Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Dan spomina SZSO

Jadranka Cergol 27.02.2013
Dan spomina SZSO je zaznamoval sneg, a kljub temu se niso predali. »Bodite vedno pripravljeni z oklepom na sebi razen, ko spite.« Prvi viteški zakon je bil kot nalašč napisan na kožo skavtom in skavtinjam Slovenske zamejske skavtske organizacije, ki se v nedeljo, 24. februarja, niso prestrašili ne snega ne slabih vremenskih razmer in so izpeljali načrtovani Dan spomina na skavtskega ustanovitelja Lorda Badna Powella.
(Avtor: neznan)

Letošnja osrednja tema je bila namreč»viteštvo« in z njim povezan lik sv. Jurija. Kanalska dolina, kamor so se odpravili na enodnevni izlet s tremi polnimi avtobusi, je bila še posebej bogato obdarjena s snegom in je tako ponudila enkratno priložnost, da so lahko skavti doživeli nepozaben dan v objemu pravljične zasnežene narave, prijetne družbe in ob razmišljanju o svojih vrednotah.

Potem ko so udeleženci izleta prisostvovali sv. maši v Žabnicah, ki jo je daroval domači župnik Dionisio Mateucig in jo s svojo mladostjo in svežino še posebej obogatili, so se člani razdelili v tri starostne skupine. Najmlajši so reševali kralja Arturja in njegov začaran grad, izvidniki in vodnice so odkrivali viteške vrednote poguma, časti, pomoči bližnjemu in ljudem v stiski, roverji in popotnice pa so se odpravili v zasneženo gorsko pokrajino.

Zaključno sporočilo taborne luči je bilo ob prizorih, skečih, plesih in pesmih vsem na dlani: viteški zakoni niso pokopani v pretekli zgodovini, temveč živijo še danes, seveda v današnji družbi primerni obliki; skavti lahko dokazujemo viteške vrednote, kot so pomoč bližnjemu, pogum, vztrajnost in jih lahko tudi prenesemo v okolja, kjer študiramo, delamo in živimo.

Fotogalerija
6 slik
+3

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.