Zažiga

22 Zažgi

Prenesi v

VIDEO: Odrolaj! 2011

4
Jana Hozjan 13.10.2011
"Odrolaj!" ali dan, ko smo se zbrali popotniki in popotnice iz celotne Slovenije. V soboto 24. septembra je bila planina Podvežak, kjer običajno domuje le nekaj pastirjev in živine, živahno stičišče 280 skavtov iz 30-ih stegov. Popotniki in popotnice smo pomagali tamkajšnjim pastirjem pri odstranitvi skal s pašnika, prenosu materiala za postavitev ograje in prenosu desk za prekrivanje pastirske koče.
Čiščenje planine (Avtor: Blaž Maležič)

Ob zaključku triletnega vzgojnega namena v veji PP se nas je kar 280 popotnikov, popotnic in voditeljev zbralo v sobotnih jutranjih urah na planini Podvežak na delovni akciji pod geslom "Odrolaj!". Z delavskimi rokavicami na rokah in z veliko skavtske pripravljenosti smo nestrpno čakali, da pričnemo z delom.

V treh različnih skupinah je vsak pomagal po svojih najboljših močeh: tisti, ki nam je daljša hoja v hrib v izziv, smo si na rame naložili hlode za pašno ograjo in jih prenesli do zgornjega pašnika. Po večini punce smo s tehniko “tekočega traku” prenesle deske za prekrivanje strehe od ceste do koče. V tretji skupini pa smo z veseljem prijeli v roke krampe in s pašnika odstranili skale, ki jemljejo pašno površino.

Z dobro voljo smo pokazali kako veliko se lahko naredi, če stopimo skupaj, pastirji pa so bili navdušeni, da še obstajamo mladi, ki nam ni vseeno za ljudi in potrebe v okolici.

Utrujeni, a zadovoljnji, da smo skupaj naredili nekaj res dobrega, smo se spustili v dolino v kraj Luče, kjer nas je pozdravil tudi tamkajšnji župan in se nam zahvalil za naš prispevek. Med zabavnim večernim programom smo si ogledali tudi predstavitve projektov, s katerimi smo se klani po celotni Sloveniji ukvarjali skozi vse leto. Najboljši trije izvedeni projekti so bili tudi bogato nagrajeni. Zmago so si s celoletnim prostovoljnim delom z otroki in starejšimi prislužili popotniki in popotnice iz stega Logatec 1, ki bodo od zdaj naprej vse skavtske aktivnosti lahko ohranjali v spominu s pomočjo digitalne kamere.

V nedeljo smo zaključili s sveto mašo v idiličnem okolju pod krošnjo jesensko obarvanih listov in v družbi prijetno topnih sončnih žarkov. Vsak v svoj kraj smo se razšli z željo po še več tovrstnih srečanj.

Delo mladih prostovoljcev pa je bilo tokrat tudi nagrajeno. Projekt so velikodušno podprli Založba Pasadena, Vodni Park Bohinj, Paint ball Vinetou ter Tehniška Založba Slovenije. Podjetje Conrad Electronics je zmagovalcem natečaja podarilo digitalno kamero. Ne smemo pa pozabiti tudi ostalih sponzorjev: Pekarna Grosuplje, Pivovarna Laško, Uskok d.o.o., DG 69 d.o.o., Restavracija in kava bar Paradiž, Mesarija Forti, Pirat d.o.o., Calmo d.o.o., Gess, Priklop, Biro Ogis d.o.o., AC PLUS d.o.o., Računalniške novice, Revija Študent, Občina Luče, Pašna skupnost Luče in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Fotogalerija
33 slik
Jutranji zbor
S hlodi proti Korošici
Čiščenje planine
Prenašanje lesenih skodel za streho
+30

Komentarji (4)

Za komentiranje se prosim prijavi.