Zažiga

17 Zažgi

Prenesi v

7. avgusta zvečer – zaključen svetovni jamboree

Korana Kovačevič – poverjenica za mednarodne odnose 08.08.2007
40.000 skavtov se vrača domov s sporočili miru in upanja. Skavtinje in skavti z vseh vetrov, zbrani na 21. svetovnem skavtskem jamboreeju, so včeraj zvečer zaključili eno največjih dogodivščin v svojem skavtskem življenju.
(Avtor: WSB/ Luke Coupe/ july 2007)


Prvotna ideja jamboreeja, ki živi še danes in postaja v današnjem svetu vse bolj aktualna, je udeležencem skozi nove dogodivščine ponuditi možnost srečati in učiti se sobivanja z različnimi narodi in kulturami.
Na istem tabornem prostoru so tako skupaj taborili narodi, ki so v vsakdanjem življenju v nenehnih sporih in vojnah. Skupaj so jedli in se igrali Libanonci in Izraelci, Pakistanci in Indijci … to še enkrat dokazuje, da skavtstvo ne pozna meja. Da smo vsi enaki, imamo enake želje in potrebe. Biti srečni, spoštovani, pripadati, zabavati se in pomagati drugemu.

Udeleženci bodo tako domov ponesli sporočilo miru in upanja. Čeprav so 12 dni taborili v idiličnem svetu, se zavedajo realnosti vsakdanjika, vseh izzivov in stisk, ki jih čakajo doma.

Baden Powell je sanjal, da bi skavtstvo postalo gibanje, ki bo skozi druženje in spoznavanje gradilo svetovno sestrstvo in bratstvo med vsemi narodi, ter ustvarjalo mir in boljši svet za vse ljudi. Sanje so se mu uresničile. 40 milijonov skavtinj in skavtov, ki je obljubilo z isto obljubo, se je zavezalo tej ideji.
Graditi boljši svet za vse že danes je postala naša dolžnost in ne samo želja, ko smo 1. avgusta obnovili svoje skavtske obljube za novih 100 let. Temu smo zavezani in le skupaj nam bo tudi uspelo.

Slovenska odprava, ki jo organizira Zveza tabornikov Slovenije in šteje skupaj 78 tabornikov, skavtov in zamejskih skavtov, bo na poti domov obiskala že zgodovinski otok Brownsea s prizoriščem prvega skavtskega tabora. Doma jih pričakujemo 9. avgusta. Nestrpno pričakujemo tudi novičke, ki jih bodo prinesli naši člani mednarodnega osebja.
Kaj se je na Jamboreeju dogajalo in še dogaja, si lahko preberete na:

http://jamboree.rutka.net/slo/main.asp?id=099FE17F
http://eng.thejamboree.org/


Kar najbolje Bodite pripravljeni Služiti!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.