Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Luč miru iz Betlehema za pomoč otrokom z rakom

Barbara Polda in Izidor Tikvič 17.06.2014
Na zelo vroč dan, ki ni bil niti malo podoben tistim mrzlim, ki spremljajo akcijo Luč miru iz Betlehema, smo se še enkrat spomnili nanjo.
(Avtor: )

Iz vrveža pred novo pediatrično kliniko v Ljubljani, naju je dvigalo popeljalo na oddelek za otroško hematologijo in onkologijo, visoko nad ulico, z razgledom nad okoliške stavbe.


Sprejeli sta naju predsednica Ustanove za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi, prim. Majda Benedik Dolničar, dr. med. in ga. Patricija Mavrič, specialna pedagoginja. 


Predstavila sva akcijo, njen namen, kako poteka in simbolično izročila bon z zneskom 13 980€, kolikor se je nabralo prostovoljnih prispevkov.


Zbranih sredstev so se razveselili, saj dobivajo sredstva na podlagi donatorjev. Z njimi pomagajo družinam otrok obolelih za rakom, tako, da staršem nudijo brezplačno stanovanje, v katerem lahko stanujejo, v času otrokovega zdravljenje. Z denarjem kupijo aparature, ki pomagajo pri zdravljenju in bi jih brez sredstev dobili veliko kasneje.  Družinam, ki potrebujejo tudi finančno pomoč, v času zdravljenja pomagajo z določenimi zneski. Poskrbijo, da imajo otroci in mladi, ki se zdravijo na oddelku, tudi razvedrilo (lutkovne igrice, delavnice...ipd.). Vsako leto se na oddelku zvrsti okrog 50-60 otrok. Pozdravi se jih približno 70%. Z njimi dela tudi klinična psihologinja, ki jim pomaga reševati stiske, ki jih preživljajo. Oddelek je v Sloveniji le ta, saj je tako vse znanje o zdravljenju raka združeno in lahko bolnim čim bolje in uspešno pomagajo.


Ga. Patricija Mavrič, ki vodi na hemato-onkološkem oddelku razredništvo za učence od 6.-9- razreda in srednješolce, pa je razložila, kako je organizirana bolnišnična šola. Otroci in mladi, ki so v bolnišnici, se vključijo vanjo, da lahko opravljajo svoje šolske obveznosti in med boleznijo ne izgubijo stika in možnosti nadaljevanja šolanja. Rekla je, da se njihovi učenci pridno učijo, saj vedo, da je ta čas namenjen tudi skrbi za njihovo znanje in da bodo preveč zamudili, če ga ne bodo izkoristili.


Obiskala sva tudi nekaj mladih po sobah in z njimi poklepetala. Kmalu se bodo tudi njim, kot ostalim šolarjem, začele počitnice, zato je vsak dobil navodila za vezanje vozlov in vrvico, da bodo lahko izkoristili počitniške dni za pridobivanje novih veščin.

 

Hvala vsem, ki ste podarili svoj prispevek pri organizaciji  akcije Luč miru iz Betlehema 2013 in hvala vsem, ki ste darovali.

Fotogalerija
4 slike

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.