Dogodek

Izbrane razglednice z natečaja

Romanje na Staro goro v Italiji

pred 5914 dnevi
Začetek: 16.03.2008 ob 05:00
Zaključek: 17.03.2008 ob 04:59

Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

Vabilo na romanje

Peter Repovž 13.03.2008
Spet smo se povezali romarji različnih krajev in vas vabimo, da se pridružite na Cvetno nedeljo, 16. marca, pri podvigu na Staro goro v Italiji.
Izbrane razglednice z natečaja Izbrane razglednice z natečaja (Avtor: Matej Černetič)
ODHOD: ob 6h izpred Kaplanije v Šmihelu pri Novem mestu, ob 7h iz počivališča Barje, petnajst pred osmo iz Postojne.

TURA: Peljali se bomo po stari rimsi trasi iz doline Krke v Ljubljansko kotlino, proti Primorski. Nekdanjo mejo bomo „prestopili“ v Gorici, naprej čez Krmin v Čedad. Od tam je le še nekaj minut do vznožja našega cilja. Vračali se bomo skozi Čent, gumin, se ustavili v Čezklancu in nadaljevali ob Beli in Tablji, ob mladi Savi nazaj, domov v Novo mesto.

OPIS: Samostanska cerkev Matere božje na Stari gori, v deželi kaplana Martina Čedermaca, pod Matajurjem, ki ponosno kraljuje nadiškim dolinam, v katerih že trinajst stoletij žilavo ohranjajo "slovenjo" besedo, kulturo in vero Beneški Slovenci, stoji starodavna in priljubljena božjepotna cerkev Matere božje na 618 metrov visoki Stari gori in le osem kilometrov oddaljena od Čedada. Tu na meji slovanskega in latinskega sveta že od pradavnine kraljuje "stara slovenska Marija" (Madonna antica slava), kakor so ji pravili Furlani, ali kakor so jo že v 8. stoletju, dvesto let po naselitvi, imenovali Slovenci "Stara Marija". Italijani, ki prav tako radi kakor Slovenci in Furlani prihajajo sem, ji pravijo Madonna di Castelmonte. Čudovita Marijina podoba, razgled, ki se odpira izpred starogorske cerkve, obnovljeno naselje ob cerkvi s taborskim obzidjem - so dovolj veliki razlogi, da se romarji tako radi vračajo na to božjo pot Beneških Slovencev. Posebno še, ker oskrbniki svetišča, očetje kapucini, posvečajo slovenskim romarjem zares vso pozornost. Tudi napisi in informacije v cerkvi razodevajo, da je to tudi slovenska božja pot. In kar je najlepše: romar lahko opravi spoved in romarsko pobožnost v slovenskem jeziku! (po Franciju Petriču)

OPREMA: dobri planinski čevlji, vetrovka, kapa, pulover, rokavice, rezervno perilo, (majica, srajca …), plastenka maratonika ali vitanove. Priporočam pohodni palici

HRANA: iz nahrbtnika

CENA prevoza 10 evrov

POSEBNOST: Skavti v krojih! Podvig bomo opravili v vsakem vremenu! Povabite prijatelje na starodavno romarsko pot!

PRIJAVE: do sobote, 15. marca na tel.: 0599 61 865 ali 040 751 389 Petru.

Marija nas čaka!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.