Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Greš na pustolovščino v naravo?

Nataša Polanec, Dol-Dolsko 1 01.11.2012
Na skavtski šoli ŽvN 1 se uživa poleti. Nadaljevanje oz. ŽvN 2 se dogaja kot trilogija: spomladi, jeseni in pozimi. Pod vtisom spomladanske dogodivščine sem v članku na Skavt.net-u in v poletnem Skavtiču želela povabiti zraven tudi tebe. Ker je ŽvN konkreten primer B.P.-jeve zamisli o skavtskem življenju v naravi.
Bivak iz naravnih materialov 1 Bivak iz naravnih materialov 1 (Avtor: Nataša Polanec)

Na jesenskem delu smo skavtali med Logatcem in robom Planinskega polja. Ker smo dogodivščino začeli popoldne, oktobra pa so dnevi že krajši, je prva skrb veljala pripravi na prenočevanje. Postaviti dober bivak iz naravnih materialov ne gre z levo roko! Vzame precej časa in še več materiala. Še sreča, da so inštruktorji predlagali (beri: prepovedali) uporabo orodja, saj sem tako žago kot sekiro pozabila doma. Fantom sem rekla, da nalašč, da grem tokrat »na oštro«, skušam preživeti s kar najmanj opreme. Dobro je bilo tudi, da so inštruktorji pred tem opravljali test motork in na izbrani lokaciji podrli nekaj smrek. Zato smo imeli dovolj gradiva tako za bivake kot za kurivo. Kristjan je nasvedral ogenj, Jure in Matej sta se lotila piščanca, da se je pekel v sodu. Vmes smo si poskušali kar največ zapomniti o vremenoslovju. Po večerji se je vsak zavlekel v svoj »brlog«. Jaz sem v svojem super naravnem bivaku spala kot dojenček! Zjutraj sem ga nameravala še malo izboljšati, za vsak primer, če bi deževalo, a iz te moke ni bilo kruha, ops, v tem bivaku ni bilo nočnega počitka! Vse do zadnjega smo morali podreti! Toliko dela za samo 1x-no spanje. Je bilo vsaj enkratno! Hotel 1000 zvezdic.

Rob Planinskega polja je ves navrtan (jame, brezna in požiralniki). Bogat z gozdovi, v katerih rastejo gobe vseh sort. Tako se za streho nad glavo (vremenska napoved: dež; pravilo naravnih bivakov: za bivak potrebujemo veliko časa in gradiva!) in poln želodec ni bilo bati. Še zajec te počaka ob drevesu, da ga s krepelom kresneš po butici. Fora, tisti zajec je bil iz filca! Za streho nad glavo smo izkoristili Skedneno jamo, skuhali sirovke, prašnice in puding (halo, logično, da puding posebej), polovili vso živalsko druščino (iz filca)…

Ker smo že preizkusili individualne bivake iz naravnih gradiv, smo se lotili še postavitve skupinskega. Zanj je treba veliko časa in, že poznaš nadaljevanje? Točno: še več materiala! In ko se ti zdi, da imaš obojega dovolj, dodaj še enkrat toliko! Je pa čisti zakon skupinski bivak, celo v hladnih nočeh, ko zakuriš na sredi ogenjček, ki greje. Samo v tem primeru je treba dežurati, kar pa - vsi smo bili istih misli - mi ne bi, bi raje spali. Zato smo raje dolgo v noč rezljali in klepetali okrog ognja ob bivaku.

Zaključili smo s pletenjem vrše in modno revijo ŽvN-ruzakov (3 modeli). Medtem so se spekle ribice … Več ne povem, raje se pridruži tudi ti!

Fotogalerija
12 slik
Bivak iz naravnih materialov 1
Bivak iz naravnih materialov 2
Bivak iz naravnih materialov 3
Sadovi narave
+9

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.