Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Posebno opozorilo! (Urbanacija se je vrnila na ulice)

1
Marjan Moderc, Filo-skirca kozorog, Ljubljana 3 17.11.2013
Zelo pozorne oči sprehajalca z nadnaravnim smislom za podrobnosti ali že skoraj avtističnim čutom za spremembe v okolju bodo med opravki po Ljubljani ali Mariboru na kakšni ulični svetilki morda opazile drobno črno-belo nalepko z dvomestno kodo. A resnici na ljubo bodo te nalepke večini navadnim smrtnikom za vedno ostale nevidna sfera mestne realnosti. Razen nekaterim...
tipični predstavnik okužene vrste (Avtor: Luka Tuta)

Precej bolj verjetno je, da se boste kdaj znašli med tistimi po mestu sprehajajočimi se sleherniki, ki vas bo iz zasanjanosti v romantiko mestnih večerov prebudila povečana koncentracija precej vpadljivih ljudi. Vpadljivih pa zato, ker se od ostale množice zlahka ločijo po naslednjih simptomih: globoko dihanje, povišan srčni utrip, obilno znojenje, visoka povprečna hitrost gibanja, športna obleka in obutev, rutka okoli vratu, list papirja v roki in lasten vir svetlobe na čelu. Ti ljudje se s pripadniki svoje vrste le redko sporazumevajo, če pa že, je to v obliki zasoplega dretja v smislu: »Pa kje je to no?« ali »A si že našu?«, občasno pa tudi: »Ej, dej plis povej, kok je koda!«

V izogib nepotrebnim klicem na 112 ali Civilno zaščito razkrivamo do sedaj raziskano ozadje sicer še zelo slabo poznanega pojava. Oba zgoraj omenjena pojava sta namreč medsebojno povezana, predstavljata pa le del konteksta mestnega fenomena, imenovanega URBANACIJA.

Kolikor vemo, gre za kratkotrajno, a intenzivno motnjo, ki se z nepredvidljivo periodo ob večerih občasno razvije v središčih nekaterih večjih slovenskih mest. Nepoučenim laikom bi jo poenostavljeno najlažje opisali kot kolektivni porast neustavljive želje skupine kontaminiranih posameznikov, da v kar najkrajšem času na list papirja prepišejo dvomestno kodo z že omenjenih nalepk, katerih lokacijo imajo označeno na danem zemljevidu mestnega centra.

Urbanacijo je mogoče zanesljivo napovedati le nekaj dni vnaprej, za seboj pa kljub relativni preprostosti menda pusti precejšnje razdejanje. Posledice vsakega divjanja Urbanacije so najbolj očitne na samih žrtvah omenjenega pojava. Neuradne psihofizične analize na prizadetih namreč kažejo izrazito povečano vsebnost adrenalina in endorfina, zaznati je trend zmanjšanja odstotka telesne maščobe, boljše sposobnosti zaznavanja okolja in orientacije v prostoru, opaziti pa je moč tudi razvoj zdrave tekmovalnosti, večjo odpornost na virus pasivnosti in lenobe, veselje do življenja in krepitev smejalnih mišic. Do sedaj edini zabeleženi stranski učinki so minimalna obraba obutve in kolen, sicer pa raziskovalci pojava sumijo tudi na povečano verjetnost manjših telesnih poškodb, kot so morebitne praske ali odrgnine. Glede na odzive očividcev in ostalih naključno mimoidočih opažamo, da gre za motnjo z velikim vplivnim območjem, saj so številni ljudje, ki jih je Urbanacija le bežno oplazila, poročali o povečanem občutku zmede in radovednosti. Mnogi vpleteni so tarnali celo nad povečano željo po fizični aktivnosti, spraševanjem o vzrokih svoje pasivnosti, željo po priključitvi tovrstnim aktivnostim in mnogimi ostalimi že opisanimi simptomi. Predstavniki največjih socialnih omrežij, izdelovalci računalniških igric in tovarne čipsa se zato že bojijo, da gre za hitro nalezljivo urbano motnjo, ki utegne resno ogroziti njihove poslovne načrte.

Posredujemo torej odprto opozorilo, ki ga je združenje največjih svetovnih korporacij zabavniške in prehranske industrije naslovilo na za vse ljubitelje udobnih foteljev, hitre hrane, pasivnega življenja in lenobe:

Drage stranke!
V kolikor boste med brskanjem po internetu naleteli na kontakte najbolj okuženih primerkov, kot je: Simon Kastelic, kastelic.simon@gmail.com, ali na spletne strani, ki jo najdete tukaj, vse kontakte in strani nemudoma blokirajte, še prej pa si obvezno zapišite termin naslednje predvidene Urbanacije, da vas pot slučajno ne zanese v vplivno območje dogajanja. V nasprotnem primeru namreč resno tvegate okužbo z veseljem do kvalitetnega, poceni, zdravega in aktivnega preživljanja prostega časa.

Če pa kljub temu slučajno pride do nenamerne okužbe, pa kot zdravljenje priporočamo takojšnjo intenzivno 3-dnevno kuro visenja na Facebooku, objavljanja svojih obrokov oz. hišnih ljubljenčkov na Instagramu in gledanja štirih TV serij hkrati. Kuro izvajajte v neprodušno zaprtem prostoru optimalne vlažnosti in temperature, če je le možno pri zatemnjenih oknih. V primeru, da se želja po občasnem iskanju v mestu skritih točk kljub temu pojavi več kot teden dni po kontaminaciji, je možnost ozdravitve minimalna, zato obstaja velika verjetnost, da se bo vaše ime znašlo med prijavljenimi na eni izmed prihodnjih Urbanacij.

Zahvala: organizatorji se zahvaljujejo Orientacijskemu klubu Tivoli za dovoljenje za brezplačno uporabo karte centra Ljubljane.

Fotogalerija
2 sliki
primer kontrolne točke
tipični predstavnik okužene vrste

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.