Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Luč miru iz Betlehema - Zakaj je ta plamen nekaj posebnega?

1
Ana Camloh, Aktivna mačka 13.02.2016
Res, zakaj je ta plamenček nekaj posebnega? To vprašanje se mi je po malem zastavljalo tekom celega leta, ko smo v tropu LMB načrtovali preteklo akcijo. Mar ne bi bilo vseeno, če bi plamen prižgali nekje drugje in delili le svečke. Morda bi drugače zbirali prostovoljne prispevke, spremenili akcijo …

(Avtor: Rok Rakun)

December, ko smo skavti najbolj aktivni glede Luči miru iz Betlehema (LMB), je minil hitro, geslo in poslanica, ki smo ju skupaj pripravili, sta mi bila lepa in simpatična. LMB dogodki so se vrstili kot vsako leto moje skavtske poti in zalotila sem se, da se kot vsako leto znova sprašujem, kaj je ta plamen prinesel meni in kaj naj storim z njim. Kako naj dokažem in pokažem, da mi je mar in da mi vse skupaj res nekaj pomeni?

Tekom načrtovanja letošnje akcije smo se odločili, da letos s sredstvi dobrodelnega namena sami storimo nekaj za otroke. Odločili smo se, da organiziramo smučanje za otroke iz socialno šibkejših družin. Med drugim sem dobila nalogo, naj ohranim plamen do februarja, ko se bo dogodek odvijal. Ne sliši se posebno zahtevna naloga. "To bom pa že naredila", sem si mislila. Toda ni bilo tako enostavno. 

(Avtor: Rok Rakun)

Vedno, ko sem prižigala novo svečo, me je bilo strah, da bom zadušila ta plamen. Poleg svojih obveznosti in aktivnosti sem ves čas spremljala nivo voska pri sveči in ugotavljala, kdaj bo potrebna nova sveča. Nekajkrat sem celo sanjala o ugasli sveči. Vmes me je večkrat prešinilo, da nihče ne bi vedel, če bi svečo ugasnila in prižgala novo. Toda čutila sem, da to ni prav in da ravno zato, ker čuvam ta plamen, zame postaja dragocen. Moja pozornost ga naredi pomembnega zame. 

LMB LMB (Avtor: Ana Camloh)

Ohranila sem ga do zimovanja s smučanjem, in čeprav sem ves čas videla simboliko "čuvanja" miru v "čuvanju" tega plamena, se mi to ni zdelo nič posebnega. Zimovanje se je zelo naglo bližalo, pripravljala sem tehnične zadeve ter pri sebi mislila: "bo že nekako". Saj smo organizirali že veliko taborov." Toda, kot se je izkazalo, ni bilo povsem enako.

Prvi dan zimovanja, ko so se stvari še gladile, sem se vprašala, zakaj sem sploh tu. Zataknilo se je s programom, zvečer je bilo nemogoče umiriti otroke. Ni bilo videti, da nam bodo stvari uspele po načrtih. Toda že drugi dan zimovanja je postalo jasno, da delamo nekaj dobrega. Slišali smo nekaj pretresljivih zgodb, pa tudi pri obnašanju nekaterih otrok smo opazili, da potrebujejo nas, da potrebujejo našo pozornost in naše  objeme. Da jim lahko damo upanje, da jim lahko pokažemo neko drugačno možnost, da jim omogočimo, da se naučijo nekaj novega. Nato sem bolje spoznavala otroke in videla, kako ponosni so, ko se prvič sami spustijo po strmini in ponosno pravijo: »učiteljica poglej me!«. Ali ko opaziš solze v očeh otrok, ker morajo že domov, ali da fantek, ki se je ves čas umikal pred vsemi, močno in sam od sebe objame voditeljico. Bilo je neverjetno polno; polno dogajanja, polno srečanj, pa tudi polno nepričakovanih zapletov, ki smo jih skupaj razpletali. 

(Avtor: Rok Rakun)

Šele na zimovanju ob zaključku letošnje akcije sem zares začutila poslanico LMB. Kako pomembno je, da so naša dejanja dejanja ljubezni in da res gorijo in grejejo. Morda se sliši nekoliko pocukrano, toda ko tako čutiš, veš, da je to tisto pravo. In veš, da je plamen letošnje akcije opravil svojo nalogo.

Seveda ne bi bilo isto, če ne bi sama nekaj vložila in se potrudila. Po zaključku letošnje akcije me obdaja le še velika hvaležnost. Hvaležnost, da sem lahko bila zraven, za vse otroke, ki smo jih srečali, za vse voditelje, ki so sodelovali pri kateremkoli delu akcije, za vse prostovoljne prispevke, ki smo jih zbrali, za vsa doživetja s plamenčkom LMB, za trop LMB in za skavte, ki nam omogočajo delati dobra dela.

Se samo zdi ali RES GORI?

(Opomba uredništva: več o samem dogajanju na zimskem smučarsko-skavtskem taboru za otroke iz socialno ogroženih družin, ki je potekal v sklopu akcije LMB 2015, si lahko prebereš tukaj.)

Fotogalerija
23 slik
LMB
+20

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.