Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

SKAVTI BOMO TUDI LETOS PO SLOVENIJI DELILI LUČ MIRU IZ BETLEHEMA

Boži Čulibrk Rajkovič 13.12.2019
Svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema bo v soboto, 14. decembra, na Dunaju. Tudi letos bodo odpravo Luči miru iz Betlehema sestavljali člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov, Slovenske zamejske skavtske organizacije in Zveze tabornikov Slovenije.

Svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema se bo letos na Dunaju odvijal 14. decembra 2019.  Slovenski skavti adventni čas že 28 let bogatimo s sporočilom Luči miru iz Betlehema. Tako bo tudi letos slovenska odprava na Dunaju prižgala plamen Luči miru in ga prinesla v Slovenijo. Plamen predstavlja mnogo več kot le svetlobo in toploto, saj s seboj prinaša pomembno sporočilo. Letošnje geslo akcije je Ne boj se goreti!

Letošnje geslo akcije je Ne boj se goreti! Poslanica govori o našem poslanstvu širjenja svetlobe in ljubezni, ki sta rešitev za vsakega človeka, ne glede na strah, ki je prisoten v nas. Svetlobo Luči miru iz Betlehema potrebujemo da lahko vidimo stvari in ljudi v pravi, polni podobi. Brez nje lahko spoznavamo le delno, na pol. Na podoben način v odnosih deluje ljubezen: daje tisto svetlobo, ki je potrebna, da v bližnjem ne vidimo več nasprotnika, temveč prepoznamo brata oziroma sestro.

 

Poslanica Poslanica (Avtor: Arhiv ZSKSS)

To sporočilo bodo skavti po vrnitvi  z Dunaja 15. decembra najprej ponesli po Sloveniji na območne  sprejeme v Novo Gorico, Žiri, Moravče, Cerknico, Grosuplje, Novo mesto, Ljubljano (Dravlje), Maribor in  Mozirje .

Skavtski voditelji na lokalni ravni bodo poskrbeli, da pride Luč miru iz Betlehema v čim več domov in ustanov. Med 16. in 19. decembrom jo bodo ponesli tudi predstavnikom države in drugim pomembnejšim ustanovam, med drugim predsedniku države, državnega zbora, premierju, varuhu človekovih pravic, na policijo, vojsko, ministrstva ter veleposlaništva. Plamen bodo  ponesli tudi na najvišjo kapelico Marije Snežne na Kredarici. Plamen luči miru vsako leto delijo do Božiča v upanju, da bi prinesel mir v čim več domov.

Akcija ima tudi dobrodelni namen. V letošnjem letu bodo s pomočjo zbranih sredstev akcije Luč miru iz Betlehema podprli tri projekte na treh ravneh skavtskega delovanja v Sloveniji, v Evropi in v svetu:
 Dobrodelna sredstva v Sloveniji bodo podelili društvu Žarek, programu Naj mladih ne vzgaja ulica. Namenjen je otrokom in mladim od 8. do 25. leta starosti, ki si želijo podpore za zdrav način odraščanja, za razvoj pozitivnih vidikov osebnosti ter krepitev notranje moči za spoprijemanje z izzivi življenja in odraščanja. Glavni namen programa Naj mladih ne vzgaja ulica je opolnomočiti otroke in mlade, da bi zmogli zdravo odraščati in se razviti v zdrave in ustvarjalne osebnosti ter se spoprijeti z življenjskimi izzivi.
 Z delom zbranih sredstev bodo podprli misijonarje v Albaniji. Skupaj z misijonarji bodo na poletnem taboru polepšali  poletje albanskim otrokom.
 Tretji del zbranih sredstev bodo namenili misijonarkam, sestram salezijankam, v Braziliji, ki jih bodo namenile  za celovito obnovo kuhinje v ustanovi OSAF (salezijanski ustanovi za bratsko podporo). Kuhinja, za katero bodo skavti namenili del sredstev, jim služi za pripravo dnevnih kosil in malic za 150 otrok, najstnikov in osebja. Novejša oprema jim bo omogočila da izvajajo lahko tudi poklicne tečaje kuhanja.

Prispevke bodo skavti pobirali s prodajo svečk, prostovoljnimi prispevki z donacijami preko SMS-sporočil s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.

Akcija Luč miru iz Betlehema izhaja iz Avstrije. Leta 1986 so na avstrijski nacionalni televiziji (ORF) ljudem v zameno za zbran denar za otroke s posebnimi potrebami dali plamen, ki je bil prižgan v kraju Jezusovega rojstva v Betlehemu. Od takrat se je akcija razširila po skoraj vsej Evropi in zahodnem delu Azije, širi pa se tudi v Ameriko.

Fotogalerija
3 slike
Poslanica
Ne boj se goreti
Ne boj se goreti

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.