Dogodek

Stol

Očistimo Slovenijo: Čas je, da gremo na teren!

pred 5187 dnevi
Začetek: 12.03.2010 ob 23:00
Zaključek: isti dan ob 23:00

Zažiga

5 Zažgi

Prenesi v

Očistimo Slovenijo: Čas je za teren!

1
Aleš Čerin in Barbara Seničar, skavtska koordinatorja akcije 08.03.2010
Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu je v polnem teku. Popis s pomočjo letalskih posnetkov na Geopediji je zaključen. Našli smo preko 10.000 divjih odlagališč, zdaj pa je treba najti še tista, ki se jih iz "aviona ne vidi". Tu smo pa mi doma, kajne?
Stol Stol (Avtor: Aleš Čerin)

Poleg popisa lokacij na odprtem s pomočjo letalskih kart na Geopediji in popisa divjih odlagališč v gozdovih (bo opravil Zavod za gozdove Slovenije), bomo prostovoljci v dveh sobotnih čistilno-iskalnih akcijah preiskali še teren, ki je sicer zaraščen, tako da na posnetkih iz zraka odpadkov ni videti, ne spada pa med gozdove. To so predvsem obrežja rek, okolice železniških prog in nevzdrževana območja. Evo to je priložnost za nas skavtinje in skavte!

Kako se bomo lotili?

Kot že veste, bomo v soboto 13. marca in 20. marca (lahko pa tudi kdaj med tednom v času do 25. marca) izvedli iskalno-čistilne akcije, kjer bomo iskali nova divja odlagališča, ki jih ni videti z letalskih kart in niso gozdovi (to so predvsem obrežja rek, okolice železniških prog, avtocest, nevzdrževana območja, ki se zaraščajo in druga območja, za katera veste, da se tam pojavljajo divja odlagališča):

  • Odločite se katero območje boste pregledali in to sporočite na popis@ocistimo.si, da vam ga rezervirajo.
  • Organizirajte se v ekipe, ki boste prevzele določeno območje. Ekipo sestavlja: en ali dva člana, en GPS (če ga nimate pripravite zemljevide), avtomobil/kolo/pešačenje, fotoaparat in nekaj deset popisnih listov. Za vsako skupino natisnite še ena navodila za popisovalce.
  • Ekipa bo v nekaj urah pregledala vse ceste na območju, ki ga bo prevzela (divja odlagališča so namreč skoraj vedno ob prevoznih cestah).
  • Doma nato vpišite najdena odlagališča v register divjih odlagališč. Če niste vešči računalnika, naj vam pomaga sin ali hči. V primeru težav pošljite e-pošto na naslov popis@ocistimo.si.
  • Poleg popisa odlagališč bomo tudi čistili okolje - vsaka ekipa naj ima s seboj na terenu vrečo, v katero naj pobira razpršene odpadke, na katere bo naletela.

Iskalno-čistilne akcije so zelo pomemben del popisa divjih odlagališč, zato vas lepo prosimo, da se vključite po svojih najboljših močeh.

Predstavitev akcije

Luštno PowerPoint predstavitev iskalno-čistilnih akcij najdete tule.

Rezervirajte si 17. april, ko bo potekala glavna čistilna akcija. Več o akciji na www.ocistimo.si.

Hvala za pomoč! Skupaj nam bo uspelo!

Fotogalerija
5 slik
Stol
Potencialna-potrjena odlagališča
Gostota potencialnih divjih odlagališč
Dolenjska
+2

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.