Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Dobra dela in jaz

Mirjam Tolar, Neutrudljiva puma, Železniki 1, Trop za duhovno rast 12.03.2016
Še 14 dni nas loči do največjega krščanskega praznika Velike noči. Veliko je bilo že povedanega o postnem odrekanju, postnih akcijah in sveti spovedi, ki nam pomagajo k polnejši pripravi na ta praznik. Z vsemi temi deli krepimo svojo vero in svojega duha, da bomo pripravljeni na Kristusovo vstajenje. Kaj pa če bi to našo vero in veselje, delili tudi s tistimi, ki tega ne čutijo, ne zmorejo? Da bi mi to naše veselje ponesli v svet med ljudi. Vprašanje je le, kako bomo to naredili in kdaj si bomo za to vzeli čas.
Križani Križani (Avtor: Aleš Čerin)

"Skavt naredi vsak dan vsaj eno dobro delo" se glasi rek, ki ga skavti še kako dobro poznamo in tudi izrekamo. Post pa nas s svojim sporočilom še toliko bolj nagovarja, da bi stopili iz svoje cone udobja in tako kot Jezus nesli križ. Kaj pa sploh je naš križ? Naš križ je dobro, odgovorno in z ljubeznijo izpolnjevati tisto, za kar smo poslani na ta svet. Včasih sanjamo, da bomo premaknili gore, tistih vsakdanjih stvari se nam pa ne ljubi postoriti in jih z mirno vestjo »prepustimo drugim«. 

Navadno so naša dobra dela nekaj, kar se dogaja znotraj našega življenja, med ljudmi, ki jih dobro poznamo in so nam blizu. Dobra dela se ponavljajo in sčasoma lahko postanejo povsem rutinska, še bolj pogosto pa jih prenehamo delati, ker mislimo, da smo naredili dovolj. Samo pomislimo lahko, kako bi bilo danes, če bi Jezus pričeval in deloval samo v krogu svojih 12 apostolov in najdražjih in se  zadovoljil s prvima dvema čudežema in tremi pričevanji, potem pa bi vse prepustil »drugim«. Zagotovo si ne bi priboril take množice poslušalcev in vernikov, njegovo delovanje ne bi bilo tako mogočno, močno, da bi o njem ljudje pisali in govorili še danes, najvažnejše pa je to, da najbrž ne bi izpolnil Božjega načrta, zaradi katerega je bil poslan med nas, in to je odrešenje. 

Tudi vsak izmed nas ima Božji načrt in del tega načrta je tudi to, da smo skavti, da s skavtskim načinom življenja pričujemo Zanj in smo zgled in vzor mlajšim in drugim okrog nas. Najprej v svojem okolju, župniji. Papež Frančišek je v nagovoru italijanskim skavtom izrekel naslednje besede: »Poklicani ste, da najdete način za vključitev v pastoralo krajevne Cerkve, da vzpostavite odnose spoštovanja in sodelovanja na vseh ravneh, z vašimi škofi, župniki in drugimi duhovniki, z vzgojitelji in člani drugih cerkvenih združenj, prisotnih v župniji in na istem območju, in da se ne zadovoljite z »dekorativno« prisotnostjo ob nedeljah ali večjih praznikih.« Že prav kmalu imamo priložnost te besede tudi uresničiti. Premagajmo sebe in naredimo nekaj dobrega za druge, da bo naše vsakdanje dobro delo obrodilo sadove.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.