Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Kaj je bilo tvoje dobro delo danes?

Tadej Uršič, Športni gams 20.02.2015
Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je kdo vprašal: "Koliko dobrih del si naredil danes?" Ali pa: "Kaj si naredil za dobro delo?" In kaj ste odgovorili?
Športni gams (Avtor: arhiv ZSKSS)

Ko pomislim na našega ustanovitelja Roberta Baden Powella, se mi velikokrat zdi, da nas mož nikoli ni povsem zapustil, ampak da na nek poseben način živi med nami. Govori preko svojih idej, misli in zapisov in še več, govori nam preko nas samih. Že 25 let!

Govori nam preko dobrih del, preko vzgoje za odgovornost, preko aktivnosti in življenja v naravi, preko druženja in bratstva. Pred nami je njegov rojstni dan – 22. februar. Letos je za nas, za Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov še prav poseben dan. V tem letu praznujemo 25 let našega delovanja, udejstvovanja in spreminjanja Slovenije na bolje. In prav ta dan je priložnost, da ga preživimo še bolj skavtsko, povezano s svojo družino – stegom in dobrimi deli.

Kako? »Združenje« si želi, da so naši stegi močne, samostojne in edinstvene skupine.
Steg je osnovna celica našega delovanja. Tukaj bober in bobrovka rasteta, se učita in preko igre, skozi dogodivščine v džungli in izzive četinega sveta, po dolgi zaviti poti, in nenazadnje s služenjem ter življenjem v skupnosti, postajata dejavni in samozavestni osebi. Tukaj se rojevajo nore ideje, organizirajo nepozabni tabori, preživljajo neprespane noči pogovorov, iskanja zakladov in drugih norčij. In zares - zaradi stega postaja naše Združenje močno ali šibko, zaradi stega postajamo organizacija s pomembno besedo v družbi ali pa ostajamo le nekdo med mnogimi društvi …

Zato si želimo, da se v tej dragoceni in edinstveni skupnosti vsak sam spomni svoje obljube in ob plamenu ognja ponosno pove: "Pri svoji časti obljubljam …"

Naj se naše praznovanje zares začne to nedeljo, 22.2.! Praznujmo to, da smo tukaj. Da smo mi imeli možnost in da jih je še veliko, ki imajo priložnost biti del skavtske družine po vseh koncih Slovenije. Bodimo ponosni na svoj steg, le tako bomo lahko ponosni tudi na naše Združenje in na svetovno skavtsko družino!

22.2. je dober dan, in naj bo dober vsak naslednji. Naše Združenje ima svoj pravi rojstni dan 31. 3., in takrat bo v ljubljanski stolnici skavtska zahvalna maša – zares neskončno moramo biti hvaležni za Božji blagoslov in varstvo na vseh poteh v teh 25-ih letih. Ker skavti puščamo svoje dobre sledi na mnogih krajih in na mnoge načine, bomo 18.4. podoživeli prehojeno pot in skupaj rekli drug drugemu "hvala, da daruješ svoj čas, da uporabljaš svoje talente zato, da je naše življenje polno in živo".

In kaj je z dobrimi deli? Že kar nekaj časa med nami krožijo nenavadna pisma. Smo ga dobili? Smo bili nagovorjeni, da se še bolj kot sicer potrudimo in naredimo nekaj plemenitega? In smo?

Prav dobra dela so srčika naše vzgoje. Ko postane dobro delo del nas, ko ga naredimo, pa sploh ne vemo, da smo ga opravili, in ko ne vemo ali je bil eden, ali jih je bilo mnogo... takrat je naša vzgoja dosegla svoj cilj. Pred nami je fant/dekle odhoda (FIDO) – je zrel, samozavesten in plemenit človek, kristjan in Slovenec – SKAVT.

Kaj je bilo tvoje dobro delo danes?

Fotogalerija
7 slik
Športni gams
steg Kamnik 1
dobro delo
steg Kranj 1
+4

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.