvo projekta združeno odločili tako predsednik države, predsednik vlade kot predsednik državnega zbora. Že to dejstvo nas navdaja z upanjem, da so glavni cilji projekta – izdelava največjega digitalnega registra divjih odlagališč, 200.000 prostovoljcev na dan akcije in očiščena Slovenija – uresničljivi. Vloge naših parterjev so pri tem izjemnega pomena in za podporo se vsem partnerjem iskreno zahvaljujemo.«

Vodja projekta Petra Matos dodaja, da so k sodelovanju v projektu vabljeni prav vsi prebivalci Slovenije: »Do danes se nam je priključilo že preko 300 prostovoljcev, ki pomagajo pri organizaciji tega zahtevnega projekta. Na socialnih omrežjih nas podpira že preko 30.000 posameznikov. Poleg omenjenih smo s 76 občinami podpisali dogovore o sodelovanju, popisovalci trenutno delujejo v 51 slovenskih občinah. Še vedno pozivamo podjetja, naj po svojih zmožnostih prispevajo za uspeh projekta, v katerega verjame vedno večje število ljudi. Vse, ki bi radi sodelovali pri tem zgodovinskem projektu, vabimo, da se nam pridružijo na spletni strani www.ocistimo.si.«

Nabiramo izkušnje v Estoniji

V preteklem tednu se je 10 prostovoljcev iz organizacijskega odbora aktivno udeležilo konference Let's Do It! v estonski prestolnici Talin, kjer se je zbralo 50 predstavnikov iz 7 evropskih držav, v katerih so podobni projekti že bili izvedeni ali priprave nanje ravnokar potekajo. Na delavnicah in predavanjih so si izmenjali izkušnje in primere dobre prakse ter tako preko medkulturnega dialoga razrešili marsikatero organizacijsko dilemo. Konferenca Let's Do It! je bila namenjena tudi pripravam na svetovno prostovoljsko okoljsko akcijo 2012, ki je načrtovana za leto 2012. Konferenca je medijsko dobro pokrita.

Več o projektu "Očistimo Slovenijo v enem dnevu!"

Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je največji okoljski projekt v zgodovini Slovenije, ki ga organizira Društvo Ekologi brez meja. V okviru projekta bo potekalo do sedaj najobsežnejše kartografiranje divjih odlagališč v Sloveniji, ki bo omogočilo prvi enoten in tudi največji digitalni register le-teh. V soboto, 17. aprila 2010, bo potekala čistilna akcija, s katero želijo organizatorji projekta združiti vsaj 200.000 prostovoljcev v čiščenju komunalnih odpadkov na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, okolicah šol in vrtcev ter sprehajalnih poteh. Organizatorji pričakujejo, da bodo prostovoljci na dan akcije zbrali približno 20.000 ton komunalnih odpadkov.

Dodatne informacije:

Polonca Štritof, komuniciranje z mediji
E: polonca.stritof@ocistimo.si
www.ocistimo.si

Kaj pa mi skavti?

Smo zraven zelo aktivno. Pridruži se še ti! Kako pa? Evo navodila.

Informacije za skavte:

Fotogalerija
3 slike
Občine, ki že sodelujejo
Očistimo Slovenijo v enem dnevu
Marjetica

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.