Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

ŽVN vikend: pioneristika

Pravični rakun 21.05.2014
Med 16. in 18. majem je v želodniškem gozdu streljaj od Domžal potekal še drugi zaporedni vikend izobraževanja inštruktorjev življenja v naravi.
(Avtor: Jernej Girandon)

Na predhodnjem vikendu smo v bližini Grosupelj medse sprejeli nove obraze in osvajali novo znanje na področju hrane, tokratno trudnevno druženje pa je bilo posvečeno osveževanju znanja in testiranju novih dognanj iz pioneristike.

Da bi inštruktorji ne zaspali na lastnih lovorikah, se vsako skavtsko leto odpravimo na štiri vikende izobraževanja, namen katerih je poglabljanje veščinskega znanja, snovanje delavnic za šole življenja v naravi in navsezadnje tudi poglabljanje medsebojnih stikov tam, kjer nam je stvarnik najbliže: sredi neokrnjenih gozdov.

Čez vikend se je osmero prisotnih inštruktorjev sprehodilo skozi več tem, tako ali drugače povezanih s pojmom pioneristike. Če je petkovo večerno delo služilo zgolj zadovoljitvi primarne eksistenčne note, torej peki večerje in postavitvi tabora, je sobota pod težo marljivih rok in vedoželjnih frontalnih režnjev prinesla več končnih rezultatov. Dopoldansko delo se je rezultiralo s postavitvijo naravnega bivaka iz petih različnih slojev strehe, šele resnejše padavine pa bodo dale iskan odgovor, kateri od slojev se bo izkazal za najprijaznejšega svojemu stanovalcu. Popoldne smo urili znanje svoje vrvne tehnike, v vmesnem času pa za sprostitev priredili epsko tekmo v spretnostnem metanju sekire - častni naziv vodinega vikinga med skavti je pripadel Marku! Tudi Gospodov dan ni varčeval z novimi izzivi.  Spoznali smo se s tremi tehnikami zanesljivega sidranja (ojačitve klina v primeru težkega bremena ali neugodne podlage), še največ preglavic pa nam je povzročilo iskanje racionalne rešitve pri transformiranju velike plahte v obliko čim funkcionalnejše strehe.

Bežen sprehod skozi vikend bomo na spletni strani ŽVN-ja v prihodnjih dneh osvežili s podrobnejšimi predstavitvami na vikendu obdelanih tem, zatorej vabljeni k branju tudi v naš medijski center.

Fotogalerija
17 slik
+14

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.